TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Filistin'deki Erez Sanayi Bölgesi'nin yeniden canlandırılmasına yönelik projeye ABD desteğini çok önemli gördüklerini söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Filistin'deki Erez Sanayi Bölgesi'nin yeniden canlandırılmasına yönelik “TOBB Barış İçin Sanayi” projesine ABD'nin desteğini çok önemli gördüklerini söyledi. Türkiye, İsrail ve Filistin iş çevrelerinin temsilcilerini bir araya getiren Ankara Forumu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Washington'daki düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıda katılımcılara, Erez Sanayi Bölgesi'nin canlandırılması projesi hakkında bilgi verdi.
22 aylık bir geçmişi bulunan Ankara Forumu sayesinde, İsrailli ve Filistinli iş adamlarıyla Türk iş çevreleri arasında ciddi bir diyalog kurulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bizler ticaret ve yatırımların arttırılmasının bölgede barış ve huzura katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. İsrail, Filistin ve Türk hükümetlerine, projeye olan desteklerinden dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “ABD'nin desteğini çok önemli görüyoruz” dedi. Amaçlarının bölgede yatırım ve ticareti artırarak yoksulluk ve işsizliği kaldırmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ana amacımız, yatırımların önündeki engellerin kaldırılması” dedi.
Gazze'deki sanayi bölgesinin yeniden canlandırılması girişimiyle 10 bin Filistinli'ye iş imkanı yaratılacağını, İsrail ile Filistin arasında ticaretin kolaylaşacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'i de ziyaret ettiklerini, ABD Kongresi ve yönetimini, proje hakkında bilgilendirdiklerini anlattı.
Rifat Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının bir araya gelmesinde teknik bazı zorluklar olduğunu ve Türkiye, İsrail, Filistin yetkililerinin başbakan, dışişleri bakanı düzeyinde devreye girerek kendilerine yardım ettiğini kaydetti. Ankara Forumu'nun 5'inci toplantısının ABD Kongresi'nde gerçekleştirilmesinin de ABD'nin desteğine ilişkin “sembolik önemi” olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası'nın da gözlemci olarak süreç içinde yer almayı arzu ettiğini, AB ve Japonya'nın da desteğinin alındığını ifade etti. Proje bütçesinin 25 milyon dolar olarak tahmin edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Projenin gerçekleşmesi aşamasında herkes katkı koyacak” dedi.
İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı ve Ankara Forumu Başkan Yardımcısı Shraga Brosh da toplantıda, ekonomik imkanların, barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rol oynayacağına inandıklarını anlattı. Bölgede işsizlik sorunu varken barışı beklemenin imkansız olduğunu belirten Brosh, bu tip girişimlere destek verilmesiyle gelecekte daha iyi bir dünyada yaşama şansının sağlanabileceğini kaydetti. Filistin Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Birliği Başkanı ve Ankara Forumu Başkan Yardımcısı Ahmet H.Azzghayar da toplantıda, “Biz istikrarın özlemini çeken insanlarız” dedi ve Filistin halkının işgalle kuşatılmış olmasına rağmen ekonomik kimliğini koruma arzusunda olduğunu dile getirdi. “Türkiye'deki kardeşlerimiz ve İsrail ile birlikte Filistin ekonomisini özgür ve liberal hale getirmek istiyoruz” diyen Azzghayar, desteğin sadece sözde kalmaması ve uygulamaya geçilmesini umduğunu kaydetti. Azzghayar, Türkiye, İsrail ve Filistin'in desteği olmasa bu girişimin başlatılamayacağını da ifade etti.