Patlıcana kardeş olarak çekirdeksiz 'tatlıcan' geldi

Cahit Saraçoğlu
00:0025/01/2011, Salı
G: 24/01/2011, Pazartesi
Yeni Şafak
Patlıcana kardeş olarak çekirdeksiz 'tatlıcan' gel
Patlıcana kardeş olarak çekirdeksiz 'tatlıcan' gel

Antalya Kumluca'da faaliyet gösteren Zekai İlter'e ait E-Z isimli tohumluk firması, çekirdeksiz patlıcan üretmeyi başardı. Firma sahibi Zekai İlter, Tarım Bakanlığına da “Tatlıcan” olarak tescil ettirdiklerini söyledi

Uzun yıllar yurtdışındaki firmalardan ithal edilen sebze meyve tohumculuğunun, ciddi ıslah projeleri sayesinde son 15-18 yılda yerlileştirilmesi başarıldı. Yerlileştirme oranları bütün ürünlerde ortalama yüzde 55'lere ulaşırken, oran biber ve kavun türü bazı ürünlerde yüzde 85 ila yüzde 95'leri buldu. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) son zamanlarda sebze ve meyve tohumunda ithalatın ağırlıklı olduğu ve GDO'lu tohum üretiminin yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, yıllık 400 milyon dolar sebze meyve ihracatının yapıldığı, bunun 70 milyon dolarının tohum ihracatı olduğunu kaydetti. Yurtdışından ise toplam 150 milyon dolarlık ithalat yapıldığını dile getiren Aygun, bunun 80 milyon dolarlık kısmının tohum ithalatı olduğunu söyledi.

AB'DEN GERİ DÖNEN ÜRÜN YOK

Tohum ıslahında genetiğin değiştirildiği (GDO) iddialarının yalan olduğunu dile getiren Aygun, ortalama son 15 yılda farklı anne ve babadan melezlenen (hibrid) tohumlarla sebze ve meyveciliğin geliştirildiğini kaydetti. Aygun, AB ülkelerinden hormon dolayısıyla geri dönen hiçbir ürünün bulunmadığını söyledi. Aygun “Türkiye'de tüm sebze ve meyve ürünleri gönül rahatlığı ile yenilebilir” dedi.

ŞİMDİ DE 'TATLICAN' GELİŞTİRİLDİ

Öte yandan Antalya Kumluca'da faaliyet gösteren Zekai İlter'e ait E-Z isimli tohumluk firması, çekirdeksiz patlıcan üretmeyi başardı. Zekai İlter, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, çekirdeksiz patlıcanı ürettiklerini kaydetti. Sıcak iklim sebzesi olan patlıcanı kışın döllenmede arı ve hormon kullanmadan partherocarp (kendi kendine döllenen) lokum kıvamında çekirdeksiz bir patlıcan çeşidi geliştirdiklerini belirten İlter, Tarım Bakanlığına da “Tatlıcan” olarak tescil ettirdiklerini söyledi.


GDO pahalı bir teknoloji

Ebter ürün ya da GDO şeklinde tohum ıslahı konusunda atılan iddiaların yalan olduğunu belirten TSÜAB Başkanı Aygün, örtülü seralarda çok daha az ilaç kullanılarak, bütün domateslerin “Banbus” arılar kullanılarak döllendiğini söyledi. GDO teknolojisinin pahalı olduğunu da dile getiren Aygun, günlük tüketilen biber, domates, patlıcan gibi ürünlerde GDO çalışmasının yüksek maliyet nedeniyle uygulanmasının ticari olarak mümkün olmadığını söyledi. Aygun ancak, dünyadaki bazı üreticilerin pirinç ve mısır gibi endüstriyel ürünlerle ilgili çalışmalar yaptığını kaydetti.


Yunanistan böyle istedi

İlhami Özcan Aygun: “Yunanistan yaklaşık 500 gram gelen domatesleri istediği için oraya yapılan ihracatta bu büyüklükteki domatesler üretilmek zorunda” dedi.