Alevi çalıştaylarının yedincisi Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde gerçekleştirildi. Çalıştayda cemevlerine verilecek hukuki statünün Türkiye'nin dini birliğine zarar vermeyecek nitelikte olmasına vurgu yapılırken Alevi temsilcileri umutlu olduklarını söyledi.
Kızılcahamam'da düzenlenen 7. Alevi Çalıştayı'nın 3. ve son gününde, cemevlerinin statüsü ve Alevi inanç önderlerinin durumu ele alındı. Çalıştay'da konuşan Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Alevi, Şii ve gayrimüslümlerin ihtiyaçlarının iki farklı şekilde karşılanabileceğini belirterek, Sünni Diyanetin, kamu tüzel kişiliği olarak ama özerk şekilde varlığını sürdürmeye devam etmesi gerektiğini, Diyanetin kaldırılmasının toplumsal huzuru ve dini birliği bozacağını söyledi.
Kamu hizmetleri için toplanan verginin Diyanet'e kanalize edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Hatemi, Diyanet İşlerinin “dini vergi' toplanabileceğini, Alevi ve gayrimüslim vatandaşların bu vergiden muaf tutulabileceğini kaydetti. Gazeteci Ali Bulaç da din dersleri konusunda ortak bir mutabakata varıldığını belirterek, “Alevi çocuklara cemevleri, Sünni çocuklara ise Diyanetin Kur'an kursları vermelidir' dedi. Devlet Bakanı Faruk Çelik ise 'Bu çalıştayda (her şey bitti, diyaloglar bitti) diye bir şey söz konusu değil. Herkesle diyaloğumuz devam edecek. Herkese kapımız açık olacak' dedi.
Gazeteci yazar Oral Çalışlar, çalıştayın 'devletin Aleviliği resmi olarak tanıdığının göstergesi olduğunu' belirtti. 'Çalışlar, 'Vatandaşlar, kendi inancı doğrultusunda bir eğitim istiyorlarsa örneğin sure ezberletmek ya da semah öğretmek bu başvuru şeklinde olmalı. Devlet bu insanlara hizmet vermeli, şeklinde konsensüs oluştu diyebiliriz' dedi.
Kurultay'da konuşan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, 'Cemevlerine hukuki bir statü tanınması konusu, toplantıdan oy birliği ile çıkacak konular arasında yer alıyor' dedi. Alevilere genel bütçeden pay ayrılması konusunun da tartışıldığını ve ittifaka doğru gidildiğini dile getiren Doğan, bu konunun gündeme alınmasının eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç tarafından önerildiğini anlattı. Çalıştayda din öğretmenlerinin ehil şekilde yetiştirilmesi konusunda da oy birliği sağlandığını belirten Doğan, 'Cemevlerine hukuki bir statü tanınması konusu da toplantıdan oy birliği ile çıkacak konular arasında yer alıyor' dedi. Dünya Ehl-i Beyt Başkanı Fermani Altun, yüzyıllardır sorunlarının çözümünü bekleyen Alevi toplumunun devlet tarafından dinlenilmesinin kendilerinde “heyecan ve umut' yarattığını söyledi.