Türkiye'de ilaç üreten firma sayısı artmalı!

Mehmet Safa Canat
00:004/01/2009, Pazar
G: 4/01/2009, Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'de ilaç üreten firma sayısı artmalı!
Türkiye'de ilaç üreten firma sayısı artmalı!

Abdi İbrahim'in Yönetim Kurulu Başkanı Barut, ilaç sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'de ilaç ithalatının önüne geçilerek, sektörde üretici firmaların sayısı artırılmalı' dedi

İlaç sektörünün lider firmalarından Abdi İbrahim'in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Türkiye'de ilaç ithalatının önüne geçilemediğini belirterek ilaç üretici sayısının artması gerektiğini söyledi. Türkiye'de toplam 1.7 milyar ünite olan ilaç satış pazarında Abdi İbrahim olarak en büyük paya sahip olduklarını belirten Barut, “İlaç sektöründe üretici firmaların sayısı yetersiz. Türkiye'de ilaç ithalatı ve üretimi yapan 300 firma var ve bu firmalardan sadece 40 tanesi üretici firma. Üreticilerin oranı ise günden güne azalıyor. Çünkü ithalatın önüne geçemiyoruz. İlaç sanayii yeterince desteklenmiyor" dedi.

İLAÇTA KAR GÖZETİLMEZ

Barut, “İlaç üreticileri olarak bizim en önemli görevimiz hizmettir. İlaç sektörü hizmet sektörüdür. İlaç sektöründe kar gözetilmez. Kar etsek de etmesek de dayanabildiğimiz müddetçe ürettiğimiz ilaçları hastalara ulaştırabilmeliyiz. Dolayısıyla bizim ilaç üreticileri olarak ilk amacımız hizmet, sonraki amacımız kardır. Biz her ürettiğimiz ilaçta kar etmiyoruz. Kar etmediğimiz zaman üretimimizi durdurmak veya yavaşlatmak gibi bir şansa sahip değiliz. Çünkü ilaç sektörü stratejik önemi olan bir sektördür. İşte bu yüzden Türkiye'de ilaç üretici sayısı artmalıdır” dedi.

STRATEJİK ORTAKLIK YAPABİLİRİZ

Abdi İbrahim'in gelecekteki hedeflerinden de bahseden Barut, “Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak Türkiye'de ilaç sektöründe başarılı çalışmalara imza atmak istiyorum. İlaç sektöründe amacımız her yıl lider olmak değil, varlığımızı devam ettirebilmektir. Çünkü önemli olan kalıcı olabilmektir. Sektörde stratejik ortaklıklar yapabiliriz" şeklinde konuştu.


37 milyon $'lık merkez

Abdi İbrahim ilaç firmasının yatırımlarından bahseden Barut, “Büyük yatırımlar, uzun araştırma süreçleri, klinik deneyler gibi maliyet ve emek gerektiriyor. Geçtiğimiz aylarda açılışını gerçekleştirdiğimiz ve 37 milyon dolar yatırımla kurduğumuz Ar-Ge merkezimiz işte bu çalışmalarda uzmanlaşacak. Üreteceğimiz değer katılmış eşdeğer ilaçlara patent de alabilirsek dünya pazarlarına açılmakta bir basamak daha yükselmiş ve daha da güçlenmiş olacağız. Türkiye'nin ilk değer katılmış eşdeğer ilaçları için çalışmalara başladık" dedi.


Üretime denetim getirilsin

Halk arasında eşdeğer ilacın yan sanayi ürünü gibi anlaşıldığını belirten Barut, "Ben, hem İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı hem de Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı olarak bunun mücadelesini veriyorum. Abdi İbrahim olarak bizim hem eşdeğer hem de referans ilaçlarımız var. Türkiye'de ilaç üretimi tek standartta olmalıdır. Bu standartların denetlenmesi gerekir. Amerika'da ve Çin'de sağlık otoriteleri ilaç üretimini denetliyor. Türkiye'deki sağlık otoriteleri de ilaç üretimini sıkıca denetlemelidir" dedi.