Başbakan Erdoğan, muhalefetin K.Irakta tampon bölge oluşturulması yönündeki önerilerini TSK ile yapacakları görüşmelerde gündeme getireceklerini ifade ederek, sorunun çözümüne katkı sağlaması durumunda gerekenin yapılacağını söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin sınırda “tampon bölge oluşturulması” önerisini değerlendirirken, “Bu bir tekliftir, taleptir. Bunu da biz Silahlı Kuvvetlerimiz'le değerlendirir, görüşürüz. Hakikaten olması gereken bir şeyse bu adımı da atarız” dedi. Erdoğan, Çek Başbakanı Marek Topolanek ile yaptıkları ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Muhalefet Kuzey Irak'ta tampon bölge oluşturulmasını öne-riyor. Ne diyorsunuz?” sorusuna “Tampon bölge konusuyla ilgili olarak, tabii Türkiye-Irak sınırının uzunluğu çok açık, net ortadadır. Ve bu konuda herhalde en isabetli tespiti yapacak olan siyasilerden çok, bu görevi vermiş olduğumuz Silahlı Kuvvetlerimiz'dir. Ve bu arazide tampon bölge nerelerde yapılabilir, nerelerde yapılamaz veyahut bu bölgenin tamamında bir tampon bölge oluşturmak mümkün mü? Korkarım ki bu ifadeyi kullanan beyefendiler, daha bölgelere gidip de o bölgeleri gezme fırsatını da bulmamışlardır. Bu bölge-lerde doğal olarak bazı yerler tampondur. Ama doğalın dışında da tampon bölge şeklinde olabilecek noktalar vardır. Bunun herhalde tedbirini alacak da Silahlı Kuvvetler'dir. Ama biz bunları Silahlı Kuvvetlerimiz'le yapacağımız toplantıda yine görüşürüz. Bu şekilde alınabilecek bir tedbirden ne Silahlı Kuvvetlerimiz geri adım ne biz geri adım atarız. Yeter ki bu önlemlerde bunun önemli bir payı olsun. Yani bu bir tekliftir, taleptir. Bunu da biz Silahlı Kuvvetlerimiz'le değerlendirir, görüşür, hakikaten olması gereken bir şeyse bu adımı da atarız” karşılığını verdi Başbakan Erdoğan, daha sonra İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'i kabul etti. İki lider Ortadoğu sorununun ele aldı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Ekonomideki küresel dalgalanma sürüyor. AB'yi de etkilemiş durumda. Türkiye'de de piyasalar hareketli. Bir önlem sözkonusu olacak mı?” şeklindeki bir soruya “2000'li yılların krizlerinden alınan dersler bizi gerek Avrupa'da gerekse ABD'de olduğu gibi oradaki neticelerin bizde görülmeyeceği söyledik ve şu anda da nitekim böyle bir durumdayız. ABD'de piyasaya sürülen, pompalanan para noktasında Almanya'da bir adım atıldı. Finans sektörüyle alakalı, bugün İngiltere'de de böyle bir adım atıldı. Burada demek ki bazı şeylerden ders alınmamıştı. Bundan dolayı da böyle bir sıkıntı bu ülkelerde yaşandı ve onun içinde bu adımlar atıldı. Ama bizde şu anda böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Ve tespitlerimiz de özellikle BDDK noktasında söylüyorum. Böyle bir şeyi bizlere göstermiyor” dedi.
Yaklaşık 2 buçuk ay sonra AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olan Çek Başbakanı Topolanek, Ankara'da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için sıcak mesajlar verdi. Başbakanlık'taki ortak basın toplantısının ardından Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki öğle yemeğine Başbakan Erdoğan'ın makam aracı ile geçen Topolanek, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yemekte de yineledi. Topolanek, Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası'nda oynadığına dikkat çekerek, “Nasıl bugün Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılabiliyorsanız bence en yüksek Avrupa liginde de oynayabilme imkanına sahip olmalısınız” diye konuştu.