Mevsimsel depresyon belirtilerinde artış

Cihan
00:0017/12/2010, Cuma
G: 17/12/2010, Cuma
Yeni Şafak
Mevsimsel depresyon belirtilerinde artış
Mevsimsel depresyon belirtilerinde artış

Güneşli ve sıcak günlerin geride kalmasıyla birlikte, mevsimsel depresyon belirtilerinde de artış yaşanmaya başladığı ifade edildi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü mevsimsel depresyonlara karşı vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yaptı. Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Birkan Buzol, kış mevsiminde günlerin kısalması, güneş ışığının azalması ve insanların sürekli kapalı ortamlarda kalması insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyebildiğini aktardı. Kış aylarında mevsimsel değişikliklerin yaşanmasıyla birlikte temel vücut ritim ve fonksiyonlarında da bir takım değişimler söz konusu olduğunu ifade eden Buzol, "Kış aylarında birçok kişide uyku ihtiyacı ve iştah artışı yaşanırken, enerji ve keyif düzeyinde de azalma görülüyor. İnsanların yaz aylarında, yaşadıkları olaylara karşı yaklaşımları, sorunları çözme konusundaki rahatlıkları, kendilerine duydukları güven hissi, kış aylarının gelmesiyle birlikte yerini mutsuzluk hissi, iç sıkıntısı, fiziksel ve ruhsal bitkinlik, yorgunluk ve uyku haline bırakabiliyor." diye konuştu. Buzol'un verdiği bilgiye göre mevsimsel depresyonun belirtileri şunlar: Mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, hayattan zevk almama, kendini değersiz hissetme, zaman zaman suçluluk duygusu içine girme, iç sıkıntısı uyku bozukluğu (uykusuzluk, bazen de aşırı uyku hali)- Enerji azalması, çabuk yorulma, iştah değişikliği (iştah azalması veya artması, daha çok karbonhidratlı yiyeceklere yönelme.)Sinirlilik ve karamsarlık. Anksiyete. Dikkat ve yoğunlaşma bozuklukları


"ENERJİ VE MOTİVASYON SEVİYESİNDEKİ AZALMA İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇIYOR"


Kış aylarıyla birlikte ortaya çıkan mevsimsel depresyonun iş yaşamında da önemli sorunlara yol açtığını ifade eden Buzol, bu sorunların en başında enerji ve motivasyon seviyesindeki azalmayla birlikte ortaya çıkan iş gücü kaybının geldiğini söyledi. Buzol, şöyle konuştu: "Mevsimsel depresyona bağlı olarak depresif belirtiler gösteren çalışanların performanslarındaki düşüş söz konusu iş kaybının en önemli sebeplerinden biridir. Mevsimsel depresyonun önüne geçebilmek için özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması ve ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması da önemli bir yer teşkil etmektedir. Hava güneşli olmasa bile sabah ya da öğlen saatlerinde 20-30 dakika dışarıda zaman geçirmek mevcut gün ışığından faydalanma açısından önemli bir yere sahiptir. Düzenli spor, en azından her gün yapılacak yarım saatlik düzenli yürüyüşler, sağlıklı beslenmek, karbonhidrat ve şeker alımını kontrol altında tutmak, besin takviyesi olarak alınabilecek bir multivitamin, özellikle B vitamini eksikliğinin olup olmadığının kontrol altında tutulması bu öneriler arasında yer almaktadır."