Van'ın son yıllarda niteliksiz göç alarak, nitelikli göç veren bir il konumunda olduğunu belirten Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, işsizlik oranlarının da batı illerine göre daha yüksek olduğunu söyledi ve özel sektörün önünün açılarak, teşvik edilmesini istedi.
İl İstihdam Kurulu Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz'un başkanlığında Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Yavuz, Van'ın son yıllarda niteliksiz göç alarak, nitelikli göç veren bir il konumunda belirterek, işsizlik oranlarının da batı illerine göre daha yüksek olduğunu söyledi. Bu sebeple istihdam konusunda özel sektör, sivil toplum kuruluşları, odalar ve kamunun işbirliği yapmasını öneren Yavuz, resmi verilerde lokomotif olarak görülen özel sektörün de önünün açılarak, teşvik edilmesini istedi.
Van'daki yatırımcının önündeki bürokrasi engellerini aşmak için de Van Valiliği bünyesinde 'Tek adımda yatırım bürosu' nu (VANTAY) hizmete açtıklarını hatırlatan Yavuz, belediye, odalar, borsa ve yatırım sektöründeki kuruluşlarla birlikte de müşterek bir yönerge hazırladıklarını söyledi. Van Valiliği resmi web sitesinde yönergenin yer aldığını ifade eden Yavuz "Van'a yatırım yapmak isteyen yatırımcı yönergeye bakarak orada ne tür yatırımlar yapılabilir. Bu yatırımcılarımıza danışmanlık ve bürokrasi noktasında sıkıntılarına destek vermek için sektör, sektör olarak açık bir şekilde yazılmaktadır." dedi. Kamunun işçi alarak istihdam sağlama konusunda özel sektöre göre ikinci plana düştüğünü ifade eden Yavuz, özel sektörün de yeni yeni projeler hazırlaması gerektiğini söyledi.
Daha sonra konuşan Türkiye İş-Kur Van İl Müdürü Abdulkerim Arvas, kurumun çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı. 2007 yılı içinde kendi işini kurmak isteyen özürlü, eski hükümlü ve istihdam garantili meslek edindirmeye yönelik 21 kursun açıldığını belirten İl Müdürü Abdulkerim Arvas, bu kurslara 492 kişinin kursiyer olarak katıldığını, kuruma toplam maliyetinin ise 1 milyon 335 bin YTL olduğunu söyledi. Arvas, işsizlik sigortasına ise 2007 yılı içinde 414 kişinin müracaat ettiğini, 406 kişinin işsizlik sigortası almaya hak kazandığını belirtti.
Bölge Çalışma Müdürü Mevlüt Akdaş da Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi'nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Akdaş, KADİM Projesi'nin Ekim 2006 tarihinden itibaren Van'da başladığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı birimler olan Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdürlüğü, Bağ-Kur İl Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ile belirlenen günlerde kurum amirleriyle işyerleri ziyaret edilerek, proje hakkında bilgilendirme yapıldığını söyledi. KADİM Projesi hakkında yapılan bilgilendirme çalışması öncesi özel sektörde çalışan zorunlu sigorta sayının 2006 Eylül ayı sonu itibariyle 23 bin 110 iken, yapılan bilgilendirme sonrasında Temmuz 2007 sonu itibariyle işçi sayısının 5.015 artarak 28.125'e yükseldiğini kaydetti. Akdaş, Bağ-Kur'da da zorunlu sigorta sayısında aynı dönemlere ait 9.936 olan sigorta sayısı 1.210 kişi artarak 11.146'ya yükseldiğini söyledi.
Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine Kaymakam olarak atanması sebebiyle, İl İstihdam Kurulu'na gelen katılımcılarla vedalaştı. Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Serdar Orhun, ilçe kaymakamları, ilgili kurum amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.