Honduras'ta darbeciler devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın görevine dönmesi teklifini reddederken, siyasi krizin çözümü belirsizliğe girdi.
Arabulucu Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın başkanlığında dün yaklaşık 10 saat süren müzakerelerde taraflar anlaşmaya varamadı. Görüşmelerin bugün de devam etmesi bekleniyor.
Honduras'ta 28 Hazirandaki darbeyle devrilen Zelaya ile geçici hükümetin başkanı Roberto Micheletti'nin elçileri, esas anlaşmazlık noktasının, arabulucu Arias'ın "Zelaya'nın koltuğuna dönmesi ve rakipleriyle iktidarı paylaşacağı bir hükümetin oluşturulması" teklifi olduğunu belirttiler.
Zelaya, olası bir çözümün, görevine dönmesini kapsaması gerektiğinde ısrar ediyor.
Arias'ın planı, Zelaya'nın görev süresini tamamlamasını, darbeden önce ve sonra işlenen tüm siyasi suçları affetmesini ve belli başlı siyasi partilerin temsilcilerinin uzlaşma hükümetine alınmasını kapsıyor.
Ordu Zelaya'yı devirdikten sonra ülke dışına göndermişti. Muhalifleri Zelaya'nın, devlet başkanlığı görev süresini uzatmaya çalışarak anayasayı ihlal ettiğini ileri sürüyorlardı.
Zelaya'nın 2006'da iktidara geldikten sonra sola kayması ve Venezuela lideri Hugo Chavez ile yakınlaşması, iş çevreleriyle kendi liberal partisindeki ılımlıları endişeye sevk etmişti.
Halen Nikaragua'da sürgünde bulunan Zelaya, herhangi bir şekilde ülkesine geri dönme sözü vermişti.
Darbeden sonra Kongre tarafından geçici hükümetin başına atanan Micheletti ise geri dönmesi halinde Zelaya'yı tutuklatma tehdidinde bulunmuştu.
Amerika Devletleri Örgütü ve BM Genel Kurulu Zelaya'yı desteklerken, bugüne kadar hiçbir yabancı güç geçici hükümetin meşruiyetini tanımadı.