Ilısu projesi 'baraja' takıldı

Londra
00:0025/12/2008, Perşembe
G: 24/12/2008, Çarşamba
Yeni Şafak
Ilısu projesi 'baraja' takıldı
Ilısu projesi 'baraja' takıldı

Ilısu Barajı'na kredi garantisi veren ülkeler projeden desteklerini çekti. Dünya Bankası projenin hayata geçirelebilmesi için çevre, bölge halkı ve kültür mirası gibi unsurlara ilişkin baraj niteliğindeki 150 kriterin yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyor

Alman, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin, Türkiye'nin Ilısu projesinden desteğini çekmesi, çevrecilerin Türkiye'ye karşı kazandığı bir "zafer" olarak yorumlandı. İngiliz The Guardian gazetesi, söz konusu ülkelerin, "sert tartışmalara neden olan baraj projesinin fişini çekerek çevrecilere bir zafer sağlarken Türkiye'nin bölge ekonomisini canlandırma planlarına ağır bir darbe indirdiği" görüşünü dile getirdi.

ÇEVRECİLERİN İSTEDİĞİ OLDU

The Guardian'ın "Kredi garantisi verenler 1.1 milyar sterlinlik Türk barajının fişini çekerken çevreciler kutlama yapıyor" başlıklı haberinde şu görüş de yer aldı: "Kredi garantilerini veren kuruluşlar, sert tartışmalara neden olan baraj projesinin fişini çekerek çevrecilere bir zafer sağlarken Türkiye'nin bölge ekonomisini canlandırma planlarına ağır bir darbe indirdi."

TÜRKİYE SUÇLANIYOR

Alman, Avusturya ve İsviçre'nin kredi garantisi kuruluşlarından oluşan konsorsiyumun, Ilısu projesinin durdurulması emrini verdiğini belirten gazete, kararın, müteahhitlik şirketlerinin proje çalışmalarını durdurmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini kaydetti. Buna karşın AK Parti hükümetinin, projenin, yoksulluk ve PKK sorunu nedeniyle çok olumsuz etkilenen bölge için "hayati" önem taşıdığını, belirttiğine de dikkat çekilen haberde üç hükümetin, projenin Dünya Bankası'nca çevre, tarihi eserleri, komşu ülkeler ve bölge halk gibi unsurlara ilişkin 150 koşulu yerine getirmesi gerektiğini düşündükleri de yazıldı.


Hasankeyf kurtuldu

Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin, projenin Dünya Bankası'nca çevre, tarihi eserleri, komşu ülkeler ve bölge halk gibi unsurlara ilişkin 150 koşulu yerine getirmesi gerektiğini düşündükleri belirtiliyor. Öte yandan çevrecilerin çabaları ile kurtarılan kültür mirası Hasankeyf'te doğaseverler, projenin 80 civarında kent ve köyü ile Hasankeyf gibi tarihi kalıntıların kaybına da yol açacağına işaret etmişlerdi.