Belediye Başkanı Yusuf Başer, yaptıkları projeleri Gazetemiz Yeni Şafak'a anlattı. Göreve geldiklerinde ilk olarak ilin ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ifade eden Başer, "Yozgat'ın hizmetkarıyız.. Öncelikli olarak belediyenin borç sorununu ele aldık ve borç yönetimi modeli ile 120 milyon TL olan borcumuzu yapılandırarak 85 milyon TL'ye düşürdük" dedi.
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, ilde yapılan çalışmaları Gazetemiz Yeni Şafak'a anlattı. 'Durmak Yok Yola Devam' diyerek çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Başkan Başer, belediye başkanlığı görevine geldiklerinde ilk iş olarak Yozgat'ın problemlerini önem ve öncelik sırasına göre tespit ettiklerini ifade etti. Yozgat'ın hizmetkârı olduklarını ifade eden Başer, bu şekilde bir anlamda ilin topografisini çekip hiçbir ayrıntıyı atlamadıklarını, bir fizibilite çalışması yaptıklarını vurguladı. Yapılan çalışmalar sonrasında en önemli problemin belediyedeki mali yapısındaki sıkıntılar olduğunu anladıklarını söyleyen Başer, "Yozgat Belediyesi Türkiye'nin en borçlu belediyelerinden biriydi. Bu haliyle gazete manşetlerine çıkmış, başkanlık makamının makam aracına kadar haczedilmiş durumdaydı. Öncelikli olarak bu sorunu da ele aldık ve borç yönetimi modeli ile 120 milyon TL olan borcumuzu yapılandırarak 85 milyon TL'ye düşürdük. Borcumuzu bu şekilde yapılandırmamız sonucu daha rahat bir nefes alan belediyemiz, çevre konusunda da acil olan ve yılların ihmali sonucu çözülememiş problemlere el attı ve rekor denecek kadar kısa sürede arıtma tesisimizi, çöp depolama tesisimizi, içme suyu arıtma tesisini ve yağmur suyu toplama projemizi hayata geçirdik. Bu yapılanlar sonunda, Türkiye'nin en çevreci ikinci belediyesi unvanı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yapmış olduğu yarışma sonunda ödülü 2009 yılı haziran ayında Belediyemize verildi. Tüm bu çalışmalarda sevindirici olan proje bedellerinin büyük çoğunluğunun AB ve iç kaynaklı kullanımıyla yapılmış olmasıdır" dedi. Başer, bütçeyi dört kat gelirleri ise 3 kat artırdıklarını, personel giderlerinin gelirlere oranının ise yüzde 52'den yüzde 30'a düşürüldüğünü belirtti.
Bir diğer çalışma alanlarının ise modern kentlere yakışan çevre düzenlemeleri ve yeşil alan çalışmaları olduğunu ifade eden Başer, "Hizmete geldiğimiz günden bu güne kadar yeşil alan toplamı Belediyenin kuruluş tarihi olan 1874 yılından bu tarafa kadar yeşil alan toplamından 7 kat fazla bir hacme ulaşmıştır" diye konuştu. Kısıtlı imkanlara rağmen sosyal ve kültürel alanda da özellikle AB hibesi kullanarak kadınlara ve gençlere yönelik projeler hayata geçirildiğini belirten Başkan Başer, şöyle konuştu: "Bu projelerde hedefimiz sosyo-ekonomik açıdan sıkıntıları olan ilimizde yoksullukla mücadele ve istihdam artırıcı çalışmalar olmuştur. Kadın girişimciliği güçlendirmekten, bilgisayarlı muhasebe kursu açılmasına kadar adını burada tam anlamıyla zikredemeyeceğim kadar çok ve çeşitli konularda projeler hayata geçirilmiştir. Doğaldır ki yapılan projelerin tamamını burada zikretmemiz mümkün değil ama bizim yaptığımız bu çalışmalara halkımızın da gereken teveccühü göstermiş ve son mahalli seçimlerde yüzde 54 oy oranıyla bizi bir kez daha bu hizmetlere vazifelendirmiştir"
Başer, "İkinci kez göreve geldiklerinde yeni yapacağımız ana projelerin hayata geçirilmesi adına hemen çalışmalara başlayarak yeni projeler hazırladık. Şu an Yozgat Çapanoğlu Büyük Camii çevre düzenlemesi projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğünün 18.07.2009 tarih ve 1279 sayılı kararı ile Çapanoğlu Büyük camii çevresini yeniden dizayn ederek, burada toplam 7500 Metre kare alana 25 adet iş yeri 4 adet satış büfesi 1 adet kafeterya , havuz,yürüyüş alanları,aynı anda 100 kişinin kullanacağı karşılayacağı yerler ile park alanlarını hayata geçirdik" diye konuştu.
2011 yılında yapacakları çalışmalara da değinen Başkan Başer, "Yeni yılda Nohutlu seyir terası projesi ile ilimizin kuzeyinde bulunan Nohutlu Tepesi'nin ağaçlandırılması ve bunun yanında donatılarıyla düğün salonu, kafeterya,Yörük çadırı,kamelyalar vb. bir kültür ve mesire alanı yapılması çalışmalarına başladık" dedi.
Başkan Başer, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Belediye'nin gençlik merkezi bünyesinde Yozgat'ın yetiştirdiği büyük müzik adamı Nida Tüfekçi'nin adını yaşatmak için Nida Tüfekçi Türk Halk müziği Korosu çalışmalarını başlattıklarına dikkat çekerek, "6 yıldır gerek Yozgat'ta gerekse bir çok ilde konserler vererek kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Yine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyacını yine vatandaşlarımızın eliyle gidermek için sosyal market oluşturarak burada ihtiyaç sahiplerine giyim kuşam konusunda yardımcı oluyoruz. Üniversite şehri olmaya başlayan Yozgat'ta gençlerimizin sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek olan gençlik merkezinde günden güne zenginleşen Kütüphane, internetten faydalanma imkânı sağlayarak öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Kısacası Göreve geldiğimiz günden bu yana aynı şevkle çalışmaya devam ederek Yozgat'ımızın gelişimine fayda sağlamaya çalışıyoruz. Bu makamlar birer hizmet vesilesidir ve biz halkımızın gösterdiği teveccühe layık olmak için çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz"
Yapılan projeleri sıralayan Belediye Başkanı Başer, su kesintilerine son verildiğini, Musabeyli Barajı yapımına başlandığını söyledi. 37 km su isale hattının döşendiğini ifade eden Başer, şunları söyledi: "Yağmur suyu toplama projesi gerçekleştirildi. Atık su biyolojik arıtma tesisi işletmeye açıldı, katı atık düzenli depolama sahası yapıldı, Asfalt Plenti kurularak hizmete açıldı. 50 km asfalt yapıldı. 300.000 metrekare kilitli parke ve bordür yapıldı. Bir yandan da doğalgaz çalışmaları devam etmektedir" Başer, çevre hizmetleri hakkında da açıklama yaparak, 50 bin metrelik Kentparkı'nın hizmete sunulduğunu hatırlattı. Toplam yeşil alanların 7 kat artırıldığını belirten Başkan Başer, yaptıkları çevre çalışmalarıyla En Çevreci Belediye Çevre Beraatı ve Kepçe Ödülü'nü aldıklarına dikkat çekti. Başer, diğer yaptıkları çalışmaları anlattı. Mezarlık düzenleme çalışmalarının tamamlandığını belirten Başer, bir adet basketbol, voleybol ve futbol sahasının hizmete sunulduğunu söyledi. Başer, Agahefendi Mahallesi, Mutafoğlu Mahallesi, Karatepe Mahallesi (Abdulhamid Camii yanı), Fatih Mahallesi, Mehmet Hulusi Efendi Mahallesi'nde yeni parklar yapıldığını dile getirdi.
*41 iş yerinden oluşan Galericiler Sitesi hizmete sunulmuştur.
*24 dükkan ve bir kuleden oluşan terminal dükkanları yapılmıştır.
*Kültür Sokağı'nda 12 adet dükkan yapılmıştır.
*Kentpak karşısına 10 adet dükkan yaptırılmıştır.
*Abide İşhanı tadilatı yapılmıştır.
*Kamyon Garajı hizmete sunulmuştur.
*Yeni Makina Parkı hizmete açılmıştır.
*Canlı Hayvan Pazarı yapılmıştır
*Şehir içindeki ahırlar şehir dışına çıkarılmıştır.
Yapılan diğer çalışmaları tek tek anlatan Başkan Başer, Cumhuriyet alanı ve Atatürk Anıtı'nın yenilendiğini belirtti. Sürmeli Anıtı'nın da yapıldığını vurgulayan Başer, "Hüznibaba ve Mahtumkulu büstü yapıldı. Uluslararası Bozok sempozyumu düzenlendi. Nida Tüfekçi THM Korosu kurulmuştur. Geleneksel Sünnet Şöleni yapıldı. Sosyal market hizmete sunuldu. Aşevi hizmetleri devam ettirildi. İftar programları düzenlendi" dedi. Başkan Başer, her yıl Uluslararası Sürmeli Festivali'nin düzenlendiğini hatırlatarak, Hayri İnal Konağı'nın restore edildiğini, gençlik merkezinin hizmete sunulduğunu sözlerine ekledi.
Başer diğer projeleri anlattı: "Cumhuriyet Alanı ve lise caddesi yeniden düzenlendi. Yeni semt pazarları hizmete açıldı. Yaya alt geçidi ve karayolu alt geçidi yapıldı. TOKİ konutlarının yapımında öncülük ettik. Yüz binin üzerinde bitki ve ağaç dikimi gerçekleştirdik. Büyük Camii çevre düzenlemesi ve 26 adet iş yeri tamamlanarak hizmete sunuldu. Genel imar Revizyonu ve hali hazır harita yapıldı. Vidanjör, finişer, itfaiye aracı, cenaze nakil aracı ve 2 adet zabıta aracı alındı. AR-GE Servisi kuruldu. AB fonundan kadın girişimciliğini güçlendirmek için 4 bin EURO onaylandı" Başkan Başer, bu yıl da Nohutlu Tepesi Seyir Terası Projesi'nin, Yeni Terminal Hizmet yeri ve yapımı ile Üniversite Güzergahı Altyapı Projesi'nin gerçekleştirileceğini ifade etti.