Anadolu'da verimlilik seferberliği tamgaz

00:0018/12/2009, Cuma
G: 17/12/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Anadolu'da verimlilik seferberliği tamgaz
Anadolu'da verimlilik seferberliği tamgaz

İlki 1998'da yapılan, şimdiye kadar ise 50 ilde gerçekleştirilen Verimliliği Artırma Projeleri (VAP), 2010'da da sürecek. 1 yıl kadar süren proje kapsamında MPM'nin 100'e yakın uzmanı o ilde verimliliği artırmaya yönelik değişik çalışmalar yapıyor.

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından ilki 1998 yılında yapılan Verimliliği Artırma Projeleri (VAP), 2010'da da tam gaz sürecek. Şimdiye kadar 50 ilde VAP projesi uyguladıkları bilgisini veren MPM Genel Sekreteri Kerim Ünal, 19 ve 20 Kasım 2009 tarihlerinde imzalanan protokollerle Aydın, Muğla ve Denizli Verimliliği Artırma Projelerinin de ilk adımını attıklarını söyledi. 23 Arallık'ta da Çnakkale ile ilgili protokolü imzalayacaklarını belirten Kerim Ünal, şöyle devam etti: “Çanakkale'de ise 23 Aralık'ta Protokol ve İmza Törenini gerçekleştireceğimiz projeyle bu ilimizde de çalışmalarımızı başlatmış olacağız. 2010 yılının ilk aylarında da Hatay, Kilis ve Osmaniye illerimizde bu projelerimizi başlatacağız. İllerin potansiyeli ve illerden gelecek taleplere göre 6 aydan 1 yıla kadar sürecek olan projelerde; illerin verimlilik sorunları araştırılarak, bu sorunların giderilmesi için öneriler sunulacak.”

100 UZMAN SAHAYA ÇIKIYOR

Projenin uygulandığı her il için 100'e uzmanı seferber ettiklerini ve 93 ayrı konuda eğitim verdiklerini vurgulayan Kerim Ünal, şunları kaydetti: “Verimlilik sorunlarının teşhisi, SWOT analizi, iş düzenleme ve iş ölçümü, maliyet muhasebesi, toplam kalite yönetimi, e-iş, e-ticaret, e-kurum, gibi geniş bir danışmanlık hizmet yelpazesine sahip olan Merkezimiz, kadrosundaki 100'e yakın tecrübeli uzmanını illerde seferber edecek. 40 ayrı konferans konusuyla illerde sanayicisinden kamu çalışanına, öğretmeninden öğrencisine, akademisyeninden askerine kadar tüm sosyal kesimlere ulaşacak.”


AB kriterlerine göre verimlilik görüntüleniyor

Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) kuruluş kanunu gereği olarak verimlilik göstergelerini yayınladığını dile getiren Kerim Ünal, “MPM, 30.06.2009 tarihinden itibaren bu göstergeleri 'Ulusal Verimlilik Göstergeleri' adı altında, Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında yayımlanmaya başlamıştır. Bu göstergeler Avrupa Birliği'nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması'na göre sektörler bazında hesaplamaktadır” açıklamasını yaptı.

SEKTÖREL SINIFLAMA

Söz konusu göstergelerin AB'nin istatistikî sınıflaması'na göre (sektörlere göre) hesaplandığını anlatan Ünal, proje sonuçlarıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: “İller düzeyinde uyguladığımız Verimlilik Artırma Projelerinin sonuçları, projeler tamamlandıktan belirli bir süre sonra gerçekleştirilen VAP İzleme Çalışması ile ölçülmektedir.”


50 ilde 772 konferans yapıldı

Verimliliği Artırma Projeleri (VAP) kapsamında şimdiye kadar 425 bin 520 km2'ye hizmet götürüldü. Proje kapsamına alınan illerin sayısı 50'yi buldu. 100'ü aşkın uzman kadro ile VAP'larda 202 araştırma, 1310 danışmanlık projesi gerçekleştirirken, 772 Verimlilik Konferansı ile 82 bin 522 kişiye, 684 verimlilik eğitimi ile de 26 bin 265 kişiye ulaştı. MPM'den verilen bilgiye göre 2010 yılının ilk aylarında da Hatay, Kilis ve Osmaniye illerinde proje başlatılacak.