İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, 2 gün süren Ortak Akıl Platformu toplantısında İESOB'ye aktif kayıtlı 200 bin esnafın sorunlarının ve çözüm yollarının tartışıldığını söyledi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu ve TUBİTAK'ın desteğiyle hazırlanan Ortak Akıl Platformu toplantısı Marmaris'te yapıldı. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili ve Birlik Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu, İŞKUR İzmir Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, KOSGEB İzmir Müdürü Kazım Akgün, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Engin Gürkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı İlyas Ay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Naci Balcı ve İl Sağlık ve Milli Eğitim müdürlüğü temsilcileri de katıldı.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, iki gün süren toplantılarda İESOB'ye aktif kayıtlı 200 bin esnafın sorunlarının ve çözüm yollarının tartışıldığını belirtti. İzmir'deki esnafın durumunun kötü olduğunu belirten Mutlu, sanayi siteleri, Kemeraltı Çarşısı'nın gibi esnafın yoğunlukta bulunduğu merkezlerde satılık ve kiralık dükkan levhalarının asılı olduğunu söyledi. Zekeriya Mutlu, ülke gündeminde siyasi konuların ön plana çıkmasından yakınarak, 'Kimse ekonomiyi konuşmuyor, ülke yöneticileri durgun piyasaların canlandırılması için hazırlanan önerilere gereken önemi vermiyor' dedi.
Ekonominin 2007 yılından bu yana durgunluk yaşadığını kaydeden Mutlu, 'Faizlerin düşmesi ile tüketici, konut, araç vb kredileri kullanan insanlar bankalara borçlandı. Bugün nüfusun büyük kısmı bankalara borçlu durumda. Gelirlerinin önemli bölümünü kredi geri ödemelerine ayıran tüketiciler zorunlu ihtiyaçları dışında harcama yapmıyor. Bu da piyasaların durgunlaşmasına, doğrudan halka hizmet veren esnaf sanatkarların mağdur duruma düşmesine yol açıyor' dedi. Hipermarket raflarında yabancı ürünlerin ağırlıklı yer kapladığına dikkat çeken Mutlu, 'Gümrük Birliği anlaşmasına imza koyduğumuz için bu mallar satılmasın diyemeyiz. Ancak tüketiciler bilinçli davranmalı, yerli malını tercih etmeye özen göstermelidirler. Ekonomik durgunluktan kurtulmanın yolu üretim artışından geçer. Yerli mala talep artarsa ülkenin üretim kapasitesi yükselir, daha fazla insana istihdam yaratılır' diye konuştu.
Esnafın onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Türkiye'ye örnek bir kuruluş olduğunu söyledi. Birlik Başkanı olduğu dönemde 'Kobi fuarı düzenleyelim' fikrini ortaya attığında bazı çevrelerin “Berberin, bakkalın KOBİ'si mi olur” dediğini hatırlatan Susam, “Bunları söyleyenler dünyadaki gelişmeleri göremediler. Özel sektör bankacılığına esnaf kredilerini soktuğumuzda da kefalet kooperatifi yöneticileri, 'Siz kefalet kooperatiflerini yok edeceksiniz' dedi. Ben o zaman 'Hayır siz daha da güçleneceksiniz. Rekabet olacak' demiştim. Öyle de oldu. Eskiden esnaf dışında her kredi vardı. Şimdi her banka esnaf kredisi veriyor. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği hep önder ve öncü olmuştur. İnşallah Türkiye'yi İzmir'e benzetiriz” diye konuştu.
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İzmir Merkez Müdürü Kazım Akgün de, KOSGEB yasasında yapılan değişiklikle imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf temsilcilerine kredi vereceklerini açıkladı. KOSGEB'in yeni kredileri hakkında oda başkanlarına sunumda bulunan Akgün, 'İmalat sektöründe yer alan esnafa daha önce kredi veriyorduk. Artık kasap, manav, bakkal…vb işi ile uğraşan hizmet kesimindeki esnaf da desteklerimizden yararlanacak. Bu kapsamda 100 bin KOBİ'ye 2.5 milyar TL hacimli destek sağlayacağız.'dedi.