Zenginleştikçe yalnızlık salgınına yakalanıyoruz

00:0010/10/2010, Pazar
G: 9/10/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Zenginleştikçe yalnızlık salgınına yakalanıyoruz
Zenginleştikçe yalnızlık salgınına yakalanıyoruz

Amerikan Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Doç. Dr. Sibel Mercan, Batı toplumlarının endüstrileşmeyle birlikte "narsistik çağı yaşadıklarını belirterek “Bu dönemi yalnızlığın neredeyse salgın olarak yayıldığı "yalnızlık çağı" olarak da adlandırabiliriz” diyor. Mercan, maddi olarak zenginleşen ülkelerde insanların giderek yalnızlaştığını ve izole olduğunu söylüyor.

Amerikan Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Doç. Dr. Sibel Mercan, günümüzün en önemli problemlerinden biri olan yalnızlığa ışık tuttu. Batı toplumlarının endüstrileşmeyle birlikte “narsistik çağı”nı yaşadıklarını belirten Mercan, “Aynı zamanda bu dönem yalnızlığın neredeyse salgın olarak yayıldığı “yalnızlık çağı” olarak da adlandırılabilir. Maddi olarak zenginleşen kaynakları gün geçtikçe artan ülkelerde buna karşın insanların giderek yalnızlaştığı ve izole olduğu dikkati çekiyor.” diyor.

Yalnızlığın yaşının olmadığını ifade eden Mercan, her insanın yaşamının belli dönemlerinde kendisini yalnız hissedebileceğini dile getiriyor. Gerçekte yalnız olmakla yalnızlık hissetmeyi birbirinden ayırmak gerektiğini kaydeden mercan, “Bazen kalabalıklar içinde de yalnız ve izole hissedebiliriz. Albert Einstein'in “tüm dünyada tanınmış bir insan olmak ve kendini bir o kadar yalnız hissetmek çok garip” sözü yalnızlık duygusunun koşullardan bağımsız ve evrensel olduğunun güzel bir örneğidir. Yalnızlık duygusuna genelde diğer insanlardan kopma, mutsuzluk ve çaresizlik hissi de eşlik eder.” diyor. Her bireyin yalnızlığını kendine göre yaşadığını dile getiren Mercan, şunları söylüyor: “Bu bağlamda yalnızlığın tanımı da kişiden kişiye değişir. Yalnızlık için kişinin var olan ilişkileri ve olmasını istediği ilişkileri arasındaki uyumsuzluk ve buna bağlı hoşnutsuzlukları gösterilebilir”

YALNIZLIĞINIZ GENETİK OLABİLİR

Yalnızlığın ortaya çıkışında rol oynayan etkenler arasında genetik yatkınlık yanında çevresel etkenler ve kişinin psikolojik durumunun da önemli olabileceğini ifade eden Mercan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Erken çocukluk döneminde ev ya da okul değiştirme, arkadaş kaybı, ebeveynlerin ayrılması ya da ölmesi, okulda arkadaş edinememe, sosyal becerileri geliştirememe yaşamın ileri dönemlerinde yalnızlık duygusunun hissedilmesine zemin hazırlamaktadır. 12-18 yaş arası ergenlerde akranları tarafından dışlanan ve şiddete maruz kalanların yalnızlık hissinde artma, madde kullanımına yönelme, intihar eğiliminin 2-3 kat yükseldiği görülmektedir.” Mercan, yalnızlık hissinde boğulmadan önce bazı önlemler almakta fayda olduğunu, ilk yapılması gerekenin gereken yalnızlığı tanımlamak olması gerektiğini söylüyor. Mercan şöyle devam ediyor: “Örneğin dışarı çıkmadığınız, kendinizi aptal, çirkin, sıkıcı bulduğunuzu, paranızı alkol, yeni şeylerin sizi hep korkuttuğunu, diğer insanların sizi yönetmeye kalktığını, günah keçisi olduğunuzu vb düşünebilirsiniz. Kendinize bazı hedefler belirleyip, bir şeyleri değiştirmeye karar verebilirsiniz. Diğer insanları değiştiremeseniz de kendi düşünce ve duygularınız değiştiğinde diğerlerinin de farklılaştığını görebilirsiniz.”


ÇARE İNTERNETTE DEĞİL KENDİNİZDE !

  • Yalnızlığın size has olmadığını herkesin hayatının belli bir döneminde yalnızlık hissedebileceğini unutmayın.
  • Kendinizi yalnız hissetmediğiniz dönemlerde sosyal aktivitelere katılın.
  • Dürüst ve samimi bulduğunuz kişilerle bağlantınızı sürdürmeye çalışın. Bu konuda içgüdülerinizin size ne söylediği önemlidir. Bir kişinin sadece yanınızda olması o kişinin sizin için iyi olduğu anlamına gelmez. Kötü bir arkadaşlıktansa bazen yalnız kalmak daha iyidir.
  • Kendinizden daha yalnız olduğunu düşündüğünüz kişilere ulaşmanız size iyi gelecektir. Sosyal ilişkilerde önceliği ele almak ve kendinizi sınamak önemlidir.
  • Yalnızlık hissiyle internete ve internet üzerinde iletişime fazla zaman ayırmaya başladıysanız zamanla internet bağımlısı olabilirsiniz, dikkatli olmalısınız. İnternette tanımadığınız kişilerle iletişimde temkinli davranıp kurban olmamaya dikkat etmeniz, kişisel bilgileri paylaşma konusunda temkinli olmanız, bunun yerine daha genel konularda iletişime girmenizde fayda vardır.
  • Sanatsal aktivitelere katılmak sanatın iç dünyanıza ulaşmasıyla yalnızlık hissini azaltır.
  • Dini uğraşlar, meditasyon, evcil hayvan beslemek, hobilerle uğraşmak yalnızlık hissinin azalmasına yardımcı olur,
  • Sürekli rutin işlerle uğraşmak sizi otomatik pilota bağlar yalnızlık hissini artırır, hayallerinize göz atın ve rutinden çıkmak için neler yapabileceğinizi düşünün.
  • Sürekli yalnızlık hissediyorsanız bu depresyonun habercisi olabilir tıbbi yardım istemeniz uygun olur. İntihar düşüncesi olduğunda yine en kısa sürede yardım istemeniz önemlidir.