TİSK'in 24. Genel Kurulu'na damgayı yüzde 5.5 ile Avrupa'nın ikinci en büyük ekonomisi olan Türkiye vurdu. Türkiye'nin çok önemli bir merkez haline geldiğini değinen Devlet Bakanı Çağlayan, “Türkiye geleceğin 50-100 yılında Polonya ve Japonya ile beraber dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacak ülkedir' dedi
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 24. Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Genel Kurul'a katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİSK'in Türk ekonomisi için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin çok önemli bir merkez haline geldiğini değindi.
Zafer Çağlayan, “Türkiye geleceğin 50-100 yılında Polonya ve Japonya ile beraber dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacak ülkedir. Ülkemize, inanıyoruz, güveniyoruz, insanımıza güveniyoruz, önemli olan Türkiye'yi mutlak suretle bu noktalara getirmektir” dedi.
Türkiye'nin krizi teğet geçtiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin kredi notları yükseltildiğini ifade etti. Çağlayan, krizden çabuk çıkılmasının nedenini kamu iç ve dış borçlarının gayri safi milli hasılasına oranı yüzde 43 ve vergi gelirleri azalmasına rağmen bütçe açığının yüzde 4,5 olmasına bağladı.
Çağlayan, yeni teşvik sisteminin yıl sonuna kadar açıklanacağını söyledi. Yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ürün ve ihracat yapısının Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, yeni teşvik sisteminde yüksek teknolojili ve katma değerli sektörlerin hak ettiği yeri alacağını vurguladı.
Genel Kurulun açılışına, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanısıra Hak-İş genel Başkanı Halim Uslu, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de katıldı. Ayrıca,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP Genel Başkanı Masum Türker de kuruldaki yerlerini aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, çalışma hayatının çok katı olduğunu, bu yüzden işverenlerin istihdamda zorlandığını söyledi. Çalışma hayatında esnekliği mutlaka gerçekleştirmek gerektiğini kaydeden Dinçer, “Yüzde 1'lik ekonomik büyüme karşılığında 110 bin istihdamla neticeleniyor. Halbuki esnekliği arttırmış olsaydık bu rakam 140-160 bin olacaktı. 60 bin daha fazla istihdam sağlayacaktık” dedi. Türkiye'de her yıl ortalama yaklaşık 800 bin kişinin iş gücünü piyasasına dahil olduğunu, Türkiye'de her yıl 700 bin kişiye istihdam yaratılmak zorunda olduğunu dile getiren Dinçer, iş gücüne katılma ve istihdamın Avrupa'da düşerken Türkiye'de arttığına işaret etti.
TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de, 45 milyar dolara çıkması beklenen cari açığın olumsuz bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, sıcak paranın kontrol altına alınması ve dövizdeki ucuzlama seyrinin durdurulması gerektiğini söyledi. Kudatgobilik, yüzde 8 büyümelere işadamlarının hazır olduğunu söyledi. İşverenlerin ayağında prangalar bulunduğunu anlatan Kutadgobilik, “İşçi kardeşlerimiz kusura bakmasın, kıdem tazminatına bir çözüm bulmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Aynı kurula katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Krizin birilerini teğet geçtiği doğru. İktidar aracılığıyla sermaye değişimi yapanlar için kriz teğet geçti' dedi. Kılıçdaroğlu, “AK Parti iktidarında sıcak paraya teslim edilen ekonomiyi CHP iktidarında sanayiciye teslim edeceğiz” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, sosyal güvenlik açıkları, işsizlik, mesleksizlik, kayıt dışı istihdam gibi sorunların yeni olmadığını, her dönemde var olduğunu söyledi. Bu sorunları kimin çözdüğünü, kimin çözmediğini tartışmanın, karamsar bir tablo çizerek dile getirmenin çok çağdaş bir yaklaşım olmadığını ve yerine farklı bir yöntem geliştirilmesi gerektiğini belirten Uslu, şöyle devam etti: “Düne ait sorunlardan şunları şunları çözdük, şunların şunların defterini kapattık diyeceğimiz kaç sorun var?” MHP Genel Başkan Yardımcısı Münir Kutluata da konuşmasında, Türkiye'de fakirleştirici bir büyüme bulunduğunu öne sürerek, ithalata dayalı bir büyüme modelinin sağlıklı olamayacağını söyledi.