Bıraksınlar bu heykeli yapayım

Aa
00:0012/01/2011, Çarşamba
G: 12/01/2011, Çarşamba
Yeni Şafak
Bıraksınlar bu heykeli yapayım
Bıraksınlar bu heykeli yapayım

Kars'ta yapımı durdurulan ve 'ucube heykel' tartışmalarına konu olan 'İnsanlık Anıtı'nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy, 'Bu anıt, tüm şehitlerimizin barış arzularını, ruhlarını göğe yükseltiyor, savaşları mahkum ediyor. Böyle bir içerikteki heykele başbakanın karşı olacağını düşünemiyorum' dedi.


Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinde (UPSD) düzenlenen basın toplantısında konuşan Aksoy, heykel sanatının düz ve politik bir mantıkla anlaşılacak bir şey olmadığını savundu. 


Aksoy, heykel sanatına ait dilin bir kültür ve görgü işi olduğunu, sanatın politik arenaya çekilmesinin Türkiye sanatı ve sanat kültürü adına büyük bir kayıp olacağını ifade etti. 


Aksoy, Kars'ta yapımı durdurulan 'İnsanlık Anıtı' heykelini kastederek, 'Bu anıt, Sarıkamış'ta, Kars'ta, Çanakkale'de ölen tüm şehitlerimizin barış arzularını, ruhlarını göğe yükseltiyor, savaşları mahkum ediyor. Böyle bir içerikteki heykele başbakanın karşı olacağını düşünemiyorum' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamasını da değerlendiren Aksoy, 'Bakan gerçekten daha yumuşak bakıyor, öyle olmasını istiyor. Sanata böyle davranılmayacağının farkında. Bizim için sevindirici bir şey. Keşke öyle anlaşılsa, keşke öyle demiş olsa, ben keşkelerle bunu kabul ediyorum ve çok olumlu buluyorum' dedi.

'İnsanlık Anıtı'nın, ortadan ikiye bölünmüş bir insanın bölünen parçalarının karşı karşıya konularak kendi kendine düşman edilmesini simgelediğini anlatan Aksoy, şöyle devam etti:


'Parçalar arasındaki boşlukta uzanan el, insanlığa uzanıyormuş gibi tutulmayı bekliyor. Bu el, şu anda heykel yapımı durdurulduğu için yerde ve yerine takılmayı bekliyor. Yapımı bitmeyen, engellenen bir parça da insani vicdanı sembolize eden göz ve ondan savaşların acısıyla akan gözyaşı. Gerçekten bıraksınlar bu heykeli yapayım. Emin olsunlar ki çok güzel bir heykel olacak ve Kars'ın hatta Türkiye'nin sembolü olacak. Dünyada böyle etkili bir savaş karşıtı bir anıt yok. Anıtın yanlarından lazer ışıklar çıkarıp yukarıda, 3 kilometre ötede birleşsin ve Kafkasya'dan hissedilsin istiyorduk. Zaman zaman bu ışığı yakmak ve Kars'tan bütün Kafkaslar'a barış selamı göndermek istiyorduk.' 



Anıtın yıkılması yolunda karar alınabileceği hatırlatılan Aksoy, 'Heykelin fizik olarak yıkılması çok zor. Öyle kepçeyle, dozerle yıkılacak bir şey değil. Normal betondan 3 misli daha dayanıklı. Akışkan beton içinde çelik borular ve güçlü bir demir konstrüksiyon var. 1500 ton ağırlığında uçurumun kenarında bazalt kütlelerin üzerinde duruyor. Altında bir tabya var. Ancak C4 ya da dinamitle patlatılabilir. Bu da Türkiye'de ve dünyada büyük tepkilere sebep olur' dedi. 

Heykeli tamamlamak istediğini ifade eden Aksoy, 'Bana sahip çıkın, heykele sahip çıkın, barışa sahip çıkın' diye konuştu. 

Toplantıya katılan UPSD Başkanı Bedri Baykam, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, eski CHP'li Berhan Şimşek, Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, şair Ataol Behramoğlu ve sinema sanatçısı Tarık Akan da heykeltıraş Aksoy'a destek verdiklerini ve heykelin yıkımına karşı olduklarını ifade etti. 

Öte yandan, Heykeltıraşlar Derneği Başkanı Metin Yergin de yaptığı yazılı açıklamada, sanatsal yeterliliğini ispatlamış bir sanatçının henüz bitirilmemiş bir yapıtının bu şekilde yerinden kaldırılmak  istenmesini büyük bir talihsizlik olarak nitelendirdi.