İl Özel İdaresi'nden rekor fidan dağıtımı

Salih Köprülü
00:0013/04/2010, Salı
G: 13/04/2010, Salı
Yeni Şafak
İl Özel İdaresi'nden rekor fidan dağıtımı
İl Özel İdaresi'nden rekor fidan dağıtımı

Konya İl Özel İdaresi kırsal kesimde yaşayan çiftçilere destek olmak, gelir seviyelerini artırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacı ile bu yıl 190 bin meyve fidanını üretici ile buluşturdu. İl Özel İdareleri arasında Türkiye'de bir yıl içinde en fazla fidan dağıtımı gerçekleştirenin ise Konya İl Özel İdaresi olduğu bildirildi.

Mart ayı içinde yapılan fidan dağıtımı bu yıl ilk defa Konya İl Genel Meclisi'nce kabul edilen Tarımsal Faaliyetler Destekleme Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirildi. Her köy ve kasabada aynı üründen üretim yapacak en az 5, en fazla 50 çiftçi şartı getiren yönetmelik ile ayrıca meyve fidanlarının sulanmasında da damla sulama şartı arandı. Meyve fidanı dağıtılan çiftçilere, söz konusu köyde veya kasabada ikamet etme şartı da getiren yönetmeliğe göre çiftçilerden fidan maliyetinin yüzde 10'u oranında da katkı payı alındı. Yöresinde bulunan üretici birlikleri ve tarımsal kalkınma kooperatiflerine üye çiftçilerden ise katkı payı alınmadı. Ayrıca üretim yapacak çiftçilere fidan dağıtımından önce görevli uzman personellerce meyve yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verildi. Toplam 2 bin 615 dekar alanda dikimi gerçekleştirilen fidanlardan, toplam 2 bin 197 çiftçi istifade etti. Konya İl Özel İdaresi 100 bin 200 adet üzüm çubuğu, 53 bin adet elma, 24 bin 500 adet kiraz, 4 bin 400 adet armut, 4 bin 200 adet badem, 2 bin 235 erik fidanı çiftçiyle buluşturdu. Dağıtımı gerçekleştirilen fidanların hangi köye veya kasabaya hangi çiftçiye kaç adet verildiği T.C kimlik numarası ile de eşleştirilerek bilgisayar ortamında kayıt altına alınırken, çiftçinin aynı üründen ise bir sefer faydalanma imkânı olduğu bildirildi.


BU BİR EKİP İŞİ

Bu yıl ilk defa bin 500 adet böğürtlen fidesinin dağıtımının gerçekleştirildiği proje ile de, ilk kez böğürtlenin deneme üretimi bu yıl başlayacak. Pazar problemi bulunmayan böğürtlenin özellikle Bozkır, Hadim ve Hüyük çevresinde yayılması ve alternatif bir ürün olarak yörelerde ek gelir kaynağı olması bekleniyor. Kırsal kalkınmaya destek olmak ve çiftçilerin gelir seviyelerini artırmak için İl Özel İdaresinin gayret sarf ettiğini dile getiren Genel Sekreter Mehmet Kaçmaz, “Köylerimize çilek fidesiyle başlayan desteğimiz, elma, kiraz, asma, armut, badem, erik fidanının yanı sıra bu yıl ilk defa böğürtlen fidesiyle de devam ediyor. Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz 190 bin adet fidanla Türkiye'de en çok fidan dağıtımı gerçekleştiren İl Özel İdaresi arasında birinci sırayı almanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. İl Özel İdaresi çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı başta Konya Valisi Aydın Nezih Doğan olmak üzere, İl Genel Meclisine ve çalışma arkadaşlarına da teşekkür eden Kaçmaz, “Bu bir ekip işi, iki 197 çiftçimizi fidanla buluşturduk. Her yıl çiftçilerimizden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Amacımız meyvecilik alanında yeni projeler üreterek, Konya'da meyve üreticiliğini geliştirmektir” dedi.