Danıştay'ın kararı iş dünyasının moralini bozdu

Salih Köprülü
00:0015/02/2010, Pazartesi
G: 15/02/2010, Pazartesi
Yeni Şafak
Danıştay'ın kararı iş dünyasının moralini bozdu
Danıştay'ın kararı iş dünyasının moralini bozdu

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Danıştay'ın aldığı katsayı kararının sanayicilerin moralini bozduğunu belirterek, "İş dünyası olarak, sanayicinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederken, böyle bir karar ülke sanayisinin gelişmesine en büyük engeli oluşturmuştur" dedi.

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Danıştay 8. Dairesi'nin YÖK'ün 'üniversiteye girişte öğrenciler arasındaki katsayı farkını kaldıran düzenlemesi' ile ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararını eleştirdi. Danıştay'ın kararını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Büyükhelvacıgil, “Danıştay 8. Dairesi vermiş olduğu kararla sanayimizin ve dolayısıyla ülkemizin geleceğinin önündeki engele set koymaktadır. Meslek Liseleri'ne katsayı uygulamasının sonucu olarak, maalesef sanayimiz için gerekli olan nitelikli ara eleman sıkıntısı hat safhaya ulaşmıştır. Katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla, özellikle Meslek Liseleri'ne olan ilgi artacak, ülke sanayisinin kalkınması için gerekli nitelikli teknik eleman sıkıntısının ortadan kalkmasına büyük katkı sağlayacağı inancını taşımakta iken bu karar tüm iş dünyasını derinden üzmüştür. İş dünyası olarak, sanayicinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederken, böyle bir karar ülke sanayisinin gelişmesine en büyük engeli oluşturmuştur” dedi.


MESLEK LİSELERİNİN ORANI YÜZDE 35

Danıştay'ın katsayı kararının azim ve kararlılıkla üreten, ülkesine katma değer sağlayan sanayicinin moralinin bozulmasına yol açtığına değinen Büyükhelvacıgil, “Türkiye'de mesleki eğitim veren okulların tüm ortaöğretim kurumları içerisindeki payı yüzde 35 iken, Avrupa'da bu oran yüzde 65'ler seviyesindedir. Eğitimde Avrupa düzeyini yakalamak amacıyla öncelikle eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi gerektiği görüşünü her seferinde dile getirirken, öğrencilerimizin son teknolojik gelişmeleri takip etmelerini sağlayacak bilgi ve teknoloji donanımlarının temin edilmesini beklerken, Danıştay'ın kararı çıkış yolu arayan sanayicilerimizin moralini bozmuştur." şeklinde konuştu.


'BU TÜR KARARLAR İŞSİZLEĞİ ARTTIRIR'

Ülkemizde işsizliğin başlıca nedenlerinden birinin kalifiye eleman eksikliği olduğuna dikkat çeken Büyükhelvacıgil, alınan ve alınacak bu tür kararların Türkiye'de işsizliği artıracağı uyarısında bulunarak, şunları söyledi: “Bugün, ülkemizin en önemli sorunlarının başında işsizlik gelmektedir. İhtisaslaşmış meslek liseleri ile çözüm bulan dünyanın bu süreçte çok önemli yol aldığı bilinmektedir. Bu umutla son yıllarda meslek liselerine olan talep artmış ve bu umut biz sanayiciler içinde aynı mutluluğu yaşatmıştır. Özellikle kriz sonrası tedbirler açısından çözümün insanda yattığı ve eğitilmiş ara eleman ile kriz sonrası yeni pazarların yakalanma, rekabet etme ve avantaj sağlama imkanına kavuşmanın gerçeği bilinmekte iken, bu düşündürücü karar ile önemli bir hamleden yoksun kalmış bulunmaktayız. Düşünün ki; dünya ekonomileri arasında Türkiye ilk 20'ye girme başarısını göstermiş ve ilk 10 ekonomisi içerisine girmeyi hedef olarak önüne koymuşken, insana yapılan yatırımın önünün kesilmesi gerçekten de düşündürücü bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır”