'Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı' 12 ilin katılımıyla Trabzon'da gerçekleştirildi. Çağımızın rekabet devri olduğuna vurgu yapan Trabzon Valisi Recep Kızılcık, bundan böyle vatandaşın yerine konuşma devrenin sona erdiğine dikkat çekti
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, çağımızın katılımcı yönetişim dönemi olduğunu, vatandaşın yerine konuşma devrenin bittiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülen ve tarımda çalışan ve kırsal alanda yaşayan kadınların sorunlarının ele alındığı "Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı" 12 ilin katılımıyla Trabzon'da başladı. Çalıştayda kırsal alandaki kadın çiftçilerin sorunları ve bunlara çözüm yolları aranacak. Vali Kızılcık, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, son yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin kadınların iş hayatına katılımı noktasında dünyada 77. sıradan 107. sıraya gerilediğine dikkat çekti. Yapılan tüm çabalara rağmen Türkiye'nin uluslararası arenada bu konuda çok da iyi olmadığının görüldüğünü kaydeden Kızılcık, "Sorunu doğru tespit etmek ve tedaviyi de doğru yapmak adına, nerede olduğumuzu da tespit etme zorunluluğu vardır." dedi.
Çağımızın rekabet devri olduğuna vurgu yapan Kızılcık, bunun için erkek kız ayrımı yapmada çocukların çok iyi eğitim görmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda özellikle kızlara pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen Kızılcık, "Eğer tekrar çiftçilik yapmak istiyorsa, okumuş bir çiftçi olarak yapsın. İnsan nerede, hangi işte mutlu oluyorsa o işi yapmalı. Ama yaptığı her işi çağdaş bilgi ile donanmış olarak yaparsa daha başarılı olur." diye konuştu. Vatandaşın yerine konuşma devrinin bittiğine dikkat çeken Vali Kızılcık, "Dönem katılımcı yönetişim dönemi. Ankara'dan birilerinin gelip sizin sorunlarınızı çözmesini beklemeyin. Sizler sorunlarınızı ve çözüm önerilerini ortaya koyacaksınız ve bunu hep birlikte çözeceğiz." ifadelerini kullandı.
Kadınların her alanda yönetsel hayata katılması için birçok projeler yürütüldüğünü anlatan Kızılcık, Trabzon Belediyesi'yle "Mikro Kredi Projesi"ni yakın zamanda uygulamaya başlayacaklarını söyledi. Şu anda projede görev alacak uzmanların eğitildiğine dikkat çeken Vali Kızılcık, “Başlangıçta bin TL ile başlayan kredi vereceğiz. Bu sayede üretimini yapacağı ürünleri rahat bir şekilde satabilmesi için de bazı mekânlar oluşturacağız. Buradan elde edecekleri kârın tamamı kendilerine ait olacak, aldıkları krediyi de belli taksitlerle geri ödeyecekler. Yapılan işin boyutuna ve gelişimine göre bu kredi miktarı 5 ila 10 bin TL'ye kadar çıkartılabilecek."
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Osman Şimşek, kadın çalıştayının kırsal alan ve kadın, kırsal alanda kadının tarımsal üretim ve pazarlamadaki rolü, kadın ve doğal kaynaklar, kırsal alanda kadının istihdamı ve örgütlenmesi konularının ele alınacağını belirtti. Şimşek, çalıştay süresince ortaya konacak sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve bunların kısa, orta ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda uygulamaya aktarılması, iş gücüne katılan kadınların yarısının istihdam edildiği tarım sektörüne yeni açılımlara sağlanmasının hedeflendiğine ifade etti.