'Türkiye-ABD ilişkileri hayati'

Aa
00:0020/11/2007, Tuesday
G: 20/11/2007, Tuesday
Yeni Şafak
'Türkiye-ABD ilişkileri hayati'
'Türkiye-ABD ilişkileri hayati'

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Türkiye-ABD ilişkilerini “hayati” olarak nitelerken, ordudan orduya ilişkilerin daima kuvvetli olduğunu ve gelecekte de kuvvetli olması gerektiğini söyledi.

Mullen, ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Yabancı Basın Merkezinde, Türkiye ile ABD arasında PKK'ya karşı yürütülen işbirliği, bugün ABD Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral James Cartwright ile ABD'nin Irak'taki komutanı Orgeneral David Petraeus'un Türkiye ziyareti ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yürütme olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Mike Mullen, “Türkiye ile hayati ilişkilerimiz var. Ordudan orduya ilişkiler çok uzun bir zamandır hep kuvvetli oldu. Bu ilişkilerin gelecekte de kuvvetli olmasına ihtiyaç var” dedi.

Mullen, Amerikalı komutanların Türkiye'deki görüşmelerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da ABD Başkanı George Bush ile 5 Kasımdaki görüşmesinin bir sonucu olduğunu belirtti. Mullen, “ABD'nin yapmak istediği destek olmak. (Türkiye ile) Stratejik hedeflerimizin bilincinde olmamız gerekiyor. PKK ilan edilmiş bir terörist örgüttür. Biz bu örgütü veya yaptıklarını desteklemiyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush'un Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından Bush, PKK ile mücadeleyi daha iyi koordine edebilmek için, ABD ile Türkiye'nin iki numaralı askeri yetkilileri arasında özel bir iletişim hattı kurulacağını duyurmuştu.

Türkiye'nin, İran ile enerji anlaşmasına girmesinin ABD ulusal güvenlik çıkarları açısından sıkıntı yaratıp yaratmayacağı yönündeki bir soruya karşılık Mullen, “Ben bu tür anlaşmalar üzerinde yorum yapamam. Egemen devletler bu tür şeylere kendileri karar verir” dedi.

İran ile ilgili bir soruyu yanıtlarken Mulen, bu ülkeye karşı askeri seçeneği hiçbir zaman masadan kaldırmayacağını söyledi ve “İran'ın kullandığı dil, nükleer silah elde etme çabası ve Irak'taki isyancılara desteği çerçevesinde İran beni endişelendiriyor” diye konuştu.

Mullen, bir soru üzerine, Irak'taki şiddetin azalmasının, İran'ın artık Irak'a yüksek teknoloji silahların geçişini desteklememesi gibi bir nedene bağlanmasının söz konusu olmadığını söyledi.

“İran'ın yapıcı ve sorumlu bir rol aldığını görmek istiyoruz” diyen Mullen, ancak “Irak ve Afganistan'dan sonra gelebilecek şeye karşı hazırlıklı olmalıyız” ifadesini kullandı. Pakistan'daki gelişmelere ilişkin görüşü sorulan Mullen, askeri olarak durumu “istikrarlı” gördüklerini kaydetti.

Mullen, Pakistan'ın elindeki nükleer silahlarla ilgili endişeli olup olmadığı sorusuna ise, “Ben 'Ya böyle olursa' endişeleriyle çok fazla zaman kaybetmiyorum. O silahlar nerede ve güvenli mi diye bakıyorum” karşılığını verdi.