AK Parti, sivil Anayasa taslağı için çalışma takvimini belirledi. Buna göre, partinin hazırladığı taslak Ekim ayı başında siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşüne sunulacak. Yeni Anayasa taslağının yılbaşında Meclis'e sunulması planlanıyor.
AK Parti'de sivil Anayasa taslağı üzerindeki çalışmaları yürütmek üzere kurulan 11 kişilik komisyon, ilk toplantısını bugün yaptı. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından oluşan komisyon, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun ve ekibinin hazırladığı taslak üzerinde bugün çalışmaya başladı. Komisyon Başkanlığı görevini yürüten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, toplantının ardından kameraların karşısına geçerek, yeni Anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Fırat,bir bilim kurulu tarafından hazırlanan Anayasa taslağının partide oluşturulan 11 kişilik bir heyetin dikkatine sunulduğunu belirterek, komisyonun Burhan Kuzu, Zafer Üskül, Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Hayati Yazıcı, Nimet Çubukçu, Ayşenur Bahçekapılı, Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin ve Ertuğrul Günay'dan oluştuğunu bildirdi. Fırat, bugün komisyon üyeleriyle görüşme yöntemi ve zamanlamayı belirlemek üzere bir araya geldiklerini, yapmış oldukları görüşmelerde bu perşembe gününden başlamak üzere 11 kişilik heyetinmadde madde taslağı görüşmeye başlayacağını söyledi. Bu ön görüşmeden sonra taslağı hazırlamış olan bilim adamlarının da davet edileceği ortak bir çalışma yürüteceklerini kaydeden Fırat, parti iradesinin de ortaya konulduğu taslak metninin bastırılarak bütün sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, ilgili bütün birimlere gönderileceğini dile getirdi. Ondan sonraki süreçte Türkiye'deki her kuruluşun ve vatandaşın katkılarını bekleyeceklerini ifade eden Fırat, partinin internet sitesinde de taslağıyayınlayarak, vatandaşların doğrudan doğruya görüşlerinin alınacağını açıkladı.
Yapılacak sempozyum ve katkıların ardından bilim adamlarının da katılacağı komisyonun bir kez daha toplanarak son şeklini vereceği taslağın Anayasa teklifi olarak Meclis'e sunulacağını anlatan Fırat, teklifin daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi. Fırat, hangi sayıyla Genel Kurul'dan geçtiğine bakılmaksızın yeni Anayasa'nın halk oyuna sunulmasının temel prensip olarak kabul edildiğini vurgulayarak, "Vatandaşlarla devlet arasında hak ve özgürlükleri belirleyen temel hukuk kuralıysa,bunun vatandaşlar tarafından tescil ve kabul edilmesi esas olacaktır. Böylece Türkiye ilk kez sivil bir Anayasa'ya kavuşmuş olacaktır" dedi.
Fırat, Anayasa taslağının içeriğinin çok merak edildiğine ancak ellerinde bulunan taslağın kendilerine ait olmadığına işaret ederek, "Ancak bizim AK Parti'ye ait bir taslak olması için siyasi irademizin buna yansımış olması lazım. Elimizdeki taslağın detaylarına girmek istemiyorum. Çünkü bize ait bir taslak değil" diye konuştu.
Taslağın 1982 Anayasası'na göre daha özgürlükçü, bireyin hak ve hürriyetlerini teminat altına alan, özgürlüklerin kısıtlanmasını çok istisnai şartlara bağlayan, özellikle yargı bağımsızlığının çabuk ve hızlı karar almasını sağlayıcı temel bazı değişiklikler getirdiğini belirten Fırat, "İnanıyorum ki yapılacak olan katkılardan sonra Türkiye modern bir Anayasa'ya kavuşma imkanına sahip olacaktır" dedi.
Fırat, medyada yapılan tartışmaların çoğunun yasa metninde o şekilde yer almadığına dikkat çekerek, yapılan tartışmaların çok sağlıklı olmadığını, sağlıklı bir tartışmanın ancak taslağa siyasi irade katıldıktan sonra yapılabileceğini vurguladı.
Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Fırat, komisyonun perşembe gününden itibaren maddeler üzerine çalışma yapmaya başlayacağını, bu çalışmanın en geç bir hafta içinde tamamlanacağını bildirdi. Ondan sonraki süreçte bilim adamlarını da komisyon çalışmalarına dahil edeceklerini belirten Fırat, en geç Eylül ayı sonu itibariyle metnin ortaya çıkmış olacağını, Ekim-Kasım ve Aralık ayı içerisinde de Türkiye'deki tüm birimlerin görüşüne sunulacağını söyledi. Fırat, yeni yılla birlikteAnayasa teklifini Meclis'e sunmayı planladıklarını kaydetti. Fırat, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğiyle ilgili yapılacak referandumun iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanının yetkileri ve seçilme süresiyle ilgili kısımlar hemen hemen aynen yeni Anayasa'da da yer alıyor. Tabii ki süreç devam ediyor. YSK'nın kontrolünde bir süreç devam ediyor. Bunun durdurulup durdurulamayacağı konusu ayrı bir hukuki tartışma konusudur. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve kabine kurulduktan sonra bu konu üzerinde yoğunlaşma imkanı bulacağız. "
Fırat, yeni Anayasa'da türban yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin sorulara da, "Anayasa'da ben böyle bir yasak olduğunu bilmiyorum. Ben okudum. Anayasa Mahkemesi'nin bir kararının gerekçesinde bu konuda bir ifade var. Türban yasağının kaldırılması için Anayasa değişikliğine gidiliyor yorumları doğru değil. Yeni bir sivil Anayasa'nın yapılmasını türbana indirgenmesini yanlış buluyorum. Anayasa'nın odağında insan ve insan hakları var. Bunların sınırlandırılmasını da Avrupa İnsan HaklarıSözleşmesi içerisinde ancak mümkün olabileceği konusu odak noktasını teşkil ediyor. Bu bakımdan bu konuyu türbana indirgenmesi işin ciddiyetini göz ardı etmektir" yanıtını verdi.
Fırat, "Yeni Anayasa'da 'Türbanla üniversiteye girilebilir' ifadesi yer alacak mı?" sorusuna karşılık da, "Anayasalarda 'Türbanla üniversiteye gireceksiniz' diye bir madde yer almaz. Anayasalar yönetmelik filan değildir. Anayasalar temel hak ve özgürlükleri belirleyen, devletin ana kurumlarının işleyişini gösteren bir üst hukuk metnidir. Dolayısıyla 'etek boyu şöyle olacak', 'türban takılacak' diye bir şey Anayasa'da yer almaz. Burada da böyle bir şey olmayacak. Bu konuda yönetmelikler var. Yoksayasalarda yer almıyor" şeklinde cevap verdi.
Fırat, yeni Anayasa teklifiyle ilgili Meclis'te Uzlaşma Komisyonu'nu çalıştırıp çalıştırmayacaklarının sorulması üzerine de, taslağın diğer siyasi partilerin de görüşüne sunulacağını, bu nedenle Uzlaşma Komisyonu'nu çalıştırmaya gerek görmediklerini bildirdi. Fırat bu süreçte TOBB, Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere çeşitli kuruluşların hazırladığı taslakları da Meclis kütüphanesinden istediklerini, çalışma kapsamında bu taslakları da inceleyeceklerini sözlerine ekledi.