Muhalefet Genel Kurul'u terk etti

Abdülkadir Selvi
00:0020/03/2007, Salı
G: 20/03/2007, Salı
Yeni Şafak
Muhalefet Genel Kurul'u terk etti
Muhalefet Genel Kurul'u terk etti

Her cumhurbaşkanlığı seçimi kendine özgü tartışmalara sahne oldu. Türkiye bir kez daha Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girdi. Bu kez CHP lideri Deniz Baykal'dan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilebilmesi için 367'nin aranması gerektiği, eğer 367 olmazsa, seçimleri Anayasa mahkemesine götürecekleri açıklaması geldi. Türkiye ilk kez bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapacak olan bir ülke değil. Şimdiye kadar 10 Cumhurbaşkanı seçmiş, Anayasa ve Meclis iç tüzüğü'nde bu konuda düzenlemelere yer vermiş ve uygulamadan kaynaklanan gelenekleri olan bir ülke. 1973 yılından bu yana parlamentoda olan Deniz Baykal, geçmişte hiç yaşanmamış bir tartışmayı gündeme getirirken, nereden esinlendi. 1982 Anayasa'sına göre yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tutanaklarına baktık, Danışma Meclisi ve Milli Güvenlik Konseyi'nin zabıtlarını inceledik.

CHP liderini doğrulayan bir kaynağa da, uygulamaya da denk gelmedik. Özal,Demirel ve Sezer'in cumhurbaşkanı seçildikleri süreçte neler yaşandıı Özal yemin etmek için Genelkurul salonuna girdiğinde DYP ve SHP'liler ne yaptıı ANAP'lıların Demirel'e misillemesi ne olduı

Hasan Fehmi Güneş neden itiraz etti, Aydın Menderes neye karşı çıktı,Kamer Genç yeni seçilen Cumhurbaşkanı için neden,”hemen getirip yemin ettirelim”dedi.

İşte Meclis tutanaklarından Cumhurbaşkanlığı seçimi...


1982 Anayasa'sına göre cumhurbaşkanı seçimi ilk kez Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçildiği Türkiye Cumhuriyeti'nin 8.Cumhurbaşkanıyla ilgili seçimlerde uygulandı. 12 Eylül'ün lideri Kenan Evren'in görev süresinin dolmasına 30 gün kala Anayasa'nın 102.maddesine göre yeni cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili süreç başlatıldı.

Bu aynı zamanda 1979 yılında Cumhurbaşkanı seçemeyerek ihtilale maruz kalan parlamentonun ilk seçimiydi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 20 Ekim 1989 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu gerçekleştirmek üzere TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un başkanlığında toplandı.

YOKLAMA TALEBİNE RED

Meclis Başkanı Akbulut'un,”Gündeme geçiyoruz” sözleri üzerine SHP İstanbul milletvekili Hasan Fehmi Güneş ayağa kalktı ve,”Sayın Başkan, bir talebim vardır” diyerek söz istedi. Güneş kendisine söz verilmesini beklemeden devam etti: “Bu toplantıda SHP milletvekilleri yoktur. Gördüğünüz gibi, muhalefet partisinden kimse yoktur. Bu toplantıda sadece ANAP Grubu üyeleri vardır. Bunun tescil edilmesini rica ediyorum”

ANAP sıralarından,”Gürültüler” yükselirken, Hasan Fehmi Güneş,”Bunun tescil edilmesi için yoklama yapılmasını talep ediyorum” isteğini yineledi.

Hasan Fehmi Güneş, “Oyalama yapamazsınız” ya da “Oylamaya geçemezsiniz”demiyor sadece muhalefetin bu tavrının tutanaklarda yer almasını istiyordu. Bunun üzerine Başkan Akbulut, bugünkü 367 olmadan meclis açılamaz şeklindeki yaklaşımlara da ışık tutacak şekilde şu açıklamayı yaptı:

Başkan- “Efendim, İç tüzüğümüzün hükümleri muvacehesinde, başkan tereddüte düştüğü anda yoklama yapar. Görüyorum ki, beni tereddüte düşürecek bir durum şu anda mevcut değil efendim”

Akbulut, ANAP sıralarından alkışlarla karşılanan bu sözlerini,” Hiç şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde toplantı yetersayısı vardır. Tekraren ifade ediyorum efendim.”diye tamamladı.

Tartışmanın bundan sonraki bölümü tutanaklara şöyle yansıdı:

Güneş-sadece bir grubun üyeleri vardır, diğerleri yoktur. Bu da tereddütlere mahal bırakmayacak kadar açıktır.

Başkan-Böyle bir konuyu benim zapta geçirmeye yetkim olmadığı gibi, doğru olduğu kanaatini de taşımıyorum;çünkü toplantı yeter sayısı vardır. Biraz sonra meclisin oluşumunun nasıl tecelli edeceğini hiçbirimizin bilmesi mümkün değildir.

Güneş-Öyleyse, ben de, ANAP grubunu kendi sorumluluğu ile baş başa bırakıyor ve terk ediyorum.

ÖZAL'I 10 AYRI ÖNERGE İLE TEKLİF ETTİLER

İstanbul milletvekili Turgut Özal 10 ayrı önerge ile Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Bunlardan birisi Özal'a aitti. Tek satırlık müracaatında Özal,” Cumhurbaşkanlığı için aday olduğumu ve gereğini saygılarımla arz ederim” diyordu.

Diğer 10 ayrı önerge ise ANAP milletvekilleri tarafından verilmişti.

Karman İnan ile Lütfullah Kayalar ilk önergenin sahibiydi. Cemil Çiçek, Mehmet Keçeciler,Oltan Sungurlu,Güneş Taner,Adnan Kahveci, Hasan Celal Güzel 20'li-30'lu gruplarca Turgut Özal'ı Cumhurbaşkanlığına aday olarak göstermişlerdi.

FETHİ ÇELİKBAŞ'DA ADAY'DI...

ANAP'ın oyları da yetiyor, tüm ibreler de Özal'ın üçüncü turda seçileceğini gösteriyordu. Ancak siyasetin en tecrübeli isimlerinden olan Fethi Çelikbaş da aday olmuştu. Çelikbaş'ın muvazaalı aday olduğunu söyleyenler oldu, Özal'ın başına bir iş gelirse ülke Cumhurbaşkanısız kalır diye fikir yürütenler çıktı. Ancak oylamaya geçilince işin rengi ortaya çıktı. Sayıları az da olsa Özal muhalifleri Çelikbaşı destekliyordu.


YARIN: KEÇECİLER VE TAŞAR FİRELERİ NASIL ÖNLEDİı