Başbakan Erdoğan, Paris'te tam bir diplomasi trafiği yönetti. Sarkozy ile görüşen Erdoğan, Ermenistan'a özel elçi gönderirken, “muhatabım değil” diyerek ismini anmadığı İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'a ve ülkesine sert mesajlar verdi. Türkiye'ye karşı soğuk tutumu ile bilinen Sarkozy kasımda Türkiye'ye gelecek.
Türk Mevsimi etkinliklerinin kapanış törenlerine katılmak amacıyla Paris'te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Bir saat öngörülen görüşme, 1 saat 45 dakikaya uzadı. Görüşmenin ardından Sarkozy, Erdoğan'ı merdivenlere kadar gelerek uğurladı. İki liderin çok sıcak bir şekilde birbirlerine veda ettiği gözlendi. Saraydaki görüşmenin ardından iki lider basına açıklama yapmadı. İki liderin, çalışma yemeği formatında yaptığı görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış ile Fransız muhatapları Bernard Kouchner ve Pierre Lelouche da katıldı.
Erdoğan ile Sarkozy'nin görüşmesine 1 saat 45 dakika sürerken, toplantı sonunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Görüşme sırasında Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanını Türkiye'ye davet ettiğini ve Sarkozy'nin daveti kabul ederek kasım 2010'dan sonra gelebileceğini söyledi. Sarkozy ile görüşmesinde Türkiye'nin AB üyeliği süreci, G20 ile yapılabilecekler, ikili ilişkiler, bölgesel ilişkiler, İran, Irak, Afganistan ve Orta Doğu konularını ele aldıklarını ifade etti. Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede Sarkozy, ayrıca 'ülkesinin, Türkiye'nin bölücü terör örgütü ile verdiği mücadeleye kararlılıkla tam destek verdiğini' ifade etti.
Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkması konusunda, “Umutsuzluğa kapılmıyorum. Sarkozy'nin yaklaşımını gözden geçirebileceğini düşünüyorum” dedi. Erdoğan, İran'ın nükleer programının askeri hedefleri konusunda da, “Bugüne dek Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kesinliklerden değil, olasılıklardan bahsettiğini söyleyerek, olasılıklara dayanarak bir ülkenin suçlanmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
Başbakan Erdoğan, Paris'te mevkidaşı François Fillon ile de biraraya geldi. Fransa'nın AB işlerinden sorumlu Bakanı Pierre Lellouche, Başbakan Erdoğan ile Fillon arasındaki görüşmenin içeriğine dair basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Görüşmede Türkiye-Fransa ilişkilerinin önemine değinildiğini ifade eden Lellouche, bazı konularda anlaşamamakta anlaştıklarını söyledi. Türkiye ile Rusya tipi özel bir ortaklık geliştirilebileceğinin Fransa tarafından öne sürüldüğünü belirten Lellouche, "Türkiye ile Rusya tipi özel ortaklık neden olmasın?" diye konuştu.
Ankara ile Erivan arasında, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokoller ile ilgili gerekçeli kararından sonra sekteye uğrayan “normalleşme süreci” hareketlenmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel mesajlarını içeren bir mektubu iletmek üzere Erivan'a gitti. Sinirlioğlu'nun ziyareti, Türkiye ile Ermenistan arasında 10 Ekim 2009'da imzalanan protokollerin ardından Erivan'a en üst düzeyde ziyaret olması açısından da önem taşıyor.
Öte yandan Sinirlioğlu'nun ziyaretine ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, 'Feridun Sinirlioğlu'nun temaslarında Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 12-13 Nisan 2010 tarihlerinde Washington'da yapılacak nükleer güvenlik zirvesi sırasında biraraya gelmeleri hususunda mutabık kalındı” dedi.
Erdoğan'ın Sarkisyan'a gönderdiği mektupta, Türkiye'nin protokollere bağlılığı, süreci ileriye götürme iradesi ve aradaki engellerin aşılması için konuşmaya hazır olduğuna ilişkin mesajlar yer alıyor. Mektupta ayrıca Ankara'nın “Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararıyla ortaya çıkan yeni durumun düzeltilmesi” yönündeki talebine de yer veriliyor. Ankara, Mahkemenin gerekçeli kararıyla protokollerin lafzına ve ruhuna zarar verildiğini savunuyor. Erdoğan'ın mektubunda ayrıca Sarkisyan'a Ermeni diasporasının dayatmalarına boyun eğmemesi gerektiği vurgulanıyor.
Erdoğan, Sarkisyan ile yapacağı görüşmenin yanısıra Obama ile de görüşecek. Başbakanlık çevreleri Erdoğan-Obama ve Sarkisyan'ın üçlü olarak biraraya gelebileceğini, bu kararın zirveden kısa bir süre önce alınabileceğini dile getiriyorlar.