Yeni Teşvik Paket'ini değerlendiren Muş Ticaret Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Muş, Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars gibi iller için 5. bölge oluşturulması gerektiğini söyledi. Kalkınmada geri kalımış illerin 4. bölge vilayetleriyle birlikte guruplandırılmasının yanlış olduğunu savunan Sinecem, bu durumda kimsenin Muş gibi altyapısını tamamlamamış illere yatırım yapmayacağını kaydetti.
Muş Ticaret Odası Başkanı Şihmus Sinecem, AK Parti Hükümeti tarafından sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hazırlanan Yeni Teşvik Paket'ini değerlendirdi. Bu paketle Türkiye'nin 4 bölgeye ayrıldığını belirten Başkan Şihmus Sinecem, Muş, Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars gibi iller için 5. bölge oluşturulması gerektiğini söyledi.
Muş gibi kalkınmada geri kalmış vilayetlerin Trabzon, Sinop, Kastamonu, Elazığ, Malatya gibi 4. bölge illeriyle aynı grupta bulunmasının yanlış olduğunu savunan Şihmus Sinecem, bu durumda kimsenin alt yapısı tamamlanmamış illere yatırım yapmayacağını kaydetti.
Sinecem, "Bölgesel kalkınma tedbirleri içinde devlet yardımının yanı sıra mahalli ve bölgesel teşviklerinde olması gerekir. Teşviklerin sadece üretici firmaya yönelik olması doğru bir yaklaşım değildir. Teşvikler tüm bölge halkını kapsayacak şekilde uygulanmalı ve özellikle tarım ve hayvancılığa yönelik olmalıdır. Bölge kalkınmasında öncelikli olan tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi için ise mevcut su kaynaklarımızın en verimli şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu doğrultuda sulama amaçlı kullanılmak üzere baraj ve gölet yapımı önem arz eder. Dolayısıyla Alparslan 1 Barajı'nın en kısa zamanda bitirilmesi, Alparslan 2 Barajı'nın ihalesi yapılarak yapımına hemen başlanılması Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın gelişmesi adına önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.
Bölgenin en önemli sorunundan birinin de boşalan köylere dönüş olduğunu ifade eden TSO Başkanı Şihmus Sinecem, "Boşalan köyler için teşvikler sağlanmalıdır. Bu köylere konut ve hayvan barınağı yapılması köylüyü bölgeye yeniden kazandıracaktır. Bu doğrultuda ilimiz pilot bölge olmaya da adaydır. Hepimizin bildiği üzere artık AB projeleri sayesinde çeşitli yatırımların önü açılmaktadır. Bu sayede çeşitli alanlarda yatırım yapılmasını arzu eden insanlarımız AB projelerinden yararlanmaktadır. Muş gibi ekonomik açıdan kalkınmakta olan iller için bu projeler önemli birer fırsat haline gelmektedir. AB projelerinin ilimizde azami ölçüde değerlendirilmesi ilimizin kalkınması adına son derece önemlidir. Bu konuda önemli çalışmalar yapan Sayın Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş'a teşekkürlerimi sunmak isterim, geldiği günden beri canla başla Muş ilinin her yönden gelişmesi için çalışmaktadır. Belediye Başkanımız Sayın Necmettin Dede bu altyapı hizmetlerini 200 bin nüfusa hitap edecek şekilde düzenlemek amacıyla Alman Kalkınma Bankası destekli atık su, arıtma tesisi, kanalizasyon ve içme suyu projelerine imza atmıştır" diye konuştu.
Teşvik yasasının bölgeye ve Muş'a her haliyle avantaj sağlayacaklarını düşündüklerini kaydeden Şihmus Sinecem şunları söyledi; "Yeni teşvikle Doğu ve Güney Doğu illeri Karadeniz'in önemli kentlerinden Trabzon gibi bir liman kenti ile aynı bölge içerisinde yer alması ve daha da önemlisi İstanbul'a üç dört saatlik mesafede bulunan Sinop Kastamonu ve Çankırı illerinin 4. bölge içinde yer alması teşvikin bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kalmasına engel olacaktır. Bir önceki teşvik yasasında Düzce ile aynı kategoride yer alan Muş'a yatırımların gelmediği tecrübe edilmiştir. Bu tecrübeye dayanarak şunu söylemek istiyoruz. 4. bölge illerinden sadece Sinop Kastamonu Çankırı illeri teşvikten faydalanacak ve bölgemize gelmesi gereken yatırımlar bu üç ilde yoğunlaşacaktır. Doğu illeri olarak coğrafik konumu ve iklim şartları gibi önemli unsurlar bu teşvikte göz ardı edilmiş ve bu açıdan daha avantajlı olan iller ile aynı bölgede yer almışızdır. Çıkacak olan bu teşvikin bu nedenlerden dolayı ilimize ve bölgemize kesinlikle katkı sağlayacağına inanmamaktayız"