Beyoğlu kültür sanat ve modanın merkezi

00:007/09/2010, Salı
G: 6/09/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
Beyoğlu kültür sanat ve modanın merkezi
Beyoğlu kültür sanat ve modanın merkezi

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti vizyonunda birçok kültür ve sanat etkinliğine imza atan Beyoğlu Belediyesi bu alanda düzenlediği etkinliklerle şehre damgasını vuruyor. Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali, Sahaflar Festivali, Galata Moda Festivali Beyoğlu Belediyesi'nin kültüre, sanata ve modaya verdiğini önemi gözler önüne seriyor

Kültürün ve sanatın kalbi Beyoğlu'nda yılboyunca kültür, sanat ve moda alanında birçok etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerin önemli bir bölümü ise Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti vizyonunda birçok kültür ve sanat etkinliğine imza atan Beyoğlu Belediyesi bu alanda düzenlediği etkinliklerle şehre damgasını vuruyor.

Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali, Sahaflar Festivali, Galata Moda Festivali Beyoğlu Belediyesi'nin kültüre, sanata ve modaya verdiğini önemi gözler önüne seriyor. Sanatseverlerin ve moda tutkunlarının yoğun katılımı ile gerçekleşen bu festivaller şehrin merkezi Taksim Gezi Parkı'nda ve Kulebidi Meydanı'nda düzenleniyor. Her gün yüzbinlerce insanın geçtiği parkta el emeği göz nuru eserler görücüye çıkıyor, asırlık kitaplar okuyucuyla buluşuyor, modanın tüm renkleri Taksim'i gökkuşağına boyuyor.

ALTIN ELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Gelenekselleşen Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali'nin bu yıl beşincisi düzenlendi. Yoğun katılım ve coşkulu konserlerle geçen festivalin bu yılki teması “Çini Sanatı” idi. Beyoğlu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak düzenlediği ve 10 gün süren festivale Türkiye'nin 32 ilinden ve sekiz ülkeden toplam 80 el sanatları ustası katıldı. Gaziantep, Denizli, Diyarbakır, Hatay Muğla, Rize, Zonguldak, İzmir, Trabzon, Tekirdağ, Çorum, Şanlıurfa, Osmaniye, Edirne, Giresun, İznik, Kütahya, Tokat, Aydın, İstanbul, Mardin, Kahramanmaraş, Bartın, Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Van, Çanakkale, Erzincan, Bursa ve Gümüşhane el sanatları festivalde görücüye çıktı. Ayrıca, Romanya, Suriye, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Gürcistan, Irak ve İranlı ustalar festival boyunca kendi ülkelerinin el sanatlarını Türk halkının beğenisine sundu.


Genç tasarımcılar da katıldı

Beyoğlu Belediyesi'nin, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile birlikte düzenlediği “5. Galata Moda Festivali”, moda ve tasarım meraklılarını bir araya getirdi. Zengin renkler ve farklı tasarımların yer aldığı festivalde Beyoğlu moda merkezi haline dönüştü. Beş gün süren festivale yalnız İstanbullular değil turistler de yoğun ilgi gösterdi. 5. Galata Moda Festivali'ne Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım, Özlem Süer, Mehtap Elaidi, Cem Lokman Hekim, Gül Ağış gibi ünlü modacıların yanı sır genç tasarımcılar katıldı.


Sahaf Festivali kültür hayatına değer katacak

Birçok konuda ilklere imza atan Beyoğlu Belediyesi İstanbullu her yıl sahaflarla el ele veriyor. Kültür hayatımıza büyük katkılar sunacak olan Beyoğlu Sahaf Festivali'nin dördüncüsü İstanbul'un orta yerinde Taksim Gezi Parkı'nda düzenleniyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali 14-28 Eylül 2010 tarihleri arasında Taksim Gezi Parkı'nda başlıyor. Festivale bu yıl da İstanbul'un en ünlü 60'ın üzerinde sahaf katılıyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek ve 15 gün sürecek olan festivalde sahaflar, dükkanlarından çıkarak büyük kitlelerle buluşacak.

HALKI SANATLA BULUŞTURUYORUZ

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nda düzenlenen kültür, sanat ve moda festivallerinin bölgeyi da da özel kıldığını söyledi. Demircan şunları söyledi: “Beyoğlu kültür ve sanatın merkezi. Dünyanın kültür ve sanat merkezlerin takip ettiğimizde Beyoğlu'nun farklılığını ve güzelliğini daha iyi fark ediyoruz. Belediye olarak sadece yerel hizmetlere değil kültürel faaliyetlere de önem veriyoruz. Beyoğlu Sinema, Beyoğlu Tasarım, Beyoğlu Moda, Beyoğlu Şiir, Beyoğlu Sahaf, Uluslar arası Altıneller gibi kültürel etkinlikler Beyoğlu'na yakışıyor. Kültürel faaliyetlerin açık alanlarda yapmaya Beyoğlu'nun ihtiyacı olduğunu gördük. Halkımızı kültür, sanat ve modayla buluşturmak istiyoruz”


Sanat galerisi uluslararası platformda

1990 yılından bugüne İstiklal Caddesi'nde sanatseverleri ağırlayan Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi her türlü sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Hat, tezhip, resim ve fotoğraf sergilerinin sıkça düzenlendiği Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi sanatseverlerin akınına uğruyor. Yılın her döneminde galeride, dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçıların eserleri görücüye çıkıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen nitelikli kültür ve sanat etkinlikleri, yayınları ve Beyoğlu'nun dününü, bugününü, gelecek yüzyıllara taşıyan belgesel çalışmaları ile de uluslararası platformlarda yerini alıyor. Böylece Beyoğlu, sanatsal etkinliklerle de adından sıkça sözettiriyor.


Ustası yaptı meraklısı aldı

Her yıl yoğun katılımla ve coşkuyla geçen festivale el sanatları ustaları çırakları ile katıldı ve festival alanında üretim yaptı. Böylece, festivali gezmeye gelen ziyaretçiler el sanatlarının nasıl yapıldığını yerinde izleme fırsatı buldu ve beğendikleri ürünleri aldı. Unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk El Sanatları'nın yeniden canlanmasına olanak sağlayan festivalde el sanatlarının tüm renkleri ve örnekleri sergilendi. Bakır ustası bakırı ahenkle döverken, cam ustası doğanın bütün renklerini cama nakşetti. Ebru ustası su ile boyayı raks ettirirken, keçe ustası birbirinden renkli keçe ürünlerini standa dizdi. Festivale katılan el sanatları bunlarla sınırlı kalmadı. Sedef, lüle taşı, oltu taşı, gümüş, hat, çarık, dokuma, baskı, Beykoz cam, sim sırma, tel kırma, tezhip, minyatür, kazaz, kağıt, kitre bebek, el dokuması ustaları hünerli elleri ile birbirinden değerli ürünlerini ziyaretçilerle buluşturdu. Suriye dokumasından Arnavutluk gümüş işlemeciliğine, Gürcü taş oymacılığından İran cam süsleme sanatına, Romanya, Sırbistan ve Karadağ el sanatlarına kadar farklı kültür zenginlikleri stantlarda yerini aldı. Geleneksel el sanatları Ramazan ayı boyunca her gün saat 10.00-24.00 arası stantlarda ürünlerini yapmaya ve tüketiciyle buluşturmaya devam ediyor.


Beyoğlu bu projeyle yeniden hayat bulacak

Beyoğlu Belediyesi'nin gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapılamadığı için giderek yok olmaya ve çökmeye yüz tutmuş Tarlabaşı'na hayat verecek 'Tarlabaşı Yenileme Projesi' 2005 tarihinde başladı. Bülbül Mahallesi, Çukur Mahallesi ve Şehit Muhtar Mahallesi'nden oluşan proje yalnız Tarlabaşı'nı yenilemekle kalmayacak, bölgede daha güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yeni bir yaşam merkezi oluşturarak, İstanbul ile bütünleşmiş bir alan haline gelmesini sağlayacak. Beyoğlu'nun yıllardır ihmal edilen, yok olmaya yüz tutan Tarlabaşı semtini yeniden ayağa kaldırmak için hazırlanan proje 213'ü tescilli olmak üzere toplam 278 yapıyı kapsıyor.


Tarlabaşı'nda 5 bine yakın bina var

Tarlabaşı'nda 5 bine yakın bina mevcut. Beyoğlu Belediyesi bu binaların yalnız yüzde 5'lik kısmını oluşturan 278 binayı yenileme projesine dahil etti. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bunun nedenini şu sözlerle açıklıyor; “Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Her an yok olacak ve bitecek. Onun için bir an evvel en kangren bölümü çözelim. Biz burayı çözersek, bundan sonrası kendiliğinden bir ivmeyle bir heyecanla döner diye bu bölümü seçtik. Bu alanda yaklaşık 500 mülk sahibi var. Ancak 278 binanın yüzde 70'i boş. Geriye kalan yüzde 30'un bir bölümü de ticaret erbabına aittir. Mülk sahiplerinin yüzde 70'i ile kat karşılığı anlaşma ya da satın alma şeklinde anlaştık. Diğer yüzde 30'una da kamulaştırma davası açtık. İlk söküme Ağustos ayında başladık.”