Best Buy, Türkiye'ye İzmir'den girdi

Melih Bayram Dede
00:0019/12/2009, Cumartesi
G: 19/12/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Best Buy, Türkiye'ye İzmir'den girdi
Best Buy, Türkiye'ye İzmir'den girdi

Amerika'nın en büyük teknoloji marketleri zinciri Best Buy, Türkiye'ye İzmir'den giriş yaptı. Best Buy, ABD, Kanada, Çin, Meksika ve Avrupa'daki operasyonlarından sonra Türkiye'deki ilk mağazasını İzmir'de açıldı. Açılış öncesi basın mensuplarına mağazayı gezdiren Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz, Best Buy'ın 43 yıllık geçmişi, 9 farklı markasıyla 13 ülkede 155 bin çalışanı ile hizmet vererek 45 milyar dolarlık ciro elde eden bir şirket olduğunu söyledi.


124 KİŞİLİK EKİP GÖREVDE

Kopmaz, “İzmir'de 124 kişilik bir ekibimiz var. Bunun yüze 30′u part time çalışıyor. Diğer yan hizmetlerle birlikte, 180-200 kişilik bir gruba iş imkanı sağladık. Bu mağaza, yatırım olarak pahalı bir mağaza. İnteraktif deneyim alanlarına, oyun bölümü, ev sinema sistemleri, mobilite bölümlerine yatırım yaptık.” şeklinde konuştu. Kopmaz, 2010′un sonuna doğru, internetten de satışa geçileceğini açıkladı.


20 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Best Buy, Türkiye'deki yapılanması sırasında, Buistebirvar.com adresinde bir site kurarak başvurular kabul etti. Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz'ın verdiği bilgiye göre, siteye 20 bine yakın başvuru yapıldı. Kopmaz, o süreci şöyle anlatıyor:

“Görüşmede kriter, insan ilişkileriydi. Biz personel adaylarımıza kendimizi anlattık günlerce. Best Buy'ın değerlerini anlattık. 3600 kişiden fazla insanlar teker teker görüştük. 'Türkiye'deki tüketici elektroniği pazarında beklentiler nedir' dedik. Fiyat değil de, en önemli ihtiyaç mağaza içinde yardımdı. Bunun üzerine herşeyimizi buna göre konumlandırdık. Best Buy, 2 senedir, Türkiye'de faaliyette. Ekim 2007′de göreve başladım. Diğer firmalar gibi, yurtdışındaki şablonu aynen alıp kopyalasaydık olmazdı. Mağazalarımızın halısını bile burada ürettik. Lokalliğe, yerel olmaya inanıyoruz.


NEDEN ÖNCE İZMİR?

Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz, diğer firmaların mağaza açışlarında izlediği yolun aksine önce neden İzmir'den başladıklarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:


“Türkiye haritasını aldık. İl il hangi ilde ne kadar para harcanıyor tüketici elektroniğine ona baktık. Cadde cadde hangi bölgede ne kadar potansiyel var araştırdık. Ondan sonda nerede uygun bir fırsat gelirse oradan başladık. Özellikle İstanbul olsun, Ankara olsun diye bir yaklaşımımız olmadı. İzmir, 3.4 milyon kişinin yaşadığı, gelir seviyesinin Türkiye ortalamasının üstünde olan, üniversitelerin olduğu bir yer. İzmir'de olmadan, Ankara'da olmadan Türkiye'de olamazsınız.”


2 yıldır Türkiye'de ofisi bulunan Best Buy'ın neden bu kadar beklediğine ilişkin bir soru üzerine Kopmaz, “Müşteri odaklı bir yaklaşımı benimsedik. Türkiye'yi anlamaya çalışmak ve Türk müşterisine uygun bir model sunmayı hedefledik. 2010′un ilk yarısında Ankara'da bir mağaza açılacak.” dedi.


BEST BUY'DAN RAKİPLERE ELEŞTİRİ VAR

Türkiye'deki teknoloji mağazacılığı anlayışını eleştiren Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz, “Rekabet iyidir. Ama şimdiye kadar gelen rekabette bir yanlışlık var. Daha önce Türkiye'ye gelen mağazalara teşekkür ediyoruz. Bilinirlik yarattılar. Ancak yanlış bir algı yarattılar. Tüketici elektroniğinin sadece fiyatta rekabet olduğu izlenimi oluşturdular. Müşterilerin karar vermelerine yardımcı olmak, satışın sadece mağazada bitmediğini göstermek gerekiyor. Satış sonrası destek çok önemli. Bundan sonra rakiplerimiz, fiyat dışında şeyler de konuşmaya başlayacaklar.” dedi.


“ÇALIŞANLAR TARAFSIZ ÇÜNKÜ KOMİSYON ALMIYOR”

Teknoloji mağazalarında çalışanlar, belli bir maaş ve satıştan prim usulüyle çalışıyor. Bu da buralardaki personelin, tüketicileri, fazla kar alacağı ürünlere yönlendirdiği, yanlış seçimlere götürdüğü ve yanılttığı yönünde eleştirilere neden oluyor. Best Buy Türkiye Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz, bu noktada da eleştiri getiriyor ve şunları söylüyor:

“Kendimizi en farklılaştıracağımız konu, objektif, müşterilerin ihtiyacı olan ürünü tavsiye etmek. Bunun için bizim mağazamızda çalışanlar komisyon almazlar, komisyonsuz çalışırlar. Dünyadaki bir kaç şirket dışında, Apple ve GSM operatörlerinin elemanları dışında, bizim mağazamızda tedarikçi firmaların elemanı yoktur. Bunun, önyargısız tavsiye etmeye zarar vereceğini düşünüyoruz. Biz mağazalarımızın markalara değil, müşterilerimize ait olduğunu düşünüyoruz. Mağazalarımızı biz müşterilerimiz için yaptık. Mağazalarımızda teknoloji uzmanlar, müşteriye nasıl ürünleri anlatırız, doğru yönlendiririz diye çalışırız. Ucuz perakendecilerde ucuz satılan aynı ürünleri değil, hedef kitlemizin ilgisini çeken ürünleri getiriyoruz.”


“RAKİPLER SABAH ALTIDA SALDIRIN TAKTİĞİ UYGULUYOR”

Gece yarısından sonra müşterilerin kuyruğa dizildiği ve sabaha karşı izdihamla yapılan açılış metodunu eleştiren Kopmaz, şunları söyledi:

“Bizden önce gelen perakendeciler yanlış bir algılamaya sebep oldular. Bunlar sadece ve sadece ucuzluğa vurgu yapıp, 'Açılışı bekleyin, sabahın altısında saldırın' anlayışı getirdiler. Rakiplerimizin fiyat algılaması yanlış. Açılış günleri sadece belli ürünler ucuz, diğer ürünlerde ucuz değiller. 'Ben ucuzum' dediğinizde, 'Benden başkaları pahalıdır' demiş oluyorsunuz. Biz de bu konularda çalışacağız. 8-10 kişilik bir ekip, sürekli rakiplerimizi kontrol edecek. Aynı ürünler bizde rakiplerimizden pahalı olmayacak.”


MAVİ TİŞÖRTLÜ DANIŞMANLAR GÖREVDE

Best Buy olarak stratejilerinin temelini “müşteri odaklılığa” dayandırdıklarını ve bu stratejinin en büyük farkları olacağını ifade eden Ülke Başkanı Ruşen Kopmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bir hizmet markasıyız, kimsenin teknoloji gurusu olmasını beklemiyoruz. Dinamik, güler yüzlü, teknolojiye meraklı, teknolojiyi hayatının bir parçası haline getirmiş Mavi Tişörtlülerimiz, müşterilerimize kişiye özel çözümler sunarak, ihtiyaçlarını baştan sona giderecekler. Mavi Tişörtlülerimiz trendleri takip ediyor ve müşterilerinin farklı ihtiyaçlara sahip olduklarını göz önünde bulundurarak hizmet veriyor. Aynı şekilde teknoloji uzmanlarımız Geek Squad'lar da en zor teknolojik soru ve sorunlarında müşterilerimize yardımcı olmakla kalmayıp onlara danışmanlık hizmeti veriyor.”


3 YIL DEĞİŞTİRME GARANTİSİ

Ruşen Kopmaz, “Estra Değişim Paketi” ile müşterilerimizin gözü arkada kalmayacak. Çok uygun fiyatlarla satacağımız bu paket kapsamında 200 TL'nin altındaki bütün ürünleri 3 yıl içinde bozulduğu takdirde yenisiyle değiştireceğiz. 'Ekstra Garanti Paketi' ile de 200 TL'nin üstündeki her ürün için üretici garantisine ek olarak, müşterinin isteğine göre 3, 4 veya 5 yıl kesintisiz garanti süresi vereceğiz.” dedi.


SES VE GÖRÜNTÜ STÜDYOSU

Teknoloji alışverişinde Türkiye'de olmayan diğer bir yeniliğin de Magnolia bölümü olduğunu aktaran Kopmaz, bu bölümdeki özel ışık ve ses sistemleri ile donatılmış stüdyoda müşterilerine gerçek bir sinema deneyimi yaşattıklarını ve böylece Magnolia ile İzmir'de benzeri olmayan bir Hi-Fi mağazası da açmış olduklarını vurguladı. Kopmaz, müşterilere sunulan gerçek ev ortamı sayesinde, alacakları ürünün gerçek deneyimini yaşayabileceklerini, böylelikle aldıkları ürünü eve götürdüklerinde hüsrana uğramayacaklarını da ekledi. Kopmaz, Türkiye'de tüketici elektroniği perakendeciliğinde bir ilke daha imza attıklarını da söyleyerek, “Best Buy İzmir Mağazası'na müzik aletlerini koyduk. Mağazanın tamamında olduğu gibi, burada gördüğünüz tüm ürünler de denenebilir” dedi.


OYUNSEVERLERE ÖZEL DENEYİM ALANI

Mağazada son olarak, benzersiz tasarımıyla göz dolduran Gaming Zone'u (oyun alanı) gazetecilere gezdiren Ruşen Kopmaz sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu alan oluşturulmadan önce “Oyuncular – Gamer”lar ile araştırmalar yaptık, oyunun onların hayatlarındaki yerini ve önemini anlamaya çalıştık. Bu alanı da, yakında kuracağımız Gaming Club – Oyun Klübünü de bu bilgiler ışığında oluşturduk Mağazadaki bu alanımızın özel deneyim koltukları ve özel ışıklandırması sayesinde benzersiz bir oyun deneyimi sunacağı konusunda iddialıyız. Oyun konusuna tutkuyla bağlı ”Gamer”ları bir araya toplayacak “Gamers Club” platformumuzun da çok kısa sürede geniş bir kitleye ulaşacağına eminiz”.