Tekirdağ'da tarım sigortası kapsamında zarar gören çiftçileri temsilen 7 çiftçiye sembolik çek verme töreni gerçekleştirildi. Vali Zübeyir Kemelek, devleti sigorta şirketi gibi görmenin doğru olmadığını söyledi.
Tarım sigortası kapsamında Tekirdağ il genelinde zarar gören çiftçilere yapılacak hasar ödemeleri çerçevesinde İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda temsili çek verme töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Vali Zübeyir Kemelek, "Son 1,5 ay içinde 3 ayrı sel felaketi yaşadık. 8 vatandaşımızı kaybettik ve ev ve tarım arazileri zarar gördü. Tarım arazilerinin zararlarıyla ilgili ne yapacağımız konusunda biz de sıkıntı çektik. Vatandaşımız tabi olarak mağduriyet içinde. Devlet olarak bir şey yapmak gerekiyor" dedi. "Devleti sigorta şirketi gibi görmek doğru değil" diyen Vali Kemelek, "Şu an için sel sigorta kapsamında olmadığı için de niye tarım sigortası yaptırmadınız da diyemiyoruz. İnşallah müsteşar yardımcımızın açıkladığı gibi 2010 yılında selin de sigorta kapsamına alınmasını umuyoruz. Çiftçilerimizin sigorta uygulamalarına katılmalarının sağlanması ve bu oranın artması için devletin sigorta primlerinin yüzde 50 sini karşılama yönündeki uygulaması devam ediyor. Çiftçilerimizin de bu uygulamada İlimizdeki çiftçilerimizin birinci sırayı almaları da ayrıca memnuniyet verici" diye konuştu. Törene katılan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak tarım sigortaları ile ilgili bilgi verdi. Kadak yaptığı konuşmada; nüfusun yaklaşık yüzde 25 inin tarım sektöründe çalıştığını ve sanayiye önemli hammadde tedarik edildiğini söyledi. Ödemeler dengesine, gayri safi milli hâsılaya ve ihracata önemli katkısının olduğunu söyleyen Kadak, Tüm ulusun gıda ihtiyacının bu sektörden karşılandığını belirtti.
Kadak şunları kaydetti, "Son söylediğim tarım sektörünün önemini ortaya koyuyor. Toplumların gıda ihtiyacı sebebiyle geçmişte savaşlar yaptığını, göç etmek zorunda kaldığını hepimiz biliyoruz. Tarım bilindiği üzere meteorolojik riskler altında yapılıyor. Olumsuz şartlarla karşı karşıya olan bu sektörün sürdürülebilir olması için özellikle gelişmiş ülkeler risk transfer sistemleri geliştirmişler. İşte ülkemizde bu konu 1930'lu yıllardan beri dile getirilmiş. Bunun finansal açıdan karşılanabilmesi için ciddi anlamda finansmana ihtiyaç olduğu çok açık. Sigorta sitemi, 2006 yılında bitkisel ürünlerde dolu riski sigorta kapsamına alınarak başladı. Sigorta sisteminde biz bir paket yaparak yapılan sigortanın sadece dolu riskini değil aynı zamanda yangın, heyelan, fırtına ve hortum risklerini de kapsayacak şekilde dolu sigortası altında tek poliçeyle çiftçilerimize uyguluyoruz. 2010 yılında sel ve su baskını riskini de sigorta kapsamına alma noktasına geldik. Geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi sebebiyle Tekirdağlı çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye de sigorta geçmişiyle ilgili verilere baktığımızda; 2006-2007-2008-2009 yıllarında toplamda 3,5 milyon dekar araziyi sigorta yapmışız. Bunun için 277 trilyon TL para toplanmış. Bu rakamın yarısı çiftçilerden toplanmış. Çiftçiden toplanan 138 trilyona karşılık 180 trilyon ödeme yapılmış. Tekirdağ da ise 2009 yılında 34 bin 482 poliçe düzenlenmiş. Bu rakamla Tekirdağ Tarım Sigortası kapsamında birinci sırada görünüyor. Tekirdağ da düzenlenen 34 bin poliçe sahibinden 2 bin 732 poliçe sahibi zarar görmüş" Konuşmaların ardından hasar gören çiftçilerin hasar poliçelerinin ödenmesine yönelik sembolik çek verme törenine geçildi. Temsili olarak zarar gören 7 çiftçiye çekleri verildi.