Tam bağımsızlığın sembolü 'sarı altın'

Aa
00:0026/12/2010, Pazar
G: 26/12/2010, Pazar
Yeni Şafak
Tam bağımsızlığın sembolü 'sarı altın'
Tam bağımsızlığın sembolü 'sarı altın'

Dünyada son 6 ay içinde fiyatı 200 dolar seviyelerinden 350 dolara çıkan buğday, "sarı altın" nitelendirmesini artık tam anlamıyla hak ediyor. Konya Ticaret Borsası Başkanı Kaleli, "Buğday, uluslararası siyasetin argümanı oldu. Dünyada elinde buğday olmayan devlet 'tam bağımsız' değil" dedi.

Dünyada son 6 ay içinde fiyatı 200 dolar seviyelerinden 350 dolara çıkan buğday dünya siyasetinde güçlü bir argüman haline gelirken, 'Sarı Altın' nitelendirmesini de artık tam anlamıyla hak ediyor. Alınan bilgilere göre, yurt içi fiyat artışlarını önlemek için Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) sıfır gümrük vergisi ile 1 milyon ton buğday ithalatı izni verilmesi, gözlerin buğday sektörüne çevrilmesine neden oldu. Bu karar, Türkiye'nin 'Buğday Ambarı' olan ve yerli buğdayın kaliteli ithal buğdayla harmanlanıp ihracatlık un haline getirildiği, iç piyasanın buğday ihtiyacının da önemli bölümünü karşılayan Konya'yı şaşırtmadı. Şuan ekmeklik buğdayın kilosu 0,69 ile 0,77 lira arasında işlem gören Konya'da bu karar 'yerinde bir önlem' olarak nitelendirildi. Hemen her yıl, çoğunluğu Konya'da bulunan ihracatçı un fabrikaları için yurt dışından buğday ithal edildiğini dile getiren Kaleli, 'Şuan da TMO'nun elinde yeterli miktarda ekmeklik buğday var. Ancak kaliteli un yapımı için bu buğdayın mutlaka kaliteli ithal buğdayla harmanlanması gerekiyor. Türkiye'nin acil buğday ihtiyacı olmamasına rağmen açılan bu ithalat kapısı, yükselen dünya fiyatları karşısında tüccarı, un fabrikası sahiplerini, fırıncıyı, orta ve uzun vadede de çiftçiyi ve tüketiciyi rahatlatacaktır' dedi.


ÜRETİCİ TARLASINI İŞLETME GİBİ GÖRMELİ

Kaleli, Türkiye'de bir yıl önce dünya fiyatlarının çok üzerinde olduğu için eleştirilen buğday fiyatlarının şuan dünya fiyatlarına eşit ya da altında seyrettiğini belirterek, şunları kaydetti: 'Dünyada buğdayın fiyatı son 6 ay içinde 200 dolar seviyelerinden 350 dolara çıktı, bu çok büyük bir artış. İthal buğdayın bugün Türkiye'ye mal oluş fiyatı 0,8 liranın üzerinde. Herkes bu ithalat kararını anlamaya çalışıyor. Bu karar, fındıkta ve ette yaşanan krizlerin buğdayda yaşanmaması için alınan bir tedbirdir. Dünyada elinde buğday olmayan devlet 'tam bağımsız' değil. Buğday fiyatının artmasının nedeni; dünyada artan nüfusa paralel gıda talebinin artması, beslenme alışkanlıklarının giderek değişmesi, buna rağmen buğday üretiminin aynı oranda artmaması olarak sıralanabilir. Türkiye bu soruna kalıcı önlem olarak buğday üreticisini daha fazla desteklemeli, üreticinin de artık geleneksel üretim anlayışını değiştirerek tarlasını bir işletme gibi görüp, kaliteli buğday üretmesi, işine sahip çıkması gerekir.'


TÜRKİYE İHRACATI DÜŞÜNMELİ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ise buğday fiyatının dünya piyasalarında aşırı şekilde arttığını, artık 'sarı altın' nitelendirmesini tam anlamıyla hak eder duruma geldiğini vurguladı. Taşpınar, dünyada buğday fiyatlarının kısa sürede düşmesinin beklenmediğine dikkati çekerek, 'Türkiye buğdayda ithalatı değil ihracatı düşünmelidir. İç Anadolu'da Mavi Tünel gibi çok sayıda proje hayata geçirilip yeni su kaynakları bulunursa, üretimimiz 10 katına çıkabilir"dedi.