Tüm dünyada bir çılgınlık seviyesinde okunan ve kitapları bestseller listelerinin en üst sıralarından düşmeyen Dan Brown'un sırrı ne? Brown muhteşem bir yazar mı? Yoksa kurgulanmış bir psikolojik harekatın parçası mı?
Dan Brown'un adını duymayan pek kalmadı herhalde. Anımsamayanlar varsa da Da Vinci Şifresi dediğimiz zaman hatırlayacaktır kim olduğunu. Dan Brown, kitapları 40 dile çevrilen, Bestseller listelerini alt üst eden, son kitabı Kayıp Sembol dünyanın dört bir yanında satış rekorları kıran, hayranlarının kitapçıların önünde uzun kuyruklar oluşturduğu bir yazar. Dan Brown'ın masonluğun sırlarını irdelediği söylenen yeni kitabı "Kayıp Sembol" ülkemizde henüz yayınlanmadı. Şu an çeviri aşamasında ancak İngilizcesinden okuyamayan hayranları kitapyurdu.com başta olmak üzere bir çok kitap satış sitesine ön siparişler veriyor. Peki Dan Brown'un bu kadar talep görmesinin sebebi ne? Sorduğumuz isimlerden oldukça ilginç cevaplar aldık. Brown'un büyük bir planın sadece başlangıcı olduğunu söyleyen Altay Ünaltay, Google'da dönen komplo teorilerini hap kıvamında anlattığını ifade eden Suavi Kemal Yazgıç ve Kayıp Sembol'ü “cahilane” sözüyle değerlendiren Ergun Babahan…
Peki bu Dan Brown çılgınlığının sebebi ne? Araştırmacı Yazar Altay Ünaltay, Dan Brown kitaplarını tek başına ele almanın büyük resmi görmek açısından yeterli olmadığını, onları Batı'yı kasıp kavuran yeni dalga içine koyduğumuzda daha anlamlı olacağını söylüyor. Ünaltay, şu zamanlarda keşfedilmesini ilginç bulduğu Yahuda İncili adı verilen arkeolojik keşifle birlikte ele alıyor Dan Brown kitaplarını ve Dan Brown sayesinde insanların kafasında gerçeğin kendiliğinden bilinmediği ve anlaşılmadığı, birtakım gizli tarikatlar, cemaatler, organizasyonların uhdesinde olduğu düşüncesinin yayıldığını anlatıyor. Ünaltay, bu rüzgardan geriye Hristiyanlığın aslında sadece sapkın bir Yahudi tarikatı olduğu gibi bir sonuç kaldığını ifade ediyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: “Benzer şeylerin yakında İslam için de iddia edilmeye başlanacağından; Hz. Muhammed'in Hıristiyan keşişlerce eğitilmiş bir Arap filozofu olduğunun da iddia edileceğinden eminim. O zaman Müslümanların bu işin aslına, yani Hıristiyanlığa, Hıristiyanların da Yahudiliğe tabi olmaları gerektiği sonucu çıkıyor. Eğer böyleyse Dan Brown, tek başına bir fenomen değil; bir şeylerin başlangıcı. Çok mu abarttık? Bekleyelim ve görelim o zaman...”
Gazeteci Yazar Ergun Babahan ise Kayıp Sembol kitabını okuduğunu ve cahilane bulduğunu söylüyor. Babahan'a göre özellikle Türkiye konusunda müthiş bir cehalet var. Kitap için Brown'un Masonlukla ilgili geniş araştırmalar yaptığını ancak mantık hataları olduğunu ifade ediyor. Babahan'ın Brown'la ilgili tespiti ise şöyle: “Saçma Türk filmleri gibi. Onun kitaplarında şifre filan yok, çok fazla komplo teorisi var.” Şair ve yazar Suavi Kemal Yazgıç ise Brown'u “Bilgi ve hurafe çağının romancısı” diye nitelendiriyor. Yazgıç'a göre Brown, romanlarıyla gizli bilgileri değil, gizliymiş gibi duran ve bilgiymiş gibi duran malumatı kolayca yutulabilecek bir hap kıvamında kurgulayarak romanlaştırıyor. Yazgıç, Masonluk, Vatikan gibi "herkesin bildiği sırları" anlattığını söylediği Brown'un 'Google Çağı'nın talep edilen bilgilerini ihtiva eden, mail trafikleriyle dolaşan ve merakları gıdıklayan komplo teorilerini bu kıvamda anlattığı sürece daha çok milyonlarca okura ulaşmasının garanti olduğunu ifade ediyor.
Bu görüşlerin yanı sıra Dan Brown'un kitaplarında gizli kalmış olayları belgelere dayanarak ve bir kuyumcu titizliği ile dokuyarak anlattığını ve mutlaka okunması gereken bir yazar olduğunu düşünenler de var.
Altın Kitaplar Yayınevi Yöneticilerinden Batu Bozkurt Dan Brown'ın romanlarının tarihin gizli kalmış olayların gizemli sembollerini ve esrarengiz şifrelerini içeren rengârenk dokunmuş bir halı gibi olduğuna dikkat çekiyor: “Yetenekli bir yazar olan Dan Brown harika bir öykü anlatıcısı. Eserlerini bir kuyumcu titizliğiyle kurup işliyor. 'Da Vinci Şifresi'nden dört yıl sonra yayımlanan 'Kayıp Sembol' de yazarın yukarıda saydığımız tüm özelliklerini yansıtıyor. Bu romanda da okuyucular Masonluk, Mason Sembolleri, Noetik adı verilen ve aklın sınırlarının nerelere ulaşabileceğini inceleyen yepyeni bir bilim dalı hakkında da birçok bilgi edinecekleri gibi, romanın ilk sayfasında “Gerçekler” başlığı altındaki maddeler de çok ilginç.”
Kayıp Sembol Kitabı'nın çevirmeni Petek Demir Brown'un yine okuyucuları bulmacalarla bilmecelerle dolu bir maceraya sürüklediğini söylüyor: “Dan Brown bu kitabında da satır aralarında başka başka mesajlar vermiş. Gizemlerin yanı sıra bilimdeki çığır açan yeni buluşlardan da bahseden kitap, okuyucuların çok çeşitli konularda ufkunu açacak. Kitabı okuduktan sonra biraz araştırma yapan herkesin hayatla ilgili görüşlerinin değişeceğine inanıyorum. Okuyucuların bu kitabı merakla beklediklerini biliyorum ve yakın çevremden de bir an önce çevirisini bitirmem için telefonlar alıyorum. En güzel şekilde, adeta Türk dilinde yazılmış bir kitap havasını vermek için gecemi gündüzümü bu işe ayırarak çevirisini tamamlamaya çalışıyorum.”
Kitapyurdu.com'un kurucusu Sadi Kizir, yazarın en önemli özelliğinin kitaplarında gerilimi çok iyi vermesi olduğunu söylüyor: “Okurken hayal perdemizde sahnelerini yaşıyor gibi oluyoruz. Anlaşılıyor ki Dan Brown kitabı yazmadan önce bir çok yer dolaşmış ve ciddi belgeler toplamış. Yazarın her 4 eseri de çok satanlarımızda listebaşıydı. “Kayıp Sembol” kitabına karşı da fazlasıyla bir beklenti var. Zaten meraklı kitap kurtları sitemizden İngilizce olarak temin ettiler ve etmeye devam ediyorlar. Altını tekrar çizerek belirtmem gerekiyor, Dan Brown mutlaka okunması gereken bir yazar. Çünkü Brown'un eserleri dünyada birçok tartışmaya da yol açtı.”