Maneviyat kokusunun her yeri kapladığı İstanbul'un hazinesi Eyüp, tarihi yapılardan biri olan Sertarikzade Tekkesi'nin kapılarını yeniliğe açıyor. Mevlevi kültürünü yeniden yaşatmak adına aslına uygun restore edilen Tekke, mayıs ayında Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet verecek
18. yüzyılda Sertarikzade Mehmet Emin Efendi'nin adına yaptırılmış bir cerrahi dergahı olan Sertarikzade Tekkesi, dönemin tasavvuf hayatının çok parlak bir merkezi konumunda. Birçok sanatkar, musikişinas ve ilim adamı yetiştirmiş bir irfan yuvası olarak görevini tarihten günümüze devreden Sertarikzade Tekkesi, mayıs ayında bir sanat akademisi konseptiyle canlandırılıp kültürel ve tarihi dokunun ön plana çıktığı yeni bir mekan olacak. Gerek eğitim gerekse etkinlik kalitesiyle bu alanda İstanbul'da önemli bir kültür ve sanat merkezi haline getirilmesi amaçlanan Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi, bugün kaybolmaya yüz tutmuş Mevlevilik kültürünü yeniden yaşatacak. UNESCO'nun 2009'daki koruma projeleri çerçevesinde gündeme almasının sebebi budur. Yani UNESCO bu yılı Mevlana yılı değil, Mevlevi Seması ve kültürünü koruma yılı ilan etmiştir. Burada verilen açık mesaj ise eğer siz Mevlevilik ve tasavvuf kültürünü korumazsanız biz sizin yerinize sahiplenir ve koruruz şeklinde.
Eyüp Belediyesi bu bilinçle hareket ederek, Mevlevilik ve tasavvuf kültürünü besleyen böyle mekanları günümüzde kültürel ve fiziki anlamda aslına uygun bir şekilde korumak ve yaşatmak hedefinde.
Eyüp'ün kültürel ve manevi anlamda çok önemli bir merkez olduğunu söyleyen Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, böylesine güzelliklerle dolu tarihi bir dokunun içerisinde olan bir belediye olarak, duyarlılıklarının son derece fazla olduğunu vurgulayıp sözlerini şöyle sürdürüyor: “Göz bebeğimiz olan kültürel yapılarımızı yeniden gün yüzüne çıkarmak ve değerlerimizi yaşatmak niyetindeyiz. Eyüp'teki halkımızın sanat anlamında ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini amaçlayan bakış açımızla önemli yollar kat ettik.” Sertarikzade Tekkesi'nin 18. yüzyılda çevreye hizmet etmiş bir yapı olduğundan söz eden Başkan İsmail Kavuncu, şimdilerde tekkenin büyük bir hizmet adına aslına uygun olarak restore edildiğini söylüyor ve ekliyor: “Eyüp'ün kültür verimliliği İstanbul'a yakışır bir şekilde. Eyüp'ün tabiatına uygun birtakım faaliyetlerle ülke ve kültür hizmetine önemli notlar kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi'nde birçok kültürel etkinlik gerçekleşecek. Geleneksel Türk sanatlarından hat, tezhip, minyatür, ebru, folyo, rölyef ve vitray eğitimleri klasik Türk musikisinden ney, ud, klasik kemençe, tanbur, rebap, kudüm, tasavvuf korosu, sema meşki verilecek. Aynı zamanda sema gösterileri, sanat camiasıyla söyleşiler, Mesnevi okumaları ve geleneksel Sertarikzade ödülleriyle hizmetler devam edecek.”
Mayıs başında açılması planlanan Sertarikzade Kültür Merkezi, özellikle daha önceden üstlenmiş olduğu işlevden ötürü tasavvuf üzerine ağırlık verecek. Her şeyi onun üzerine planlayan Eyüp Belediyesi hem görsel-işitsel hem yazınsal anlamda kaliteli bir tasavvuf kütüphanesi oluşturmak istiyor. Tasavvuf müziği eğitiminin yanı sıra yerli ve yabancı turistlere yönelik haftanın belirli günlerinde sema gösterileri düzenlenecek. Setarikzade Kültür ve Sanat Merkezi diğer kültür merkezlerinin dışında mistik havasıyla yaşayan, soluk alan bir bina olacak.
Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi'nin çok önemli bir tasavvuf noktası olduğunu söyleyen Ud Eğitmeni İbrahim Kararoğlu, 'Mevlevilik tarikatının bütün dünyada çok önemli takipçileri var. Biz burayı aslına uygun bir biçimde Mevlevi kültürü ve ayinlerinin icra edildiği bir merkez olarak dizayn etmek istiyoruz. İstanbul'daki sıkıntı Mevlevi ayinini sadece semazen gösterisinden ibaret zannetmek. Aslında Mevlevi ayini çok büyük bir ritüeldir. Bunu yaşatmak istiyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla üst düzey görevlerden emekli olmuş insanlara, öğrencilere, ev hanımlarına kısacası her kesimden insana ders veriyoruz' diyor. Tevhidi tasavvufun ana felsefesi olarak tanımlayan İbrahim Kararoğlu bizi gezdirdiği Sema Meşk'inde Haleti Cerrahi Tarikatı'nın kavuklarındaki sırları paylaştı. Takke kısımlarında şifreli bir şekilde Kelime-i Tevhid yazan kavukların her dikişi bir Fatiha 11 İhlas suresi okunarak dikiliyor.