Almanya'da geliştirilen bir yazılım, diş tedavisinde çığır açtı. Diş hekimleri tarafından Da Vinci şifresi gibi zor kemik bilgilerini ve uygun diş ekimi yapılacak kemik yerinin neresi olduğuna dair bilgileri saniyelik olarak tedaviyi yapan doktora anında veren sistem eski tedavi yöntemlerini de bir kenara attı. Diş Hekimi İlker Erdoğan Almanya'da geliştirilen yazılımı hastalarında uygulamaya başladı.
Bilgisayar yazılım dünyası diş dünyasını keşfetti. Alman yazılımcılar tarafından tıp dünyasına kazandırılan yazılım ile diş tedavisinde yeni bir sayfa aralandı. Yazılım, yardımcı bir görüntüleme aracına ihtiyaç duyuyor. İhtiyaç duyulan tomografi (görüntüleme cihazı) ile hastanın ilk önce çene ve kemik diş bilgileri 3 boyutlu olarak görüntüleniyor. Ardından görüntüleme cihazındaki hastaya ait görüntüler yazılımın kurulu olduğu bilgisayara aktarılıyor. Daha sonra sistem devreye girerek diş tedavisini yapacak doktora adeta klavuzluk hizmeti yapmaya başlıyor. Hastanın ağzına yerleştirilen özel alıcılar sayesinde diş doktorunun yaptığı tüm milimetrik hareketler doktorun tedavi yaptığı masada kurulu olan monitöre yansıtılıyor. Monitörde diş tedavisinin yapılacağı alanı gören doktor işlem yapacağı alanın çene bilgilerini sinir derinliğini kemik kalitesini rahatlıkla görebiliyor.
Türkiye'de ilk kez Diş Hekimi İlker Erdoğan tarafından 30'a yakın hastaya uygulanan teknikle yüzde yüz tedavi başarısı elde edilmiş ve diş hekimine yardımcı sistem sayesinde, geçmişte diş tedavisinde karşılaşılan problemlerin hiç biri yaşanmadan sorunsuz tedavi gerçekleştirilmiş. Doktoru saniyelik uyarılarla yönlendiren sistem en uygun yere diş tedavisini sağlıyor.
Robot teknolojisi olarak adlandırılan 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' ile implant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırıyor. Tıp alanında navigasyon sistemi olarak ifade edilen 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' diş tedavisindeki tüm diş, ağız, çene bilgilerini doktora iletiyor. İmplantın yapılacağı en uygun yeri dedektör gibi tespit ederek doktora yol gösteriyor. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyarıyor.
Tedavi yöntemini ilk kez Türkiye'de uygulamaya sokan Doktor İlker Erdoğan iyi bir diş protezinin sadece estetiği değil hayat kalitesini de arttırdığına dikkat çekiyor. Tedavi için gereken ameliyatların çok sayıda riski barındırdığını anlatan Doktor Erdoğan, "Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde 3 boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye sebep olur” diyor.
Sistem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmadığına işaret eden Erdoğan, şunları söylüyor: “Eskiden doktorun bilgisi ve diş etini keserek gördüğü kemiğe bakarak bir tedavi yolu izlenirdi. Şimdi ise bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar bilgilere anında ulaşabiliyoruz” Erdoğan sistemin faydalarını şöyle anlatıyor: “Uygun tedaviye güvenilir şekilde ulaşılmasını sağlar. Öncelikle implant yuvasının uygun şekilde hazırlanması ve ameliyat komplikasyonlarının azalması implantın kemiğe kaynamasını hızlandırır.”
'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' 3 aşamadan oluşuyor. İlk olarak çenenin 3 boyutlu tomografisi çekiliyor. Tomografi sonucu elde edilen kemik çene bilgileri, Cerrahi Yönlendirme Sistemi'ne aktarılıyor. Ardından hastanın ağzına içinde gözler bulunan sensörler yerleştiriliyor. Doktorun elindeki tedavi aparatında da bulunan sensörlerle tedavi uygulamasına başlanıyor. İşlem sırasında, sistem çene ve dişe ait bilgileri doktora iletiyor. Sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant ile oluşan rahatsızlıkların önüne geçiyor.