Sahaflar ve kitapevlerinin kapılarını çalıp, aranan, izi sürülen kitapları sorduk. Tarihi kitaplara ve şiire ilgi artmış. Gençler, Osmanlıca romanlara artan bir ilgi gösterirken bir taraftan da yutar gibi vampir serileri okuyormuş.
Şair belki de çok haklıdır. Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir tutuşunca bir daha asla sönmez. Eski zamanlarda bilginler, ilim sahibi insanlar kafalarındaki en ufak bir şüpheyi gidermek için kilometrelerce yol kat ediyor, bin bir zorluğa katlanıyorlarmış. Devir değişti. İstediğimiz bilgiye ya da kitaba ulaşmak artık çok kolay. Yayınevleri, sahaflar internet üzerinden satış yapmaya başladı. Hatta birçoğu artık ilgi alanınıza göre size belli periyotlarla çıkardıkları yayınlarını gönderiyorlar. Bu gelişen imkânlara rağmen hala aranan, sabırla izi sürülen kitaplar var mı sizce? Bunu merak ettik ve başladık adım adım sahafların ve kitapevlerinin kapısını çalmaya. Bakalım en çok izi sürülen kitaplar arasında hangileri var?
İlk durağımız Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nın en eski sahaflarından Dilmen Kitabevi'nin sahibi İbrahim Manav. Dükkâna girişimizle İbrahim Bey'in bir misafiri eski el yazması bir Kur'an-ı Kerim getiriyor ve anlattığına göre uzun süredir beklediği bir eser olduğunu öğreniyoruz. Manav, son zamanlarda Osmanlıca eğitimin artmasından dolayı Osmanlıca öğretim kitaplarına ve romanlara büyük ilgi olduğunu anlatıyor. Turan Türkmenoğlu'nun Osmanlıcada İlk Adım isimli kitabı okurların favorisiymiş. Özellikle Türk romanlarına çok fazla rağbet edildiğini, Türkçesini okuyanların Osmanlıcadan da okuma talebiyle kitap aradıklarını söylüyor. En çok arananlar listesinde ikinci sırada Safahat geliyormuş. Son zamanlarda Safahat okuyanların çoğaldığını anlatırken şiire olan ilginin de arttığından bahsediyor İbrahim Bey. Bunun bir göstergesi de Tevfik Fikret'in Rubab-ı Şikeste'si ve Ahmet Haşim'in Piyale'sinin çok sorulmasıymış. En çok arananlar arasında Mahmut Sami Efendi'nin Musahabe'si ile Ali Sevim'in Selçuklular Tarihi kitabı da varmış.
Çarşı'da sonraki durağımız Sahaflar Kitap Sarayı… Sahibi Ahmet Sarmusak da diğer sahaflarla söz birliği etmişçesine Osmanlıca romanlara gösterilen ilgiden bahsediyor. En çok ilgi görenler Reşat Nuri Güntekin, Ömer Seyfettin ve Halit Ziya Uşaklıgilmiş. Ahmet Bey, son dönemlerde Türk romanlarının dizilere aktarılmasının romanlara olan ilginin artmasına sebep olduğunu söylüyor. Yaşanan siyasi gelişmelerin ardından yakın tarihle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen okurların sayısı da fazlaymış. Özellikle Filistin meselesi ve Abdülhamid ile ilgili siyasi kitaplar en çok istenenler arasındaymış. Erhan Afyoncu ve Mustafa Armağan tarih kitaplarında en çok aranan yazarlar arasındaymış. Ahmet Bey, Mevlevilikle ilgili kitapların okuyucular tarafından büyük ilgi gördüğünü anlatıyor.
Beyazıt Özbekler Çarşısı'nda gezintimize devam ediyoruz. Beyazıt Kitabevi sahibi bize tarih kitaplarının çok ilgi gördüğünü anlatıyor. Özellikle Mustafa Armağan ve Erhan Afyoncu en çok istenenler arasındaymış. Müşterilerin büyük çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyormuş ve daha çok İktisat, Bankacılık ve Muhasebe ile ilgili ders kitaplarını talep ediyorlarmış. Çarşıdaki diğer mekân AS Kitabevi… Sahibi Ayşe Acar en çok bestsellerin ve son dönem popüler romanlarının arandığını söylüyor. Gençlerin adeta yutarcasına vampir serilerini okuduğunu gülerek anlatıyor. Onun dışında Canan Tan, Ayşe Kulin, İskender Pala, Mustafa Karatay en çok tercih edilenler arasındaymış. Oğuz Atay, Turgut Uyar, Sezai Karakoç ve Orhan Veli'den sonra bu sırayı Orhan Pamuk, Elif Şafak ve Ahmet Ümit takip ediyor.