Büyükşehir, 62 milyon dolar borçtan kurtuldu

Yeni Şafak
00:0022/04/2009, Çarşamba
G: 22/04/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Büyükşehir, 62 milyon dolar borçtan kurtuldu
Büyükşehir, 62 milyon dolar borçtan kurtuldu

Yuvacık Barajı'nın çok pahalıya mal edilmesi nedeniyle her ay gelirlerinin önemli bir kısmı kesilen, proje sonundaki 4.5 milyar dolarlık toplam borcu 100 yılda bitirme imkanı bulunmayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, borçtan Başkan Karaosmanoğlu'nun kararlı tutumu sayesinde kurtuldu. "Sözleşme harici yapılan ödemeler" şeklinde tanımlanan borç miktarı tam 62 milyon dolar (100 milyon TL) dı.

DSİ'nin keşif bedeli 250 milyon dolar olmasına karşın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 4.5 milyar doları bulan Yuvacık Barajı ile ilgili olarak, 2005 yılında ilginç bir gelişme yaşandı. Ödeme tablosu üzerinde yapılan incelemede, barajın yapımı için sözleşme harici ödeme yapıldığını tespit etti. Büyükşehir Belediyesi bu borç sebebiyle, Yuvacık Barajı işletmesini yürüten Thames Water şirketine yapılan ödemelerde kesinti yapmaya başladı. Kesintileri kabul etmeyen Thames Water konuyu, Viyana'da bulunan Tahkim'e taşıyarak Büyükşehir Belediyesi'nden tam 155 milyon dolar (250 milyon TL) ilave para istedi. Tahkim ise sözleşme harici olmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi'nin Thames Water'e 62 milyon dolar daha ödeme yapmasına hükmetti.


"BU PARAYI BELEDİYEYE ÖDETMEM"

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kasım 2007 tarihinde kesinleşen kararı Kocaelililer adına kabul etmediğini pek çok kez dile getirdi. Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde Kocaeli'nin her noktasına daha fazla hizmet götürmeye çalışan, kentin bir kuruşunun bile boşa harcanmaması konusunda büyük hassasiyet gösteren Başkan Karaosmanoğlu, "ben bu parayı belediyeden ödetmem" diyerek kararlılığını ortaya koydu ve borcun ödenmemesi için çok yönlü ve yoğun bir çalışma başlatılmasını istedi.


MEKİK DİPLOMASİSİ

Başkan Karaosmanoğlu'nun talimatıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Ankara ile adeta mekik diplomasisi gerçekleştirdi. İlgili kamu kurumlarıyla birlikte hareket eden Büyükşehir yetkilileri, başkentteki uzmanlarla konu hakkında defalarca görüştü, çözüm yolları üzerinde değerlendirme toplantıları yaptı. Diğer yandan da Thames Water yetkilileri ile görüşmeler devam ettirildi. Yaklaşık 1.5 yıl önce Başkan Karaosmanoğlu'nun talimatı ile başlayan süreç, birkaç gün önce belediye kasasından tek kuruş çıkmadan çözüme kavuşturuldu.


BÜYÜKŞEHİR'İN ONAYI GEREKİYORDU

Büyükşehir Belediyesi'nin çözüm arayışları sürerken, Yuvacık Barajı'nı inşa eden konsorsiyum içinde yer alan ve barajı işleten İSAŞ'ın Türk ortaklarından GAMA AŞ, çözüme hiçbir şekilde yanaşmayan Thames Water hisselerini satın almak istediğini açıkladı. Ancak hisse devrinin gerçekleşebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanının onayı gerekiyordu. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, GAMA'nın bu talebini "62 milyon dolarlık borcun silinmesi" şartıyla kabul edeceğini beyan etti ve konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'nden yetki aldı. GAMA'nın şartı kabul etmesi sonucu, Büyükşehir Belediyesi sonradan çıkan 62 milyon dolarlık borçtan da kurtulmuş oldu.


THAMES WATER DEVRİ SONA ERDİ

İmzalanan hisse devri sözleşmesi ile, Kocaeli'nde Thames Water devri de sona ermiş oldu. 24 Ağustos 1995 tarihinde İzmit Büyükşehir Belediyesi ile Thames Water şirketi arasında imzalanan Uygulama ve Su Satış Anlaşması, 10 Nisan 2009 tarihinde resmen bitti. Thames Water hisseleri, İSAŞ'ın yerli ortağı GAMA tarafından satın alındı. GAMA AŞ, 20 Nisan 2009 tarihi itibariyle yeni yönetim kurulunu toplayarak çalışmalara başladı. Yuvacık Barajı'nın işletmesini 2013 yılı sonuna kadar sürdürecek olan GAMA, buradaki hislerini 18 Ocak 2014 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredecek.


BARAJDA SORUNLAR BİTMEDİ

Yapım maliyeti zaten büyük tartışmalara neden olan, son olarak sözleşme harici yapılan harcamalar nedeniyle 62 milyon dolar ilave borç çıkarılan Yuvacık Barajı'nın en çok eleştirilen konulardan biri de, 2006 yılında yoğun bir şekilde gündeme gelen su satış anlaşması olmuştu. Anlaşmaya göre, barajı işleten firma kente verdiği su miktarı kadar değil, her yıl maksimum su vermiş gibi parasını alıyordu. Üstelik, kentin susuz kaldığı 2006 yılında çevre illerden satın alınan suyun parası yine belediyeye ödettirilmişti.