Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kurulan 'Sosyal Sorumluluk' adlı bir grupta buluşan ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu gençler, her ay 3-4 kez bir araya gelip, İstanbul'daki huzurevlerini ziyaret ederek, ihtiyaç sahibi ve kimsesiz yaşlılara, kişisel istekleri doğrultusunda eşya yardımında bulunuyor
Dünya üzerinde milyonlarca üyesi olan ve üye sayısıyla kimi ülkelerin nüfusunu aştığı belirtilen sosyal paylaşım sitesi Facebook, Türkiye'de de takipçileri tarafından, fotoğraf, bilgi ve video paylaşmanın yanı sıra sosyal etkinlikler ve yardımseverlik maksadıyla da kullanılıyor.
Kurdukları gruplarla bir araya gelen, daha önce birbirlerini hiç görmemiş insanlar, bu buluşmaları 'hayır' maksadıyla değerlendirerek, hem ihtiyaç sahibi insanları hem de kendilerini sevindiriyor.
Bu tür grupların arasında yerini alan 'Sosyal Sorumluluk' adlı grup da 7 kurucu tarafından oluşturulduktan sonra 558 üyeye ulaştı. Her geçen gün üye sayısı artan grupta bir araya gelen gençler, ortak kararla, imkanlarının el verdiği ölçüde her ay 3-4 kez buluşup, o hafta kararlaştırılan yerlere, yardım ziyaretlerine gidiyor.
Geçen hafta 'Evimize Gidiyoruz' adıyla Darülaceze Müessesesi Okmeydanı Huzurevi'ne ziyaret etkinliğine katılan gruptan, farklı üniversitelerden öğrenciler Ersel Reha Eren (21), Hakan Erik (22), Erdal Alpcan (21), Emre Büyüler (21), Zafer Adatepe (22), Ozan Esmercan (22), Ece Turgut (22), Mehmet Can Altun (22), Gonca Çiftçi (20) ve lise öğrencisi Esra Ozan (15) ile ilköğretim okulu öğrencisi Emir Emre Ünal'ın (11) yanı sıra, grup kurucularından Kader Bayındır (23) ile değişik mesleklerden Nur Ceylan Kara (21), Kerem Yörsel (27), Orçun Kaptanoğlu (27) ve Sinan Kahraman (26), ziyaret ettikleri huzurevi sakinlerine aldıkları eşyaları dağıttı.
Öncelikle ihtiyaç sahibi olan huzurevi sakinlerini tespit edip, onlardan izin alarak yanlarında getirdikleri çorap, şampuan, el kremi ve terlik gibi malzemeleri, tek tek huzurevinde kalanların odalarına uğrayarak, dağıtan ziyaretçiler, bu ziyaretle mutlu olan huzurevi sakinlerinin ısrarlı oturma tekliflerini kırmayıp, yatakları başında ya da ortak kullanım alanlarında onların dertlerini dinliyor.
Gördükleri ilgiden memnun bir şekilde ziyaretçileriyle konuşan huzurevi sakinleri, ellerinden tutup, dertleriyle ilgilenen gençlere, ihtiyaç duydukları malzemeleri sipariş ederken, huzurevinde yaşadıkları sıkıntı ya da güzelliklerden ya da kimsenin kendilerini ziyaret etmemesinin yarattığı üzüntülerden bahsediyorlar.
Huzurevi sakinlerinden Ercan Pişirir (73), 40 yıl boyunca müteahhitlik yaptığını belirterek, meslek hayatının sonlarına doğru, yaşlılık yıllarında her şeyin kendisi için kötü gitmeye başladığını söyledi.
Yaklaşık bir yıl sokaklarda yatıp kalktığını anlatan Pişirir, iyiliksever bir üniversite öğrencisi olan Ahmet'in yardımıyla huzurevi sakini olduğunu anlattı.
Huzurevinde ziyaret ettikleri ve yanlarında getirdikleri eşyaları dağıttıkları her sakinin derdini dinleyerek, onlarla yakın ilişki kuran ve bu ilişkisini sık sık yaptığı ziyaretlerle perçinleyen, 'Sosyal Sorumluluk' grubunun kurucusu Kader Bayındır, grupta o an birisinin aklına gelen bir ziyareti gerçekleştirdiklerini ve belli bir periyotla değil, 2-3 kişinin anlaşmasıyla ziyarete karar verdiklerini ifade ediyor.
Bayındır, 8 Ağustos 2010'da, 'hocam.com' adlı üniversite öğrencilerinin üye olabildiği bir siteden tanıdığı arkadaşlarından birinin fikriyle, 5-6 kişi olarak Facebook'da böyle bir grup kurduklarını anlatarak, 'Elimizden geldiğince, huzurevlerini, çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret edip ihtiyaç sahibi olanlara yardım etmek maksadıyla böyle bir grup açtık. İnternette, bizim gibi düşünen başka gençlere de ulaşarak gurubumuzun üyesi sayısını arttırdık. Ve üye sayısı arttıkça, aylık aktivitelerimiz, ziyaretlerimiz de çoğaldı. Şimdi bir aile gibiyiz' diye konuşuyor.