Türkiye Bilişim Derneği, bilişimle ilgili konuların dört farklı bakanlığa paylaştırılmış olmasının, bilgi toplumuna geçişi yavaşlattığını savunarak Bilgi ve Teknoloji Bakanlığı kurulmasını istedi.
Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 'Ufkun Ötesi' temasıyla Ankara'da düzenlediği “Bilişim 07” etkinliğinde konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, bilişim sektörünün gelişimi, desteklenmesi ve mükerrer yapıların ortadan kaldırılması için Bilgi ve Teknoloji Bakanlığı kurulmasının şart olduğunu söyledi. Menteş, “Bilgi ve Teknoloji Bakanlığı kurulması ve ilgili tüm birimlerin bu bakanlık bünyesine alınmasıyla, mevcut sorunlar ve çelişkiler ortadan kalkacak, bilgi toplumuna geçiş hız kazanacaktır” dedi.
Halen hükümette bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili faaliyet gösteren ayrı bir bakanlık bulunmuyor. Mevcut hükümette Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekom, Telekomünikasyon Kurumu ve e-Devlet Kapısı'nı yöneten TÜRKSAT'tan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın TÜBİTAK ve bilgi ve teknoloji faaliyetlerinin koordinasyonundan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de e-Dönüşüm İcra Kurulu ve Bilgi Toplumu Dairesi'nden sorumlu. Teknoparklar ise Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a bağlı.
Bilişim 07 etkinliğinde TBD'nin hazırladığı '2007 Değerlendirme Raporu'nda Bilgi toplumu olabilmek için, Cumhuriyet'in ilk yıllarında olduğu gibi bir 'bilgisayar okuryazarlığı' seferberliği başlatılması gerektiği belirtildi. TBD Başkanı Turhan Menteş tarafından okunan raporda şu öneriler yer aldı: “Ulusal yazılım, Türkiye'nin öncelikli ve stratejik sektörü ilan edilip, yazılım ve ihracatının önünü açacak düzenlemeler yapılmalıdır. Teknoparklar Kanunu, günün koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir. 'Melek sermaye' veya 'Risk sermayesi' şeklinde faaliyet gösteren ARGE ve inovasyon fonlama araçları oluşturulmalıdır. 3G, WiMAX gibi yeni ve hızlı mobil teknolojilere geçiş hızlandırılmalıdır. e-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin yürütülmesi için, Bilgi Toplumu Genel Müdürlüğü kurulmalıdır.”