Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı işbirliğiyle düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nde, konuşan Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın son 50 yılda Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve en fazla göç alan illerinden biri olduğunu söyledi. Altepe, "Göç beraberinde kentsel dönüşüm projelerini de getiriyor. Bu konuda yatırım bekleyen alanlarımıza yatırımcıları bekliyoruz” dedi.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Sermaye Piyasası Kurulu ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi destekleriyle gerçekleştirilen Gelişen Kentler Zirvesi başladı. Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış köklü geleneklerin beşiği olması, coğrafi konumu ve ekonomik yapısı nedeniyle Bursa'nın sürekli bir ilgi odağı olduğunu söyledi.
Bursa'nın son 50 yıldır en hızlı büyüyen kent olduğuna değinen Başkan Altepe, “Reytingi en yüksek olan kentiz. Toplam ihracatın yüzde 20'sini üretiyoruz. Dünya pazarlarına giden meyvelerin yetiştirildiği verimli ovalarımız var. Tarih boyunca ipek ve baharat yollarının kesiştiği önemli bir ticaret merkeziyiz. Dağımız, denizimiz, termal kaynaklarımızın zenginliği, sanat ve kültürel potansiyelimiz kente olan ilgiyi daha da artırıyor” dedi.
Kentteki bu hızlı gelişime yön vermek için son yıllarda kentsel dönüşüme büyük önem verdiklerini dile getiren başkan Altepe, Türkiye'ye örnek gösterilen Doğanbey kentsel dönüşüm projesi ile kentin merkezindeki çöküntü bölgesinde çağdaş bir kent doğduğunu vurguladı. Bu zirvede yeni kentsel dönüyüm projelerinin önünün açılacağına dikkat çeken Başkan Altepe, “Tabakhaneler bölgesi, İntam, Santral Garaj gibi alanlar özellikle dönüşüm projelerine açık alanlarımız. Bu zirveye katılan sektör temsilcilerine buraları gezdireceğiz. Yatırıma açık tüm alanları gözler önüne sereceğiz. Bu zirve daha sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin oluşmasına öncülük edecek” diye konuştu.
GYODER başkanı Turgay Tanes ise global kriz nedeniyle gayrimenkul sektöründe önemli bir küçülme yaşandığını hatırlatıp, 2010 yılının sektör açısından toparlanma yılı olmasını beklediklerini kaydetti. Bu nedenle gelişmeye açık potansiyele sahip illeri ön plana çıkarmak için böyle etkinlikler düzenlediklerini hatırlatan Tanes, “Yerel yönetimle, sektör temsilcilerini buluşturuyoruz. Bursa da bu anlamda çok önemli bir kentimiz. 2001 yılında 2500 dolar seviyesinde olan kişi başına düşen geliri bugünlerde 11 bin dolarla yaşlaşmış. Ancak yılda 100 bin turist geliyor. Bu sayının en kısa zamanda 10 katına çıkması gerekli. Bunun içinde konaklama tesisleri gibi altyapı yatırımları yapılmalı” dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin Bursa'da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, Bursa-İzmir-İstanbul aksının önemine vurgu yaptı. Körfez geçişiyle bu iller arasındaki mesafenin kısalacağını ve iletişimin de artacağını dile getiren Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte Bursa İstanbul'un yükünü önemli ölçüde alacaktır. Bursa'da bugüne kadar 10 bin 500 konut yaptık. Ciddi kentsel dönüşüm yapıyoruz.” diye konuştu.