Bayrampaşa Belediyesi ilçedeki işsizlik sorununa çözüm üretmek için komplike bir istihdam hareketine imza atıyor. Belediye, ilçeye yatırım yapmaları için ikna ettiği şirketlere “Bizim çocukları çalıştırın” diyor
Dünyaca ünlü iktisatçı John Maynard Keynes, "Bir ülkenin başına gelebilecek en büyük bela işsizliğin artmasıdır” tespitinin hemen ardından işsizlik sarmalının önemini anlatmak üzere “İnsanları işe alın, gerekirse çukur kazdırıp daha sonra geri doldurtun ama mutlaka işsizliğin önüne geçin" demiş ve sağlıklı bir toplum hayatının olmazsa olmaz şartını aleme duyurmuş. Geçmiş zaman bilgesinin buyurduğu üzere devletler üretim ya da toplumun moral değerini üst seviyede tutabilme adına işsizliğin önüne geçebilme derdinde. Ülkemizin bu 'tarihi' sorununa devlet birimleri çözüm üretedursun, sosyal sorumluluk hassasiyetiyle hareket eden yerel yönetimler de işsizliğe karşı ciddi adımlar atıyor. Büyük şirketlerle ilçe sakinlerini 'istihdam' ekseninde buluşturan Bayrampaşa Belediyesi gibi…
Bayrampaşa Belediyesi komplike bir istihdam hareketiyle son 5 yılda yaklaşık 4 bin vatandaşın iş sahibi olmasını sağladı. Bauhaus, Carrefour, IKEA ve Forum İstanbul gibi büyük bütçeli firma ve alışveriş merkezlerini ilçe sınırları içerisinde yatırım yapmaları için ikna etmek, istihdam hareketinin ilk adımı oldu. “İlçemizin ticaret merkezi haline dönüşmesini nasıl nimete çevirebiliriz diye düşündük” diyen Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, “Şirketlerle konuştuk. 'Yöneticileriniz olmasa da alt kademe eleman ihtiyacınızı Bayrampaşalılar arasından karşılayın, bizim yönlendirmemizle kapınıza gelenlere öncelik tanıyın' dedik” diyor. Bürge, istihdam hareketini anlatırken memleketi Trakya'da sıkça söylenen şu ilginç söze atıfta bulunuyor: “Ben Trakyalıyım şöyle bir söz var: Tavuk burada yemini yer avludan atlayıp başka yerde yumurtlarsa sevmeyiz böyle tavuğu.” Başkan Bürge şirketlerle bu anlaşmayı yaptıktan sonra www.bayrampasa.istihdam.com adlı internet sitesini kurarak istihdam hareketinin ikinci önemli adımını attıklarını söylüyor. Bürge, bu site üzerinden Bayrampaşalıları işadamlarıyla buluşturmaya başladıklarını belirterek “Gençlerimiz bu siteye girerek özgeçmişlerini kaydetmeye başladı. İşverenler bu CV'ler arasından ihtiyaç duyduğu insan kaynağına ulaştı” diyor.
Bir nevi kariyer sitesi yaptıklarını ifade eden Bürge, “İstihdam sitemizde şirketlerin karşısına 'Ne iş olsa yaparım' deyip de hiçbir iş yapamayanlar çıkmadı. Çünkü istihdam hareketimizin kalitesini muhasebeden kasiyerliğe varana kadar geniş yelpazede süren eğitim programlarımızla yükselttik” diyor. Başkan Bürge, istihdam için anlaştıkları şirketlerin karşınsa kalifiye elemanların çıkabilmesi için ilçe gençlerini Bayrampaşa Gençlik Merkezi bünyesinde yürütülen eğitim programlarına yönlendirdiklerini dile getiriyor. “Hiç kimse rastgele insan istemiyor” diyen Bürge, eğitimlerinin ardından sertifikalarını alan Bayrampaşalı gençlerin milyon dolarlık bütçelere sahip şirketlerde işe başladığını sözlerine ekliyor. Bu istihdam hareketinden şirket sahipleri ve yöneticilerinin de büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Bürge şöyle bir örnek veriyor: “Şirket yöneticilerine 'Bizim yönlendirmemizle sizin kapınıza gelen arkadaşlarımıza öncelikli davranacaksınız' demiştim. Onlardan biri dedi ki; 'Ben böyle gençleri eğitip kalifiye eleman haline getirmek için para harcıyorum. Sen bana 'Bunu ben yapayım, sen içerisinden seç al' diyorsun. Bu teklif kabul edilmez mi?”
İstihdam hareketinin ilçeye yapılan yeni yatırımlarla devam ettiğini kaydeden Başkan Bürge sözlerini şöyle tamamlıyor: “8 bin kişilik gösteri merkezi, otel, kongre merkezi ve Disneyland geliyor. Forum İstanbul gibi iş kapısı olabilecek yeni mekanlar açılıyor. Buraların da eleman ihtiyacının da eğitim programlarımızdan geçen Bayrampaşalılardan karşılanması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İstihdam alanında da 'yenilikte süreklilik' adına yola devam ediyoruz.”