İrlanda için kararlaştırılan 85 milyar avroluk kredi paketi önceki gün imzalandı. Anlaşmanın ardından piyasaların durulması beklenirken, panik iyice arttı. Yurt içi piyasalarda dolar 1,50'nin üzerine çıkarken, İMKB'deki düşüş ise yüzde 3'ü aştı
Krizin Portekiz ile İspanya'ya yayılmasını önlemek için döviz piyasaları açılmadan önce adım atmaları için baskı altında kalan Avrupa Birliği maliye bakanları, İrlanda'ya 85 milyar avroluk (115 milyar dolar) yardım yapılması konusunda pazar günü anlaştılar. İrlanda'nın kurtarma paketinde Avrupa'nın katkısı 45 milyar avro, IMF'nin katkısı 22,5 milyar avro olacak. İrlanda ise pakete 17,5 milyar avro katkı sağlayacak. İngiltere'nin 3,8 milyar avroluk, İsveç'in 600 milyon avroluk ve Danimarka'nın 400 milyon avroluk ikili krediler çerçevesinde yapacağı yardım da Avrupa Birliği'nin 22,5 milyar avroluk yardımına dahil edildi. Sağlanacak kaynakla İrlanda bütçe açığını karşılayabilecek ve bankaların kötü borçları için karşılık ayırabilecek.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy ise gündemde olan Avro Bölgesi'nin sona ermesi söylentilerine karşın kalıcı bir 'ülke kurtarma sisteminin' yürürlüğe gireceği sözünü verdi. İkilinin öne sürdükleri girişimin, 2013'e kadar geçerliliği süren fonun yerini alması planlanıyor. Söz konusu mekanizma ile Avro Bölgesi devletlerinde ileride gerçekleşebilecek borç krizlerinde maliyetleri özel yatırımcıların da kademeli olarak paylaşmasının önü açılıyor.
Fransa hükümet sözcüsü François Baroin yaptığı açıklamada, "Bu, önemli bir kriz karşısında alınan tek atımlık bir önlem değildir. Avro Bölgesi'ni kurtarmak için Avrupa'nın - Fransa ile Almanya'nın - kesin kararlılığının bir parçasıdır" dedi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise, durumun artık netlik kazandığını ifade ederek "Finans piyasalarının sakinleşmesini ve gerçeği görmesini umuyoruz" dedi. Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde ise "rasyonel olmayan", "koyun gibi" piyasaların Avrupa'daki devlet borcu riskini doğru biçimde fiyatlayamadığını belirtti.
Avrupa'daki borç sorununa yönelik çözüm arayışları devam ederken yatırımcıların kafasındaki sis perdesi dağılmadı. Tünelin sonundaki ışığı bir türlü göremeyen yatırımcılar dünya hisse senetleri piyasasından kaçmaya devam ediyor. Asya dün güne iyi başlamıştı fakat bu iyimserlik Avrupa'da ve Türkiye'de sürdürülemedi. İrlanda konusunda anlaşmaya varılmış olmasına rağmen ödenecek faiz oranının yüksek olması ve krizin yayılma korkusu piyasanın tansiyonunu artırdı. Bu gelişmeler neticesinde piyasalar adeta çakıldı. AB borsalarında yüzde 2'yi aşan düşüş oranı İMKB'de yüzde 3'ü geçti. Seans içinde kayıplar derinleşirken endeks 64 binin altına geldi. Gün sonundaki kayıp ise yüzde 3.14 olurken kapanış 64 bin 72 seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan, Euro/Dolar paritesinin 1.31 seviyesine çekilmesiyle birlikte dolar, yurt içi piyasalarda hızlı bir artış yaşadı. Son artışla 1.5060 seviyelerine kadar çıktı.
ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Portekiz'in finansal durumu kötüleşmeden kurtarma istemeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Roubini, Portekiz'in artan bir olasılıkla uluslararası yardıma ihtiyaç duyacağını belirtti. Roubini, Avro Bölgesi'nin en küçük ülkelerinden biri olan ve 16 üyeli bloğun gayri safi yurt içi hasılasına katkısı yüzde 2'den az olan Portekiz'in, ekonomiyi destekleyecek yeterli fona sahip olduğunu ifade etti. Nouriel Roubini, Portekiz'in yüksek borç oranı ve zayıf büyümesiyle 'kritik noktaya' yaklaştığını söyledi. ABD'li ekonomist, Avrupa'nın en büyük dördüncü ekonomisi olan İspanya'nın ise 'kurtarılmak için çok büyük' olduğunu kaydetti. Yunanistan ve İrlanda'nın ardından yardıma ihtiyacı olan sıradaki Avrupa ülkesinin Portekiz olacağı spekülasyonu, yatırımcıları endişelendiriyor.
Arjantin'den sonra dünyanın en büyük ikinci iflas olayı ile karşı karşıya kalan Dubai, dur durak bilmeden lükse yatırımlarına devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en gelişmiş emirliği olan Dubai'de dünyanın en büyük rezidansı seneye bitiyor. 107 katlık Prenses Kulesi, tamamlandığında dünyanın en büyük rezidans kulesi olacak. Emirates 24-7 gazetesindeki habere göre, Tamir Holding'in inşa ettiği diğer 91 katlı Elit Rezidans da aynı dönemde tamamlanacak ve sahiplerine teslim edilecek. Şirket başkanı Federico Tauber, "763 üniteli 414 metrelik Prenses Kulesi ve 696 üniteli Elit Rezidans ile 510 üniteli Emperyal Rezidans, 2011'in dördüncü çeyreğinde teslim edilecek" dedi. Tauber, satışları artırabilme amacıyla bazı projelerdeki satış fiyatlarını geçen yıla kıyasla yüzde 50'ye kadar indirdiklerini belirtti. Yüksek Binalar ve Şehir Habitat Konseyi verilerine göre halen dünyanın en yüksek rezidans kulesi, Avustralya Gold Coast'ta yer alan 78 katlı ve 323 metre yüksekliğindeki kule. BAE'nin ticari merkezi Dubai, krize rağmen geçen 12 ay içerisinde bölgenin en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall, bölgenin ilk raylı taşıma sistemi Dubai Metrosu ve yine dünyanın en uzun kulesi Burç Halife'nin açılışına sahne olmuştu. Tamamlandığında dünyanın en büyük havaalanı olacak olan 33 milyar dolarlık El Maktum Uluslararası Havaalanı'na da faaliyete geçmişti.
Projelendirdiği ultra lüks yatırımlarla dünyanın yeni çekim merkezlerinden biri olan Dubai'de iflas paniğinin geçmesinin ardından kaldığı yerden devam ediyor. Geçen yıl devlete ait en büyük yatırım şirketlerinden Dubai World'ün piyasaya olan 59 milyar dolar borcunu ödeyemeyeceğini açıklaması dünya finans piyasalarına bomba gibi düşen Emirlik, Arjantin'in 2001'de yaşadığı 100 milyar dolarlık iflasın ardından en büyük iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Körfez bölgesi ve Arap ülkelerine karşı da güvensizlik uyandıran bu olay sonucunda önemli uluslararası derecelendirme kuruluşları ülkenin notunu düşürmüştü.
Artan petrol fiyatları ve küresel piyasalardaki toparlanma neticesinde Körfez bölgesindeki servet fonlarının birleşik serveti bu yıl 81 milyar dolar değer kazandı. Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından yayınlanan çeyrek yıl raporuna göre dünyanın en büyük servet fonlarından Abu Dabi Yatırım Otoritesi'nin bu yıl sonuna kadar 30 milyar do
lar değer kazanması ve diğer devlet fonlarının da gelir artışı kaydetmesi bekleniyor. Abu Dabi Yatırım Otoritesi, Kuveyt Yatırım Otoritesi, Katar Yatırım Otoritesi ve Umman Rezerve Fonu'nun toplam malvarlığı 2009 sonu itibariyle 728 milyar dolar olarak tahmin edilirken bu rakamın 2010 sonunda 809 milyar dolara ulaşacağı ifade edildi.