Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Peygamber Efendimizin hadislerini günün koşullarını dikkate alarak yeniden yorumlama çalışması İngiliz basınında merak uyandırdı. Çalışmanın 'Dinde reform' gibi sunulmasına tepki gösteren Başkan Bardakoğlu, “Hadisleri 21. yüzyılın idrakine sunuyoruz” dedi
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yürüttüğü 'hadisleri yeniden yorumlama' çalışması İngiliz basınında dinde 'reform' olarak yorumlandı. Guardian ve Daily Telegraph gazeteleri, konuyu “Türkiye 21'inci yüzyıl İslam'ı için çalışıyor”, “Türkiye, hadisleri gözden geçiriyor” başlıklarıyla okuyucularına duyurdu. İngiliz basını Türkiye'nin İslam'ın yeniden yorumlanmasında devrim niteliği taşıyan bir belge yayınlayacağını ileri sürdü.
The Guardian gazetesi, AKP hükümetinin girişimiyle, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu önderliğinde ve Ankara Üniversitesi'ne bağlı dinbilimcilerin çabalarıyla yürütülen bu çalışmalarla, Türkiye'nin 21'inci yüzyıl İslamı için gayret ettiğini ve bunun, yerleşmiş inançlarını değiştiren bir girişim olduğu yorumunu yaptı. İngiliz uzmanlar, Diyanet'in bu çalışmasının Hıristiyan dinindeki reforma benzediğini de iddia etti. Financial Times da, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “hadisleri yeniden yorumlama' çalışmasının sona yaklaştığını, projenin İslam dünyası ve Batı'da ateşli bir tartışma yaratmasının beklendiğini yazdı. Boland makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yeniden yorumun amacının hadisleri bilimsel ve tarihi anlamda daha doğru ve 21'inci yüzyıl Türk insanına daha uygun hale getirmek olduğunu söylüyor.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İngiliz basınında çıkan Diyanet'in Hadis çalışmasıyla ilgili haberleri Yeni Şafak'a değerlendirdi. İngiliz gazetelerinin yazdığı gibi bir “İslami reform” hedeflerinin bulunmadığını vurgulayan Bardakoğlu, yaptıkları çalışmanın kesinlikle “hadisleri ayıklama faaliyeti” olmadığını belirtti. Bardakoğlu, “Biz hadisleri yeterince doğru anlayabiliyor muyuz? Bu sorunun bir bakıma günlük hayatla irtibatlarını kurup cevabı veriliyor. Hadisler taranıyor, hadisler üzerine yapılmış yorumlar değerlendiriliyor, bu yorumların ne kadar o günkü kültürle alakalı, ne kadar dinin kaynaklarıyla alakalı olduğu değerlendiriliyor.”
"Bu çalışma, hadisleri ayıklama projesi değildir" diyen Bardakoğlu şöyle konuştu: "Bu hadis çalışması, Peygamber Efendimiz'in binlerce hadis külliyatında mevcut bulunan hadislerini 21.yüzyılda nasıl anlamalıyız, günümüzün soru ve sorunlarına bu hadislerin getirdiği mesaj nedir bunu anlamalıyız. Yani asrın idrakine sunmalıyız Kur'an'ı ve hadisleri."