ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bilim elçisi bir Türk profesör. 20 yıldır insanın aklından geçirmesiyle el ve ayak protezlerini çalıştırabilmesinin yollarını arayan Demir, “Projeyle çocuklar da bilgisayar oyunlarını manevra kolunu kullanmak yerine düşünerek oynayabilecekler" diye konuştu.
21 yıl önce ABD'ye giden Türk kızı Prof. Dr. Semahat Demir, biyomedikal mühendisliği bilimindeki başarılarıyla Türkiye'nin gururu oldu. Beyaz Saray'a bağlı Ulusal Bilim Vakfı'nda (National Science Foundation) 300 milyon dolarlık bir fonu yöneten Demir, yeni buluşlara yön vererek destekliyor. “ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bilim temsilcisi” olarak Ankara'ya gelen Demir, Türkiye'deki üniversiteler ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği yollarını araştırıyor. Demir, kalp ve beyin hücrelerindeki aktivitelerin ve düşünce gücünün şifrelerini çözmeye çalışıyor.
ABD'de son 20 yıldır kalp ve beyin hücrelerindeki aktiviteleri incelediğini kaydeden Demir, "Ben bu aktivitelerin matematiğini çözüyorum. Yani doğal aktivitelerin bilgisayarda simülasyonunu, modellemesini yapıyorum. Bu uzun yıllardır çalışma konum, birçok yayınlarım, aldığım bilimsel ödüller var. Bu alanlarda bilimi ilerletmek, yani hücre seviyesinde aktivitelerin matematiğini çözmek benim işim. Bu kalp, beyin hücreleri hastalıklarla değişiyor. Mesela hipertansiyon hastasının, şeker hastasının kalp hücreleri doğru işlemez. Bu tip durumları da çalışıyorum. Temel bilimi ilerletirken genellikle 5-10 yıllık yatırım yapmanız gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Demir, beynin vücuttaki organlar arasında en az tanınanı olduğuna dikkat çekerken, protez kol ve bacakların da beyin tarafından yönlendirilmesini sağlayacak bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Demir projeyi şöyle anlattı: "Beyinde 'kolumu kıpırdatayım' gibi bir düşünce, niyet olur, o bilgiyi proteze gönderir ve insan protez kolunu, ayağını kıpırdatabilirse bu, büyük gelişme. Yani kaybettiğiniz organı, beyin desteğiyle yerine koymak, kontrol etmek.
Böyle bir protezi yönlendirmek için düşünce ve niyeti kullanmak gerekiyor. Dünyadaki araştırmaları biraraya toplayıp 4 ayrı fon programı çıkardım. Çocuklar bilgisayarda oynarken joystick (manevra kolu) kullanıyorlar, projeyle yani düşünce gücüyle de oynayabilirler."
Kanserde nano tedavi yöntemlerini kullanan projeleri de desteklediğini belirten Prof. Dr. Demir, yapay doku, organ üretimiyle ilgili kök hücre çalışmalarına da büyük destekler verdiğini kaydetti. İyi imkanlar sağlandığında çalışmalarını Türkiye'de sürdürebileceğini de dile getiren Prof. Dr. Semahat Demir, sonbaharda ABD ve Türkiye'nin bilim ve teknoloji anlaşması imzalayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Semahat Demir, toplam bütçesi 6 milyar dolar olan Ulusal Bilim Vakfı'nda 300 milyon dolarlık fonu idare ediyor. Türkiye'de pekçok üniversitede konferanslar verdiğini ve işbirliği imkanlarını araştırdığını anlatan Demir, "Anadolu'yu geziyorum. ABD'de ne gibi ortak işbirliği imkanları var?
Hangi önemli dünyasal problemleri çözmeliyiz, geleceğin bilim insanlarını nasıl yetiştirmeliyiz, araştırıyorum. Sağlıkta o kadar büyük çalışmalar var ki, Türkiye'de bunların çoğu da yakın aile evliliklerinden olan kalıtımsal hastalıklar. Bu tip hastalıkların çalışılmasında Türkiye lider olabilir" dedi.