Reform şart oldu

00:0018/02/2010, Perşembe
G: 18/02/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Reform şart oldu
Reform şart oldu

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun 5 savcının yetkilerini budaması Ankara'da hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın HSYK'nın verdiği kararı değerlendirmek üzere hukukçu kurmayları bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıki toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve AK Parti Milletvekili Ömer Çelik katıldı. 3 saat süren toplantının ardından Bakan Ergin sert bir açıklama yaptı. HSYK'yı, Yargıtay'ı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını topa tutan Ergin, özetle şunları kaydetti:

HSYK'NIN YETKİSİ YOK

Anayasa ve kanunda HSYK'nın görev ve yetkileri açıkça sayılıyor. HSYK'nın böyle bir görev ve yetkisi yoktur. HSYK yargısal görevleri olmayan idari bir kuruldur. Kurul olan HSYK'nın yargısal denetim yapmaya kalkışması çok açık bir yetki gasbıdır. Anayasa ve yasalara tamamen aykırı bir hukuksuzluktur.

YARGITAY VE DANIŞTAY'A İKAZ

Hiçbir yargısal görevi bulunmayan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun bu konuyu görüşmek üzere toplanarak, HSYK'nın yaptığının doğru olduğuna dair karar alması da yasal dayanaktan yoksundur, ihsası rey niteliğindedir, yargılama faaliyetine müdahale anlamını taşımaktadır. Danıştay Başkanı'nın görev alanıyla ilgili olmayan bu konuyla ilgili yaptığı açıklama bu yanlışlara katkı vermek anlamına gelmektedir.

YARGIYA GÖZDAĞI VERİLDİ

Bu ve benzeri girişimleri Adalet Bakanlığı olarak yargı bağımsızlığına büyük bir darbe olarak görüyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız şekilde görevini yapması engellenmiş, bu sürece dahil olanlar görevlerinden alınmak suretiyle diğer görevlilere açıkça gözdağı verilmiştir.

SİSTEM KAOSA SÜRÜKLENDİ

Yürütülen soruşturma kapsamında ilgililerin hukuk ihlali yapıldığı yönündeki itirazları varsa başvuru ve çözüm yeri HSYK değil, bu işle görevlendirilen mahkemelerdir. HSYK, soruşturmanın tamamlanmasını beklemeksizin yetki gasbı yapmak suretiyle sürece çok vahim bir müdahalede bulunmuş, yargı sistemini kaosa sürükleyecek bir tutum takınmıştır.

ANAYASA İHLAL EDİLDİ

HSYK tarafından alınan karar ve yapılan açıklamalarla Anayasa'nın 138. maddesindeki 'Hiçbir organ, makam mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez' hükmü ihlal edilmiştir. Anayasa'nın bu hükmleri yüksek mahkemeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını ve HSYK'yı da bağlar.

SORUŞTURMAYA MÜDAHALE

Bu bağlamda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan basın açıklamasında subjektif değerlendirmemelere yer verilerek, bu konuya ilişkin hiçbir yetkisi ve görevi olmadığı halde doğrudan bu makamca da HSYK gibi soruşturmaya müdahale etme girişiminde bulunulmuştur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamaları adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs girişimidir. Soruşturmayı yürütenler baskı altına alınmıştır. Bu şartlar altında bağımsız ve tarafsız bir yargılama yapmak son derece zorlaşmıştır.'

REFORM ARTIK ZORUNLULUK

HSYK ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yargılama sürecine yaptığı bu müdahaleden sonra yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı bakımından yargı reformunun acilen hayata geçirilmesi zorunluluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.


Sarıkaya unutulmadı

Adalet Bakanı Ergin konuşmasında Şemdinli soruşturması sonrasında ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya yapılanları da anımsattı. Ergin, “HSYK'nın Ferhat Sarıkaya hakkında verdiği karar Avrupa Birliğinin ilerleme raporlarında 'yargıya ağır baskı' olarak nitelendirildi. Aynı konu yine Avrupa Birliği raporlarında yargıya yönelik 'iç tehdit' olarak değerlendirildi” dedi.