Pakistan'da Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in görevden aldığı Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri'ye destek gösterileri bitmiyor. Dün başkent İslamabad'ta toplanan binlerce muhalif avukat Müşerref'in istifasını istedi
Pakistan Yüksek Mahkemesi dün Başyargıç Çaudri hakkında hükümetin açtığı davayı ele aldı. Oturumda davanın kamuoyuna açık yapılıp yapılmaması, mahkeme heyetinde kimlerin yeralacağı gibi teknik konular görüşüldü. Ancak, artık Yüksek Mahkeme'deki davadan çok, tetiklediği protesto gösterileri öne çıkmış görünüyor. İslamabad'daki Yüksek Mahkeme binası önünde dün şimdiye kadar ki en büyük gösteri yapıldı. İslamcı partilerden, Benazir Butto önderliğindeki lâik Pakistan Halk Partisi'ne kadar bütün muhalefet partilerinin taraftarları, yeşil, kırmızı ve siyah renkli bayraklarıyla Mahkeme binası önünde toplandı. Pakistan'ın Karaçi, Lahor ve diğer kentlerinde de toplanan muhalifler sokaklarda ateşler yakarak, Müşerref'i temsil eden maketleri ateşe verdiler. Pakistan polisi 500'den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Hukuksal bir bunalım olarak başlayan gerginlikler, şimdi Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ile siyasi çatışmaya dönüşmüş görünüyor. Protestocular, Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri'nin makamına iade edilmesini ve Cumhurbaşkanı Müşerref'in istifa etmesini istediler. Hala ordunun büyük desteğine sahip olduğu için, Cumhurbaşkanı Müşerref'in şimdilik iktidarı yitirmesi tehlikesi yok. Ancak bu gösteriler, Pervez Müşerref'in, hem devlet başkanı, hem de Genel Kurmay Başkanı olarak görevini sürdürmesinin zorlaşabileceğinin işaretçisi.
Krize, Cumhurbaşkanı Müşerref'in, Pakistan'ın liberal görüşlü Başyargıç Çaudri'yi görevden alması neden oldu. Çaudri'nin taraftarları, bazı dosyalar konusunda hükümeti zorlayan bağımsız çizgideki başyargıcın, susturulmak istendiğini öne sürüyor. Başyargıç Çaudri, insan hakkı ihlalleri konusunda hükümeti hedef alan soruşturmalara öncülük etmesiyle biliniyor. Çaudri'nin baktığı dava dosyaları arasında, güvenlik birimlerinin yasadışı yollarla gözaltına aldığı iddia edilen siyasi eylemcilerin kayıplara karışması gibi hassas konular vardı.
Çauduri Pervez Müşerref tarafından 2005 yılında atanmıştı. Ancak bir süre sonra özellikle ülkedeki faili meçhul kayıplar konusunda hükümetten bağımsız hareket edince Müşerref tarafından 9 Mart'ta görevini suistimal ettiği gerekçesiyle azledildi. Duruşmanın Çaduri'nin avukatlarının Yüksek Mahkeme'deki 5 hakimden 3'üne itiraz etmeleri üzerine durumun görüşülmesi için 18 Nisan'a kadar ertelendiği bildirildi.