Horlama ve uyku apnesi, kişiyi etkileyen sadece bir sağlık sorunu değil; aynı zamanda sosyal hayatını da etkileyen çok önemli bir sorun.
Uyku apnesi ; uyku esnasında nefes kesilmeleri anlamına gelen, gündüz yorgunluk ve uyku hali, otururken uyuklama veya uykuya dalma hali, sabah baş ağrısı, isteksizlik, huzursuzluk gibi şikayetlerle kendisini belli eden daha ciddi bir sorundur. Uyku bozukluğu ve horlama sorunu yaşayan bir hasta veya bu dertten muzdarip dünyadaki milyonlarca eşten biriyseniz, bu yazı sizi yakından ilgilendirecek. Horlama ve uyku apnesinin tedavisi için günümüze dek bir çok yöntem kullanıldığını belirten Opr. Dr. Süreyya Şeneldir, bu yöntemlerin kilo vermeden başlayarak küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerin alındığı daha kompleks cerrahilere kadar uzanan bir çok tedavi yöntemini içerdiğinin altını çiziyor.
Opr. Dr. Şeneldir, horlama ve uyku apnesinin tedavisinde geliştirilen en son tekniği ise şöyle tanıttı: “Son geliştirilen yöntem ise Pillar İmlant uygulamasıdır ve bu yöntem etkin, güvenilir ve çok kolay uygunabilen bir yöntemdir. Pillar İmplant uygulaması; yumuşak damağı sertleştirerek, horlamaya neden olan titremeyi azaltacak ve yumuşak damağın havayolunu tıkamasına mani olacak üç minik implantın, yumuşak damağa yerleştirilmesi işlemidir.”
Uzman doktor, bu uygulama hakkında en çok merak edilen soruları cevaplandırdı:
Sadece Amerika'da 12 milyon kişi uyku apnesinden şikayetçidir. Hastaların 10 milyonu hastalığının farkında değildir.
Sadece şunu bilmemiz bile, bizleri bu hastalığın önemi ve ortaya çıkarabileceği problemlerin ciddiyeti hakkında düşündürmeye sevk ediyor: her sene maalesef 38 bin kişi uyku apnesi ve bunun yol açtığı kötü sonuçlardan dolayı ölmekte!
Kişilerin normal uyku düzeninde oluşan huzursuzluk yüzünden, uyku apnesi olan kişiler gün içerisinde uykulu oldukları için performanslarının azalmasından şikayet ederler. Bu hastalarda depresyon, sinirlilik, cinsel fonksiyon kaybı, kilo alma, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, baş ağrıları, öğrenme ve hafıza zorluğu, günlük aktiviteler sırasında uykuya dalma gibi şikayetler oluşabilir. Tedavi edilmemiş uyku apneli hastalarda kaza yapma oranları normal kişilere göre üç kat fazladır.
İşlem muayenehane şartlarında yapılabilen, basit, ağrısız ve 15 dakika süren bir girişimdir. Damağın lokal anestezi ile uyuşturulması sonrası 3 adet küçük implant özel bir alet yardımıyla damağa yerleştirilir. İşlem sonrası hastaların çoğu aynı gün işine devam edebilir.
Bu yöntemin en önemli üstünlüğü, kimyasal ajanlar içermemesi, ısıtma ve doku çıkartılması gerektirmemesidir. Bu nedenle hastalara minimal rahatsızlık verir. Birçok hasta aynı gün normal diyetine ve günlük faaliyetlerine geri dönebilmektedir. Diğer tedavi yöntemlerine göre minimal risk içermektedir.
Bu uygulama ile birlikte diğer tedavi yöntemleri de birlikte kombine edilebilir.
Pillar implant uygulamasının maliyeti diğer yöntemlerden daha ucuzdur.
Yaklaşık 18 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde polyesterden yapılmıştır.
Yerleştirilen implantlar vücutla uyumlu oldukları için ömür boyu kalır ve hiç bir sorun çıkarmaz.