Kılıç'ın manifestosuna hukukçulardan destek

Haber Merkezi
00:0027/04/2008, Pazar
G: 27/04/2008, Pazar
Yeni Şafak
Kılıç'ın manifestosuna  hukukçulardan destek
Kılıç'ın manifestosuna hukukçulardan destek

Başkan Kılıç'ın, Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir bölümünü Meclis'in seçmesi önerisi hukukçulardan destek buldu. Bu düzenleme, AK Parti ve Barolar Birliği'nin ayrı ayrı hazırladıkları yeni anayasa metinlerinde de yer alıyor

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin bir bölümünü Meclis'in seçmesini gündeme getirdi. Türkiye Barolar Birliği'nin 2001 yılında hazırladığı taslakta, AK Parti'nin Anayasa Hukukçularına hazırlattığı sivil Anayasa taslağında da Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir bölümünü Meclis'in seçmesi düzenleniyor.

SİVİL ANAYASA'DA VAR

AK Parti'nin hazırladığı sivil Anayasa taslağında da Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarıya yakınının Meclis tarafından seçilmesi öngörülüyor. Taslakta "Anayasa Mahkemesi onyedi üyeden oluşur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, en az üçü anayasa hukuku, kamu hukuku veya siyaset bilimi alanında çalışan profesörler arasından olmak üzere sekiz üyeyi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçer. Üyelerden dördü Yargıtay, dördü Danıştay, biri de Sayıştay genel kurullarınca kendi Başkan ve üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir" düzenlemesi yer alıyor.

BAROLAR BİRLİĞİ'NİN TASLAĞINDA VAR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un son hazırlattığı Anayasa taslağında ise Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'ye indirilirken Meclis'in seçeceği üye sayısı 4'e indirildi ve Meclis'in seçeceği üyelerin Sayıştay'dan olması şartı getirildi. Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa Mahkemesi'ni Meclis iradesinden koparmış başka bir sistem bizim ülkemiz haricinde yoktur. Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulandığı gibi biz de Meclis Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmelidir. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bu konudaki görüşlerine katılıyorum" dedi.