Kaçkar Dağları Projesi'nin 4 yıllık proje uygulama süresinin sonlarına yaklaşıldığı, projenin 15 Ocak 2011 tarihinde tamamlanacağı ifade edildi.
Kaçkar Dağları Projesi Koruma ve Kalkınma Birliği Kuruluş toplantısı Artvin'de gerçekleştirildi. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Toplantıda, 'Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi' Turizm Sorumlusu Mustafa Yıkılmaz ile projenin Kırsal Kalkınma Koordinatörü Tamer Soylu tarafından bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara slayt sunumu destekli bilgi verildi. Projenin koordinatörü Tamer Soylu toplantıda yaptığı konuşmada, projenin, TEMA Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından, AB desteğinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Doğa Koruma Merkezi, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin işbirliği ile yürütüldüğünü ve projenin destekçileri arasında Artvin Valiliği'nde bulunduğunu söyledi. 'Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi' çalışmalarının 2007 yılından bu yana sürdürüldüğünü belirten Soylu, "Projenin temel amacı, orman ekosistemlerinde meydana gelen bozluma ve biyo çeşitlilik kaybını yavaşlatmak ve bu bozulma ve kayıp süreçlerini tersine çevirmek. Kaçkar Dağları Projesi'nin 4 yıllık proje uygulama süresinin sonlarına yaklaşıyoruz. Uygulama süresi içerisinde proje alanının sosyal, ekonomik, kültürel, turistik, doğal ve tarihi değerler üzerine birçok araştırma yapılmış, örnek çalışmalar gerçekleştirilmiş ve biçimlendirme amacıyla eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Projemiz 15 Ocak 2011 tarihinde sona eriyor" dedi.
Avrupa Birliği'ne başvurarak projenin 8 ay daha uzatılması talebinde bulunduklarını ifade eden Soylu, talep olumlu karşılanırsa proje faaliyetlerine 8 ay daha devam edeceklerini ifade etti. Soylu, "2007 yılı başlarında başlanan proje kapsamında belirli bir aşamaya gelindi ve belirli çıktılar elde edildi. Bu çıktıların sürdürülebilirliğini sağlayabilmek, projeden elde edilen çıktıların daha geniş alanlara yayılabilmesi, fayda sağlanması için oluşturulmuş olan ya da oluşturulmak üzere olan bölgesel çok sektörlü plana sahip çıkacak ve projenin çıktılarına sahip çıkarak yaygınlaştıracak bir yapı kurulması gerekiyor. Bu yapı, projenin ve yapılan çalışmaların sürdürülebilirliği için çok önemli. Yaklaşık 4 ay kadar çeşitli uzmanlarla gerek proje ekibi gerek örgütlenme konusunda toplantılar ve saha araştırma çalışmaları yaptık" şeklinde konuştu.
Projenin toplam bütçesinin ise 2 milyon 98 bin 209 euro olduğunu belirten Soylu, projenin yüzde 80'inin AB tarafından, geri kalan yüzde 20'lik kısmının ise TEMA tarafından karşılandığını da kaydetti.