ABD'nin birçok ülkenin darbeci subayını eğittiği, Panama Okulu'nun iç yüzünü anlatan Darbeciler Okulu Türkçe'ye çevrildi. Araştırmayı yayınlayan Ahmet Kale, “Okulda Türkiye'den de 60 kadar subay burada eğitim gördü. Bunlar açıklansın” dedi.
ABD'nin birçok ülkedeki darbeci subaylarını eğittiği “Darbeciler Koleji”, The School of The Americas'nın (SOA) faaliyetlerini anlatan 'Lesley Gill'in araştırması Türkçe'ye de çevrildi. Latin Amerika'dan Asya'ya pek çok ülkenin subayına hükümet yıkma konusunda eğitim veren okulun iç yüzünü anlatan kitap, burada eğitim gören Türk subay ve görevlilerinin da gündeme getirdi.
İlk okulunu Panama'da açan SOA daha sonra bu okulu Amerika'nın Georgia eyaletine taşıdı. 1990'dan beri okulu takibe alan Amerikan sivil toplum hareketi SOA Watch, kısa bir süre önce SOA okullarında eğitim alan 60 bin subayın ismini internet sitesinde deşifre etti.
Okulun mezunları arasında Bolivya'nın diktatörü Suarez, Guatemala'nın gizli servis şefi Manuel A. Callejas, Guatemala Başbakanı J. E. Rios Montt, El Salvador'da yüzlerce kişiyi öldüren paramiliter örgütün lideri Roberto D'Aubuisson, Panama'nın uyuşturucu kaçakçısı Devlet Başkanı Noriega, Arjantin diktatörü L. Galtieri gibi isimler var.
Araştırma, ders programını darbe girişimlerindeki uygulamalara ortaya koyuyor. İşkence, tedhiş, psikolojik savaş, imha gibi yöntemlerin öğretildiği okulda 'Cinayetten sıyrılma', 'Dezenfekte ve kontrgerilla', 'Basını etkileme' gibi ders başlıkları yer alıyor.
Araştırmayı Türkçe'de yayınlayan Ahmet Kale şunları söyledi: “Bu okullarda kimlere eğitim verildiği konusunda Abdullah Çatlı, Oral Çelik, Hüseyin Kocadağ'ı kapsayan Susurluk ve diğer kontrgerilla araştırmaları somut veri ve isimlerle dolu. İstanbul'un ünlü polis müdürü Şükrü Balcı'nın SOA veya benzeri okullardan birinde eğitim gördüğü biliniyor.” ABD'de askeri istihbarat ve kontr-gerilla alanlarında eğitim gören Balcı, 1980'li yıllarda Dündar Kılıç gibi yeraltı dünyasının ünlü isimleriyle beraber azınlıklardan haraç almak suçlamasıyla yargılanmıştı.
Türkiye'den SOA'da eğitim alan kimse olduğunu düşünmediğini belirten gazeteci Avni Özgürel, “Bizimkiler daha çok ABD'de bulunmuşlardır. Askerler BM kapsamında West Point'te eğitim aldılar. Buradaki eğitim legaldir. Ancak West Point deyince anlayın ki kontr-gerilla alanında da eğitim almış subaylar vardı. Bu eğitim içinde hükümet devirmek dahil her konu var” diye konuştu. Ağca, Abdullah Çatlı ve Oral Çelik'in bağlantılarına da dikkat çeken Özgürel, “Bağlantıların arkasında ABD ile beraber MOSSAD'ın da olduğunu düşünüyorum” dedi.
12 Mart'ta ordudan atılan Birikim dergisi yazarı Ömer Laçiner ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye'den bu okula gönderilen öğrenciler olduğu her zaman konuşulan bir konu oldu. Ancak bu okula gittiği iddia edilen isimleri genel söylentilerin dışında bilmek mümkün değil. Diğer yandan bir memleketi karıştırmanın, darbeye sürüklemenin yöntemleri de bellidir. İlle okulunda okumaya gerek yok. Yine de bu okullara gönderilen Türklerin kim oldukları konusu önemli.”
Soğuk Savaş yıllarında dünyanın her yerinde darbe okullarının kurulduğunu belirten Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı araştırmacılarından Terör Uzmanı Nihat Ali Özcan, elde kesin veriler olmadan bu okulun değerlendirilemeyeceğini ancak bu tür okullarda hükümet darbesi, iktidarların el değiştirme yöntemleri konularında akademik eğitimler verildiğini söyledi. Türkiye'den söz konusu okullara gönderilenlerle ilgili de elde kesin bilgiler olmadığını belirten Özcan “Yalnızca söylentiler var” dedi.