Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Ortaylı, müzeye gelenlerin çoğunlukla ne için geldiğini bilmediğini, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ziyaretçi azaltması yapmak gerektiğini söyledi
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzeye gelenlerin çoğunlukla ne için geldiğini ve neyi göreceğini bilmediğini ifade ederek, dünyadaki bir çok müzenin ziyaretçi azalttığını ve Türkiye'de de bunun yapılması gerektiğini bildirdi. Ortaylı, turizm şirketlerinin insanları harekete geçirmesiyle bütün dünyada müzelerin artık çok kalabalık hale geldiğini ve bu durumun Türkiye için de geçerli olduğunu kaydetti. Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müzeye gelen çoğu zaman ne için geldiğini, neye geldiğini, neyi göreceğini bilmiyor. Bazı müzeler bu kadar adam alamaz artık. Kapasiteleri dar. Dünyadaki bir çok müze artık ziyaretçi sayısını azaltma yoluna gidiyor, kapatıyor kendini.”
Kremlin müzelerini örnek gösteren Ortaylı, şunları söyledi: “Bizde de yapılması lazım. Çünkü buraya bazen aynı anda 15 bin kişi giriyor. Burada her yer çok hassas. Mesela Hırka-i Saadet'te izdihamdan kenardaki bir çini vazoyu kırmışlar. Çok kıymetli değil ama bu kalabalıklar böyle sokulmaz her yere. Bazı günler kapatılabilir, seyirci sayısı sınırlandırılabilir. Her şey mümkün. Acil önlem olarak, bilinçsizce giren insanı, 'laf ola' diye gireni uzak tutmak gerekir.” Prof. Ortaylı, yerli ziyaretçilerin daha çok kutsal emanetlere ilgi gösterdiğini belirterek, yabancı ziyaretçilerin ise “fazla bir şey bilmeden geldiklerini” dile getirdi.
İstanbul'daki tarihi camilerin de büyük bir tahribat yaşadığını ve çevrelerinin binalarla kapatıldığını ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, şunları kaydetti: “Camilerle vakıfların ilgilenmesi lazım. Hiçbir şeye dikkat etmiyorlar, umurlarında değil. Eskiden İstanbul'da camilere göre adres tarif edilirdi. Şimdi öyle bir şeyin varlığından kimsenin haberi yok. İstanbul'da kimse cami filan bilmiyor. Kilise de bilmiyor. Herkes Fener Lisesi'ni Patrikhane zannediyor.”
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 170 yıllık bir ihmali telafi etmeye çalıştıklarını söyledi. Koç, “Topkapı'da yaptığımız, 170 yıllık ihmalin eseri. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'da değil 170, 2 bin senelik, 2070 senelik ihmaller var. Bir başka şey yaptık, inancım gereği övünmek bana yakışmaz ama biz iki şey yaptık, bunları çok önemsiyoruz. Kültür envanteri çıkardık ve Turizm Master Planı hazırladık. 1958'den beri teftiş edilmeyen müzeleri teftiş ettik. Bu eserler, kayıtta var ama gerçek mi sahte mi? Bunların üzerinde çalışılıyor. Bunları anlatmak istedim ama Roma dönemini de düşünürüz, Anadolu'da zaten bunu yapıyoruz” diye konuştu.