Sıfır stopajın maliyeye maliyeti 1,2 milyar TL

00:006/04/2010, Salı
G: 6/04/2010, Salı
Yeni Şafak
Sıfır stopajın maliyeye maliyeti 1,2 milyar TL
Sıfır stopajın maliyeye maliyeti 1,2 milyar TL

Maliye Bakanlığı, hisse senedi alım satım kazançlarında, gerçek kişiler hariç, yüzde sıfır stopaja devamın, 1,2 milyar vergi kaybına neden oldunu belirtiyor

Çalışmalar sırasında, Anayasa Mahkemesi'nin iptaline konu olan yabancılara sıfır stopaja ilişkin maliyet analizi de yapıldı. Bu çalışmada, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde stopajın yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de sıfırlanması 1,2 milyar liralık bir vergi kaybına sebep olacağı hesaplandı. Fakat Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunun çok önemsenmeyecek bir rakam olduğunu belirterek, bütçenin zaten yılın ilk aylarına bakıldığında öngörülenin üzerinde bir performans gösterdiğini, bunun etkisinin çok sınırlı olacağını söyledi.

GERÇEK KİŞİLERE YÜZDE 10

Bakanlığın açıklamasına göre hisse senedi alım satım kazançlarında, mevcut şekliyle yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için yüzde sıfır stopaj uygulamasına devam edilecek. Devlet iç borçlanma senetlerinin alım satım ve itfa kazançlarında ise yerli-yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulaması kaldırılarak, sermaye şirketleri (yatırım fonları dâhil) için yüzde sıfır oranında, diğer mükellefler (gerçek kişiler ve diğer kurumlar) için ise yüzde 10 oranında stopaj yapılması öngörülüyor.

YENİ DÜZENLEME KAPSAMI

Maliye Bakanlığı'nda yapılan açıklamaya göre, yeni düzenleme; Hisse senedi alım satım kazançlarında, halen olduğu şekilde yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için yüzde sıfır (0) stopaj uygulamasına devam edilmesini ve devlet iç borçlanma senetlerinin alım/satım ve itfa kazançlarında ise yerli-yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulaması kaldırılarak; sermeye şirketleri (yatırım fonları dahil) için yüzde sıfır oranında; diğer mükellefler (gerçek kişiler ve diğer kurumlar) için ise yüzde 10 oranında stopaj yapılmasını öngörüyor.


SON 4 YILLIK UYGULAMALAR

2006 yılında yapılan düzenleme ile yabancı yatırımcıların Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlara uygulanan stopaj sıfırlanmıştı. Anılan tarihte yerli yatırımcılar için yüzde 10'a düşürülen söz konusu stopaj da Kasım 2008'de sıfıra çekilerek yerli-yabancı yatırımcı arasındaki ayrım kaldırılmıştı. Bu değişiklikle yabancı yatırımların tekrar ülkeye dönmesi sağlanmaya çalışılmış ama 2006'da alınan karar ile yerli yatırımcıya yüzde 10 stopaj uygulamasına karar verilmişti. 2008'de yerli yatırımcılar için alınan kararın yanında menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç tutulurken tam mükellef gerçek kişi ve kurumların kazançlarında yüzde 10'luk stopajın devam etmesi kararı alınmıştı. Son olarak alınan karar ile gerçek kişilerde bu oran korundu ama kurumlar için ise stopaj uygulaması kaldırıldı.