Bazı bankaların kredi kartı müşterilerine bilgisi ve izni dışında, acil sağlık hizmeti ya da emeklilik sigortası gibi poliçeler düzenleyerek kredi kartına taksitlendirme yaptığı ortaya çıktı.
Küresel kriz sürecinde yüksek faiz uygulamak ve kredi vermeyi zorlaştırmakla suçlanan bankaların kredi kartı müşterilerine, izinsiz şekilde acil sağlık hizmeti ya da emeklilik sigortası gibi poliçeler düzenleyerek kredi kartına taksitlendirme yaptığı öğrenildi.
Bu şekilde mağdur olan binlerce müşteriden biri de Murat Türk... Üstelik aynı durumla iki kez üst üste karşılaşmış. Yaklaşık 20 yıldır Garanti Bankası müşterisi olan Türk'e ilk önce Ergo İsviçre Sigorta aracılığıyla acil sağlık hizmeti verilmiş. Tabii Türk'ün haberi olmadan... 75 lira değerindeki bu hizmetin ilk taksiti ocak ayında ekstreye düşünce durumdan haberdar olmuş. Hemen itiraz etmiş. Banka görevlilerine, “Benden habersiz, imzam olmadan, ortada evrak olmadan nasıl poliçe düzenlersiniz!” diye tepki göstererek, iptalini istemiş. Görevliler önce, “Size mesaj atıldı, onayladınız” demişler. Türk'ün, “Ben hiçbir şeyi onaylamadım. Bu mesajı sesli ya da yazılı, görmek istiyorum” demesi üzerine, kesilen parası geri yatırılmış.
Bir ay sonraki ekstrede yine kendinin onayı olmayan emeklilik sigortası kesintisini gören Murat Türk, ikinci şoku yaşamış. “Önceki 75 TL idi, bu kez 45 TL kesilmiş. 11.25 TL taksitler halinde” diyen Türk, hemen müşteri temsilcisini aramış. Aldığı cevap da ilginç; “İptal edilen öbür sigortanın devamıdır.” Konuyla ilgili her hangi bir mesaj almadığını, bir alo ile poliçe düzenlenemeyeceğini ifade eden Türk, “Aslında 10 katına kadar tazminat hakkımız var ama masraflar daha fazla tutuyor” dedi.
Bankaların ekstre yoluyla soygununa sektörün içinde olan insanlar bile düşmüş. Kendisi si-gortacı olan Hüseyin Bayrak, kullandığı Garanti Bankası'na ait Flexi kartla bireysel emeklilik sigortasına bağlanmış. Müşteri temsilcisini aradığında kendisine, “Telefonunuzdan sesli yanıt yoluyla talimat alınmış” denilmesi üzerine, “Belki de ben unuttum” diyerek itiraz etmemiş. Tabii, taksidi 16 TL olan 90 TL'lik sigortayı da ödemiş.
Türkiye'de vatandaşın cebine giren kredi kartı sayısı 2009 yılı mart sonu itibariyle 43.5 milyon adedi aştı. Bankaların sadece tartışmalı kart aidatından elde ettikleri gelirin, bir kart için alınan yıllık aidat ortalama 20 TL olarak kabul edildiğinde 870 milyon lirayı buluyor. Türkiye'deki kredi kartı sayısının şu an 45 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Ancak kişi başına kaç kart düştüğü ise kesin olarak bilinmiyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 2,2 adet kart düşüyor. Bu veriye göre Türkiye'de kredi kartı kullanan kişi sayısı yaklaşık 20.5 milyon olarak çıkıyor. Bu kadar büyük bir pazardan yüzde 1'lik bir gelirin büyüklüğü bile 20 milyon TL'yi aşıyor.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bankaların bu tutumuna “yazıklar olsun” diyerek tepki gösterdi. Bununla ilgili olarak çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Kaya, benzer şikayetlerin iletişim sektöründen de geldiğini ifade etti. Bankaların kendilerine güven duyan tüketici kitlesinin bu güvenini kötüye kullandıklarını vurgulayan Kaya, “Bankalar tüketicinin bilgisi olmadan poliçe düzenliyorlar. Yaptıkları büyük bir hukuk dışı uygulamadır. Bunun yanında ticari ahlaka da uymayan uygulamalardır. Tüketicinin bilgisi olmadan tüketici üzerinden para kazanma olayıdır. İşin gerçeği ekstre'de olsa bile o hizmeti kullanabileceği bir poliçe verilmiyor. Bu cesareti de BDDK'nın denetim eksikliğinden alıyorlar” dedi.