Siyaset gerilince ekonomi de geriliyor

Serkan Biter
00:0017/09/2010, Cuma
G: 16/09/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Siyaset gerilince ekonomi de geriliyor
Siyaset gerilince ekonomi de geriliyor

Halkoylaması ortamında yaşanan siyasi gerilim ekonomiye de yansıdı. Tüketici güven endeksinde 0,7, sanayi sipariş endeksinde 7,2, sanayi üretim endeksinde ise 0,4 puanlık düşüş yaşandı

Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük engellerden birisi olan siyasi risk faktörü, öncü göstergeler olarak kabul edilen Tüketici Güven Endeksi, Sanayi Sipariş Endeksi ve Sanayi Üretim Endeksi'nde kendisini hissettirdi. Anayasa değişikliğine yönelik yapılan halkoylaması öncesinde yaşanan siyasi gerginlikler Tüketicilerin ekonomiye olan güveninin gerilemesine neden oldu. 2010 yılı Temmuz ayında 87,48 olan tüketici güven endeksi, Ağustos ayında 0,7 puan düşerek 87,35 oldu. Tüketici Güven endeksindeki düşüş, tüketicilerin gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına dair değerlendirmelerin kötüleşmesinden kaynaklandı.





SANAYİ ENDEKSİ GERİLEDİ

Avrupa Birliği düzenlemelerine göre imalat sanayi kısmında siparişle çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi'nin kapsamına giren işyerlerinden, oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi'nde ise 7,2 puanlık düşüş yaşandı. Haziran ayında 160,9 olan sanayi sipariş endeksi Temmuz ayında 153,7'ye geriledi. En önemli öncü, göstergelerden biri olan sanayi üretim endeksinde de gerileme yaşandı. Haziran ayında 120.3 olan sanayi üretim endeksi Temmuz ayında 0,4 puan gerileyerek 119,9 oldu.

ACI TECRÜBELERİNİ YAŞADIK

Halkoylaması öncesinde artan siyasi gerginlik ortamı öncü göstergelerde gerilemeye neden oluyor. 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2008 yılında AK Parti'ye açılan kapatma davası gibi siyasi riskleri arttıran olayların ekonomi üzerindeki etkisinin acı bir tecrübesini yaşayan Türkiye'de referandum tartışmaları da etkisini gösterdi. Halkoylamasından çıkan sonucun risk unsurlarını ortadan kaldırdığını belirten uzmanlar, öncü göstergelerdeki gelişmeleri referandum öncesindeki belirsizlik ortamına bağlıyor. Belirsizliğin ortadan kalkması ile ekonomik aktivitelerin toparlanmaya başlayacağını dile getiren uzmanlar, önümüzdeki aylarda açıklanacak rakamlara iyimser yaklaşıyor.

KREDİ NOTUMUZ ARTACAK

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, halkoylamasının sadece siyasi açıdan değil, ekonomi açıdan da önemli sonuçları olduğunu ifade etti. Öndeş, “Düşük faiz ve düşük oranlı enflasyon ortamının devam edeceği beklentisini güçlendi. Türkiye'nin kredi notuna da olumlu yansımaları görülecektir” dedi.