Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz Türklerin, Avrupa'dan Körfez ülkelerine yönelmesine neden oldu. 2010'un ilk 9 ayında Körfez ülkelerindeki yerli sermayede yüzde 177'lik artış yaşandı
Türkiye 2010 yılının Ocak-Eylül döneminde, doğrudan yatırım için 3 milyar 284 milyon dolar düzeyinde yabancı sermaye çekerken, 1 milyar 279 milyon dolarlık yerli sermayeyi yurtdışına doğrudan yatırım için gönderdi. Yılın ilk 9 ayında Avrupa ülkelerine doğrudan yatırım için giden yerli sermaye yüzde 15.7 azalışla 836 milyon dolara gerilerken, Körfez ülkelerine giden doğrudan yatırım için giden Türk sermayesi yüzde 177'lik artışla 130 milyon doları buldu.
Merkez Bankası'nın Eylül ayı Ödemeler Dengesi geçici verilerine göre yılın ilk 9 ayında Türkiye'ye giriş yapan doğrudan sermaye yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33.5 azalarak 4 milyar 920 milyon dolardan 3 milyar 284 milyon dolara geriledi. Bu dönemde Türkiye'den yurtdışına giden doğrudan sermaye yatırımları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 azalmasına karşın 1 milyar 279 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2010 yılının Ocak-Eylül döneminde yurtdışına doğrudan yatırım için giden 1.3 milyar dolarlık yerli sermayenin 703 milyon dolarlık bölümü hizmetler sektörü yatırımlarına yöneldi.
2010 yılının ilk 9 ayında krizin bu ülkelerde yarattığı tahribatın etkisiyle Avrupa ülkelerine giden yerli sermaye azalırken, Yakın ve Uzakdoğu ülkelerine, özellikle de Körfez ülkelerine yönelik sermaye göçü arttı. Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Avrupa ülkelerine doğrudan yatırım için giden yerli sermaye yüzde 15.7 azalışla 836 milyon dolar oldu
Ocak-Eylül döneminde Körfez ülkelerine giden Türk yatırımlarında yüzde 177'lik artış yaşandı. 9 aylık dönemde doğrudan yatırım için Körfez ülkesine giden Türk sermayesi 130 milyon doları buldu. 116 milyon dolarlık yatırım çeken Bahreyn, Türkiye'nin yurtdışına en çok sermaye göçü verdiği ülkeler arasında 3'üncü sırada yerini aldı.
Ocak-Eylül döneminde Afrika kıtasına yönelen doğrudan yatırım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37.5 artmasına karşın 33 milyon dolarla sınırlı kaldı. Bu dönemde Asya kıtasına yönelen yerli sermaye yüzde 36 oranında artışla 370 milyon dolara ulaştı. Ocak-Eylül döneminde, Yakın ve Ortadoğu ülkelerine doğrudan yatırım için yönelen Türk sermayesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 315 milyon doları buldu.
Türkiye, kara paranın aklanmasının önlenmesinde Ürdün ile işbirliği yapacak. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Ürdün Haşimi Krallığı Karapara Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Birimi arasında Eylül ayında imzalanan Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'nın onaylanmasına ilişkin Bakanlar kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Mutabakat muhtırası uyarınca, MASAK ile Ürdün Karapara Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Birimi, işbirliği ve karşılıklı menfaat anlayışı içerisinde, mütekabiliyet esasına
dayalı olarak ve her bir yetkili makamın ulusal mevzuatı çerçevesinde, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyeti konusunda bilgi değişimini kolaylaştıracak.
Her iki kurum, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından şüphe edilen kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacak. Bu işbirliği ve bilgi değişimi, her iki kurumun ulusal yasal sistemlerine uygun olarak yapılacak. Her bir talep, ulusal mevzuatın izin verdiği ölçüde gerekçelendirilecek ve konuyla ilgili gerekli bilgiler verilecek.